ПЛЕМЕНИТИ МЕТАЛИ СВЕ ТРАЖЕНИЈИ За четврт века сребро поскупело 575 посто; Све је атрактивније инвеститорима

Цена сребра у протеклих 25 година стално расте и за 25 година скочила је за чак 575 одсто, а аналитичари процењују да ће овај племенити метал бити све атрактивнији за улагање и да ће то што је сребро све распрострањеније у индустријској производњи додатно подићи тражњу за њим. 
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Економски аналитичар и пословни саветник Зоран Павловић је истакао да је сребро све значајније у индустријској поизводњи, да се користи у мноштву модерних производа те да готово сви електрични производи, попут паметних телефона или компјутера, садрже сребро. Додао је да се може очекивати даљи раст цене сребра у наредним годинама, у складу са све већом потребом савремених технологија за овом сировином и да соларни панели, батерије електричних аутомобила и многи други производи у тзв. зеленој револуцији садрже овај племенити метал. 

У последње време јача тражња за сребром јер је све атрактивније инвеститорима, каже Георги Христов из „Тавекс Злато енд сребро Србија”. „Тражња за сребром прво је индустријска, јер се око 50 одсто сребра користи у индустријске сврхе, док се преосталих, по 25 процената сребра, користи у инвестиционе сврхе и за накит”, рекао је он, наводи се у саопштењу. 

Тражња за сребром прво је  индустријска, јер се око 50 одсто  сребра користи у индустријске сврхе
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Христов је навео да је до сада, према проценама, више од 1,74 милиона тона сребра извађено из земље и да је у резервама, то јест у минералним налазиштима, остало око 560.000 тона сребра. „То значи да би тренутним темпом рударења човечанство ископало све резерве сребра за само 20 година. Али, ово би подразумевало да не нађемо нова налазишта и да се настави истим темпом. Свакако, ова оскудност, иако је мања него оскудност злата, такође је јако битан фактор у тренутној а и у будућој цени сребра”, сматра он.

Иначе, инвестиционо сребро се код нас тренутно продаје за око 140 динара грам.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести