Наиме, породични пар Чила Ердељи и Иштван Ленђел започео је чоколадну мануфактуру пре више од осам година, али је радњицу и музеј отворио пре четири. А иза шареног излога крије се свашта...
Од црне, преко млечне па све до беле чоколаде, са циметом, кандираном ружом и воћем, бурбон ванилом, чилијем, црвеним бибером, босиљком, лавандом, шумским и орашастим плодовима, а онда и сладоледи домаће рецептуре, чоколадне бомбоне, разна паковања... Све наведено налази се на неколико квадратних метара по самом уласку у продавницу „Réеl”.
– Слана карамела нам је најпознатији артикал, за њега смо и добили светску награду за прехрамбену индустрију Great Taste Awards, међународну награду Chocolate Awards, као и бронзану медаљу у категорији ароматизоване беле чоколаде на светском такмичењу Academy of Chocolate – каже за „Дневник” продавачица Ливија Ђурић.
Ова мануфактура прави производе искључиво од белгијске чоколаде коју увозе у облику чоко чипсева, с којима се потом „играју”, убацујући специјалне додатке.
– Свака чоколада нам добро иде, а имамо баш много врста. Правимо и чоколаде без белог шећера, стављамо заслађиваче, а воће које додајемо се узгаја у Србији – појашњава наша саговорница док нам показује на десетине врста чоколадних посластица.
Посебност овог места открива се кад сиђете у сутерен локала, где вас дочекује својеврсни музеј чоколаде, где је представљен историјат посластице исписан на српском, мађарском и енглеском језику и дочаран сликом, као и разни калупи који су се користили за изливање чоколада, али и омоти који су је чували и красили.
Уз идеалан чоколадни поклон, можете добити и савете уз које вино се која чоколада најбоље слаже, па тако уз белу савршено пашу бело вино и росе, уз млечну десертна, док је црна чоколада идеална уз сувља вина.
Текст и фото: Л. Радловачки