Цене ТЕЧНОГ ЗЛАТА одлетеле у небо: У августу МАСЛИНОВО УЉЕ поскупело за НЕВЕРОВАТНИХ 130 посто

Глобалне цене маслиновог уља порасле су на 8.315 евра (8.900 долара) по тони у септембру, подстакнуте екстремно сувим временом на Медитерану, наводи се у новом извештају Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (УСДА).
paradajz maslinovo ulje
Фото: pixabay.com

Како тврди УСДА, светске цене маслиновог уља су још у августу биле за 130 одсто веће у односу на исти месец прошле године, преноси ЦНБЦ.

Шпанија, највећи светски произвођач и извозник маслиновог уља, месецима је погођена интензивном сушом, а лето је било треће најтоплије у историји ове земље.

Према подацима компаније Минтек, производња маслиновог уља у Шпанији је у протеклој сезони пала је на око 610.000 тона, што је пад од више од 50 одсто у поређењу са уобичајених 1,3 до 1,5 милиона тона.

Цене маслиновог уља у шпанској Андалузији скочиле су у септембру на 8,45 евра по литру, што је за 111 одсто више него у истом месецу лане, а то је подстакло и крађе овог "течног злата".

- Производња маслиновог уља је због суше смањена и у другим земљама као што су Грчка и Италија, што повећава забринутост - рекао је стручњак Минтека, Кајл Холанд.

Грчка је други, а Италија трећи највећу светски произвођач маслиновог уља.

Дневник/Танјуг

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести