ЗА КВАДРАТ ТРАЖЕ ЧАК 8.000 ЕВРА: У овим деловима Новог Сада станови и преко милион евра, А ЕВО И КО ИХ КУПУЈЕ

Улице у Војводини у којима су најскупље неретнине су на Подбари и у ужем центру Новог Сада, док је тренутно најскупљи квадрат оглашен на Новој Детелинари, а власник потражује 8.035 евра за квадратни метар.
2
Фото: Dnevnik.rs

Генерално гледано у улицама: Николе Пашића, Милетићевој, Радничкој, Стражиловској и Mаксима Горког станови су најскупљи. Према речима лиценцираног агента за продају и изнајмљивање некретнина Ирене Елчић из „Статус некретнина” најскупљи квадрат је 3.500 евра, а тренутно је за стан у Пашићевој улици од 150 квадрата потребно више од пола милиона евра.  

- Људи који живе и раде у иностранству а потичу из Србије су се интересовали за скупље станове, а велика је била потражња за становима у ужем центру града и међу онима који долазе из унутрашњости – каже Ирена Елчић. - Сама потражња је дизала цену. Русе је раније занимала Сремска Каменица, а било је потражње за становима на Лиману, иако на тој локацији нема луксузнијих станова јер је реч о старијим некретнинама.

Фото: Dnevnik.rs

Међутим, указује наша саговорница, у последњих месец дана влада велико затишје. Стала је продаја некретнина.

- Имате оглашене станове, али и куће које коштају више од пола милиона евра. Морамо бити реални, ко то може данас да купи – каже Ирена Елчић.

И поред затишја, у Новом Саду је за више од милион евра у продаји пет станова, а налазе се на Грбавици, у Улици Цара Душана и на Булевару ослобођења. Власници за 14 станова потражују више од 700.000 евра. Реч је о новоградњи, луксузним становима који имају више од 100 квадрата, налазе се у ужем центру града, а један је на Лиману четири. 


Високе кaмате коче продају

Агенти некретнина појашњава да им искуство говори да је тржиште некретнина веома турбулентно и да га прати доста нелогичности. Они претпостављају да купци чекају да цене станова буду ниже. С друге стране, на мировање на овом некада веома активном тржишту утицали су и неповољни услови за подизање кредита јер су камате изузетно високе.


У Новом Саду је у другом кварталу ове године забележен пад броја купопродаје некретнина и то за близу 40 одсто, што је највећи проценат у односу на целу Србију, показује извештај Републичког геодетског завода.

Иако је забележен пад продаје станова, цене се нису битно мењале у односу на прошлу годину. Али, занимљиво је то да старији станови и даље имају „добру цену”. Просечна цена старијих станова држи примат, па је квадрат у Новом Саду достигао 1.915 евра, док је просек цена у новоградњи 1.733 евра за квадрат.

Максимална достигнута цена у Новом Саду за старију градњу није прелазила 3.143 евра, а у новоградњи 3.148 евра по квадрату. У другом кварталу ове године у Новом Саду је од купопродаје некретнина прометовано 167,5 милиона евра, док је у истом периоду прошле године тај износ био 249,7 милиона евра.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести