НА ДОМАЋЕМ ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА Рашће број одобрених стамбених крeдита

Стручњаци за промет некретнинама очекују да ће ове године цене кућа и станова у Србији стагнирати и предвиђају да ће у другој половини године доћи до повећања броја одобрених стамбених крeдита.
a
Фото: Pixabay

Ивана Штрбац из Републичког геодетског завода изјавила је за Танјуг да су претходних пар година кредитни услови били пооштрени и да је цена кредита повећана због монетарне политике Европске централне банке и Сједињених Америчких Држава, а председник Управног одбора Удружења Кластер некретнина Ненад Ђорђевић да ће ЕЦБ олабавити монетарну политику и да ће еурибор опасти, што ће поново довести до већег узимања стамбених кредита код банака.

- У нашим условима када се и даље највећи део купопродаја, више од 80 одсто, финансира готовином, то ће имати психолошки значај да наши људи имају сигнал да не очекују пад тржишта - рекао је Ђорђевић. - Тај сигнал се на нашем тржишту већ сада прихвата и оно ће, што се тиче промета, ићи правцем опоравка.

Он је истакао да су грађани Србије у другом и трећем кварталу прошле године углавном очекивали пад цена некретнина и одлагали куповину, што је у четвртом кварталу резултирало падом промета, који се највише осетио у великим градовима, Београду и Новом Саду.

- У последњем кварталу смо имали благи раст тражења и одобравања стамбених кредита за око 0,5 одсто, тако да је око 17 одсто куповине станова у финансирано из стамбених кредита. То је резултирало благим порастом цена од 5,8 одсто у односу на четврти квартал 2022. године или 0,8 одсто у односу на трећи квартал прошле године - истакао је Ђорђевић и нагласио да је највећа потражња за становима у Београду и Новом Саду, пре свега мањим, у центру града и другим бољим локацијама.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести