НЕ ПОМАЖУ НИ ЗУЈАЛИЦЕ У шпанским маркетима се НАЈВИШЕ КРАДУ лукс намирнице! Прсти лопова се најчешће „лепе“ за МАСЛИНОВО УЉЕ

Маслиново уље клизи из руку шпанских трговаца. Кухињски производ је добио надимак "течно злато", јер је постао најкраденији производ из шпанских супермаркета.
v
Фото: pixabay.com

Суше и топлотни таласи подигли су цену маслиновог уља у Шпанији, што је довело до његовог статуса "скупе робе". У 70% региона у земљи, то је производ који се највише краде у супермаркетима, престижући друге популарне деликатесе попут иберико шунке, пише Јуроњуз.

Шпанија је највећи произвођач маслиновог уља на планети и тај производ је кључни део привреде и културе исхране ове земље. Медитеранска дијета не би имала ни упола тако добар укус без оних здравих "поточића" маслиновог уља преливених у основи свега.

Али пошто је цена маслиновог уља погођена инфлацијом, велепродајна цена је порасла са 2,13 евра по кг у фебруару 2020. на 8,88 евра, уз скок од 70 одсто забележен само у прошлој години.

За купце је то значило повећање цене са око 5 евра по килограму, на чак 14 евра.

Шпанске продавнице су прибегле повезивању великих боца у ланце или их опремају сигурносним ознакама које се углавном повезују са алкохолним пићима на највишој полици.

У разговору за Фајненшл тајмс, Алехандро Алегре, директор маркетинга безбедносне компаније СТЦ, приметио је да иза тог тренда не стоји "крађа због глади“. Ретко се дешава да се основни прехрамбени артикал тако често краде, а крађе су резултат организованих криминалних група.

Ти исти криминалци препродају маслиново уље на црном тржишту.

Друге главне намирнице које је Алегре истакао као високо котиране на листи крађе биле су "иберико шунка, сушени сиреви, жилети и алкохол".

Шпанија је нетипична у Европи због тога што преферира фенси храну као мету за крађу. Широм Европе крађа алкохола је најчешћа.

Берба маслина 2023/2024 је већ иза нас, а обилне кише су повећале производњу у односу на историјски минимум из претходне године. У извештају шпанског министарства пољопривреде, рибарства и хране наводи се да је производња маслина порасла за 0,73 одсто прошле године и да цене почињу да падају са максимума из средине јануара од 8,99 евра.

Ипак, постоји забринутост да, док више земље постаје доступно за узгој маслина, недостаје интересовање инвеститора и садница које би покриле површину која је потребна да би се пратила потражња.

Дневник/Јуроњуз Србија

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести