НИЈЕ САМО БЕОГРАД СКУП! ЕВО ГДЕ СЕ ЈОШ СТАНОВИ ПРОДАЈУ ЗА МИЛИОН ЕВРА Овај град у Србији је најзанимљивији Русима, гастарбајтерима и програмерима, ПОГАЂАТЕ ЛИ КОЈИ ЈЕ?

До сада смо навикли да станове који се продају по ценама од око милион евра (па навише) видимо само у Београду, али то више није случај.
d
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

То показује и пример Новог Сада, где је тренутно оглашено пет таквих станова. Има још најмање 14 луксузних некретина, површине од око 100 квадрата, чија се цена приближава милиону.

Главна вест у години за нама биле су високе каматне стопе за стамбене кредите и вртоглаво скупи станови у новоградњи, што је на тржишту некретнина довело до стагнације, односно мање продатих станова.

Криза је свакако погодила највеће тржиште некретнина у нашој земљи – Београд, али процене стручњака показују да је ситуација лоша и у Новом Саду, где је промет током прошле године опао за више од 40 одсто.

Међутим, упркос томе, и на новосадском тржишту јављају се екстремни примери цена станова о којима просечни грађани, најблаже речено, могу само да сањају.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Наиме, према писању новосадског Дневника, и поред затишја у продаји некретнина, у Новом Саду је за више од милион евра у продаји пет станова, а налазе се на Грбавици, у Улици Цара Душана и на Булевару ослобођења.

Осим тога, у огласима се могу наћи некретнине које се продају по ценама од око 700.000 евра. Реч је о новоградњи, луксузним становима који имају више од 100 квадрата, налазе се у ужем центру града, а један је на Лиману четири.

Милош Митић из агенције „City expert“ каже за Nova.rs да Нови Сад јесте друго највеће тржиште некретнина у нашој земљи, па овакви примери и не изненађују превише.

„То ми није неко изненађење, с обзиром да је тржиште тамо активно и да се цене квадрата у новоградњи крећу и преко 3.000 евра“, каже саговорник Nova.rs.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Додаје да је Нови Сад као такав занимљив програмерима који имају добру платежну моћ, али да је и све више руских држављана који желе да купе некретнину.

„Нови Сад је руским држављанима у последње време занимљивији чак можда и више него Београд. То је било и пре него што је дошло до рата у Украјини. Са толиком тражњом, не изненађују овакви примери“, каже Митић.

Подвлачи да Нови Сад луксузне некретнине може да понуди, како у центру, тако и у околини.

 „Луксузне некретнине углавном купују предузетници, а доста су заинтересовани и босански држављани, али и гастарбајтери“.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Саговорник Nova.rs подсећа да последњи подаци показују да је Нови Сад у последњем кварталу 2023. године бележио највећи пад продаје некретнина у целој земљи, и то више од 35 одсто у односу на годину пре.

„Највећи пад продаје био је у староградњи, ту и очекујемо ускоро неку корекцију цена наниже, док су цене у новоградњи такве какве јесу“, закључује Митић.

Према последњим подацима, квадрат стана у староградњи у Новом Саду кошта 2.695 евра, док цена квадрата у новоградњи износи у просеку 3.000 евра.

(Nova.rs)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести