Највећа светска златара престаје да користи ИСКОПАНО ЗЛАТО И СРЕБРО

ЛОНДОН: Највећа светска продавница накита по количини продатих производа "Пандора" одлучила је да престане да користи ископано сребро и злато и да у производњи накита употребљава само рециклиране племените метале, који захтевају мање енергије за производњу, а све како би смањила емисију угљен-диоксида.
nakit zlato
Фото: pixabay.com

Према годишњем извештају те данске компаније, она сваке године купује око 340 тона сребра и једну тону злата, а током производних процеса ослободила је 264.224 тоне угљен-диоксида (ЦО2) у 2022, пренео је Ројтерс.

Коришћењем рециклираних, уместо новоископаних метала, "Пандора", позната по својим наруквицама од 65 до 95 долара, смањиће индиректну емисију за око 58.000 тона годишње, рекао је њен потпредседник Мадс Твоми Мадсен.

Како се наводи, ланци снабдевања рециклираним металом представљају ризик, јер украдено злато може да се прода као отпад за рециклирање, али и због тога јер је тешко доказати порекло метала када се једном истопи.

Како би ублажила ризике, "Пандора" је одлучила да користи стандард који је развио светски "Савет одговоран за накит" (Responsible Jewellery Council), који искључује златнике и златне полуге као извор рециклираног злата, наводи британска агенција.

Пандора, која је 2022. продала 103 милиона комада накита, производи накит у две фабрике на Тајланду и гради трећу у Вијетнаму.

И њени конкуренти, попут Монике Винадер и Мисоме, такође истичу своју стопроцентну употребу рециклираног сребра и злата.

Ројтерс наводи да рафинерије метала рециклирају сребро из индустријских катализатора, рендгенских зрака, електронске опреме и старог сребрног прибора, а рециклирано злато добијају из отпада од производње накита, као и од старог накита.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести