НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА НЕМА НАЈАВЉЕНОГ ПОЈЕФТИЊЕЊА Станови прескупи, па се људи скуће у локалима и гаражама ЕВО КОЛИКО КОШТА НАЈМАЊИ "СТАН" У НОВОМ САДУ

На тржишту некретнина у У Новом Саду ових дана се могу наћи и крајње минималистички станови, чија веома мала квадратура је све што многи себи могу да приуште.
s
Фото: Dnevnik.rs

У понуди више од 80 станова који су до 20 квaдрата, а цене су им од 70.000 до 25.000 евра, док је наjмањи међу њима онај од 11 квадрата за који је потребно издвојити 30.000 евра.

Међу овим некретнинама има и некадашњих гаража или пословних простора који су реновирани и преуређени у нову стамбену целину.

Оно што је до сада већ познато, а то је да се у оквиру гараже или пословног простора формира мокри чвор и као такав нуди купцима. Продавци некретнина подвлаче да то није чест случај и да је таквих станова мало, и доступни су за 1.000 до максимално 2.000 евра по квадрату.

Гараже се препакују у станове, а цена само 1.000 евра по кавдрату
Фото: Dnevnik.rs

- Мале станове који имају мању тржишну вредност од понуђених купују самци или старији људи. Оне некретнине које су преуређене од некадашњих гаража или пословних простора највише погодују старијим људима јер се налазе у призмељу и ниже су им цене у односу на остале некретнине. Има оних који такве некретнине и траже, јер знају која им је цена. Таквих понуда је изузетно мало, али су присутне – каже власник  „Статус” некретнина Данча Слалов за „Дневник”.

Подсећа да су  они имали у понуди мале станове, те да је реч о преуређењу самачког хотела. Од соба је направљена гарсоњера и понуђена је на тржишту. Гараже су, каже, ипак веома тражене и самим тим њих нема превише на тржишту, а цене су исте као да се продају као гарсоњере, тако да се ретко ко и одлучује да их преуређује за те намене.

Када је реч о понуђеним гарсоњерама до 20 квадрата, таквих је више од 80, а најмања од њих је она од 11 квадрата.

Фото: Dnevnik.rs


Без појефтињења станова

Слалов напомиње да је у наредном периоду нереално очекивати да ће доћи до смањења цена некретнина, јер материјал за градњу није појефтинио а и даље је актуелан проблем са мањком радне снаге на градилиштима.

- Купци очекују појефтињење, али је то нереално јер су цене свега онога што је потребно за градњу остале исте. Инвеститори имају проблема и са проналаском добрих мајстора – каже Слалов.


„Продаје се мали, опремљен стан-гарсоњера у центру, у непосредној близини Социјалног, на 10 минута лаганог хода од пешачке зоне. Новија градња. Једна просторија са кухињском нишом и туш-купатило. Одлична локација, идеално за студенте, самце или за рентирање. Уредна правна документација. Одмах усељив стан”, наведено је у огласу некретнине од 11 квадрата. У оквиру огласа понуђене су и фотографије, а у стану су кревет, ормар, телевизор, кухиња и тоалет.

Поред овог минијатурног стана, за који власник потражује 30.000 евра, ту је и једна гарсоњера од 12 квадрата на Грбавици, чија је цена 35.000 евра. Три стана су од 13 квадрата и тренутно су у изградњи, понуђени су по цени од 31.000 евра. Седам станова је за квадрат веће и коштају до 41.200 евра.

Остало су већи станови од 15 квадрата, а највише је оних од 20.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести