(ФОТО) СКУПЉА ПУТОВАЊА ОД 2024! Порез на културу, кревет, звездице... Ово је СПИСАК ЗЕМАЉА које су увеле ТАКСЕ за туристе

Почевши од 2024. године, грађани који нису из ЕУ, укључујући Американце, Аустралијанце, Британце и друге путнике изван шенгенске зоне, мораће да попуне апликацију од 7 евра да би ушли.
iseljenje mladi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Они млађи од 18 или старији од 70 година неће морати да плаћају таксу. Шема је требало да буде спроведена до новембра 2023. године, али се суочила са кашњењима у вези са новим системом уласка/изласка (ЕЕС) ЕУ.

Популарне дестинације широм света годинама уназад балансирају између потребе да од туризма зараде што више, а да притом „путници намерници“ не блокирају градове. Притисак масовног туризма је огроман. Као резултат тога, неки су прибегли увођењу 'туристичке таксе' прошле године, а други су следили њихов пример 2023.

Ово су све земље у које већ морате да платите туристичку таксу да бисте ушли. Многе земље већ имају уведену туристичку таксу из разних разлога. За неке, то има везе са покушајем сузбијања броја туриста и спречавања прекомерног туризма. За друге је то скоро као порез на одрживост за сваког посетиоца. Новац од ових такси иде за одржавање туристичких објеката и заштиту природних ресурса.

Аустрија

У Аустрији плаћате боравишну таксу, која се разликује у зависности од покрајине у којој се налазите. У Бечу или Салцбургу плаћате додатних 3,02 одсто на хотелски рачун по особи. Туристичка такса је позната и као Тоурисмусгесетз и Берхербергунгсбеитраге.

Белгија

Туристичка такса у Белгији се такође примењује на смештај, за сваку ноћ коју тамо боравите. Накнада је понекад укључена у цену собе у хотелу, али неке одвајају трошкове и чине га додатном наплатом, тако да морате пажљиво да проверите свој рачун. Антверпен и Бриж наплаћују цену по соби. Цена у Бриселу варира у зависности од величине и оцене хотела. Генерално је око 7,50 евра

Бутан

Док су туристичке таксе у већини земаља испод око 20 евра, порез у Бутану је невероватно висок у поређењу са тим. Минимална дневна накнада за већину странаца је: 250 УСД (228 €) по особи дневно током високе сезоне и нешто мање у ниској сезони. Али покрива много тога, укључујући смештај, превоз у земљи, водича, храну и улазнице.

Бугарска

Бугарска примењује туристичку таксу на ноћење. Веома је низак и варира у зависности од области и класификације хотела - до око 1,50 евра.

Карипска острва

Већина карипских острва има туристичке таксе додате на хотелску цену или накнаду за одлазак. Антигва и Барбуда, Аруба, Бахами, Барбадос, Бермуда, Бонаире, Британска Девичанска острва, Кајманска острва, Доминика, Доминиканска Република, Гренада, Хаити, Јамајка, Монсерат, Сент Китс и Невис, Света Луција, Ст. Мартен, Сент Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Америчка Девичанска острва имају неку врсту накнаде за посетиоце. Накнаде се крећу од 13 евра на Бахамима до 45 евра на Антигви и Барбуди.

Хрватска

Хрватска је повећала туристичку таксу 2019. Међутим, повећана стопа се примењује само током летњег шпица сезоне. Посетиоци плаћају око 10 куна (1,33 €) по особи по ноћи.

Чешка

Потребно је само да платите туристичку таксу у Чешкој када посетите главни град Праг. Веома је мали (испод 1 €) и плаћа се по особи, по ноћи, до 60 ноћења. Порез се не односи на децу млађу од 18 година.

Француска

У Француској се плаћа „take de sejour“. Додаје се на ваш хотелски рачун и варира у зависности од тога у ком се граду налазите. Цене се крећу од 0,20 евра до око 4 евра по особи по ноћи. Туристичка жаришта попут Париза и Лиона користе новац за одржавање туристичке инфраструктуре. Регион Париза је недавно добио одобрење да повећа своју туристичку таксу за посетиоце који бораве у хотелима, Аирбнбс-у и камповима до 200 посто. Од јануара 2024. године цена ноћења за двокреветну собу у хотелу са пет звездица у Паризу могла би да порасте на преко 11 евра.

Немачка

Немачка има оно што они називају „порез на културу“, а такође и „порез на кревет“, у градовима као што су Франкфурт, Хамбург и Берлин. Накнада је око 5 процената вашег хотелског рачуна.

Грчка

Туристичка такса у Грчкој се заснива на броју хотелских звездица или броју соба које изнајмљујете. Може бити све до 4 € по соби. Увело га је грчко министарство туризма како би помогло у смањењу дуга земље.

Мађарска

Туристичке таксе у Мађарској важе само у Будимпешти. Путници морају да плате додатних 4 одсто сваке ноћи на основу цене собе.

Индонезија

Туристичке таксе у Индонезији важе само на Балију. У 2019, нови закон каже да инострани посетиоци индонежанског острва морају да плате таксу од око 9 евра. Приход од пореза наводно иде ка програмима који помажу у очувању животне средине и балијске културе.

Италија

Туристичке таксе у Италији зависе од тога где се налазите.


Венеција ће увести туристичку таксу 2024. године

Венеција ће почети да наплаћује туристима који је посећују од 2024. Накнада је више пута одлагана, али изгледа да ће се пробно раздобље од 30 дана коначно догодити током пролећних и летњих викенда следеће године. Тачни датуми тек треба да буду потврђени.

Предстојећа туристичка такса „није средство за прављење готовине“, наводи се у саопштењу града. Приход ће ићи за услуге које помажу становницима града, укључујући одржавање, чишћење и смањење трошкова живота.


Фото: Венеција Foto Pixabay.com

Венеција би могла да уведе сопствени порез на лето 2022. У међувремену, римска накнада се креће од 3 до 7 евра по ноћи у зависности од врсте собе, али неки мањи градови наплаћују више.

Јапан

У Јапану долази у облику одлазне таксе. Посетиоци Јапана плаћају 1.000 јена (око 8 евра) када напусте земљу. Званични туристички сајт тврди да овај мали порез чини „значајну разлику“ за економију.

Малезија

Туристичка такса у Малезији је паушална стопа и примењује се по ноћењу вашег боравка. Није много више од око 4 евра по ноћи.

Нови Зеланд

Многи туристи, људи на радним празницима и неки студенти и радници који долазе на Нови Зеланд морају платити међународни порез на заштиту и туризам (ИВЛ) када стигну. Али људи из Аустралије су изузети. То је 35 новозеландских долара, што је око 21 евро.

Холандија

Холандија има копнену туристичку таксу и водну туристичку таксу. У Амстердаму то тренутно износи 7 одсто цене хотелске собе. У 2024. ће порасти на 12,5 одсто, што ће је учинити највишом туристичком таксом у Европи. Примењиваће се и на путнике на крстарењу и на посетиоце који ноће.

Фото: pixabay.com

Португалија

Ниска туристичка такса у Португалији се плаћа по ноћи по особи и примењује се само на госте који имају 13 и више година. Кошта око 2 евра и тренутно се примењује у 13 од 308 општина у Португалији, укључујући градове Порто, Лисабон и Фаро. Морате га платити само првих седам дана боравка.

Словенија

Боравишна такса у Словенији варира у зависности од локације и оцене хотела. Нешто је већа у већим градовима и одмаралиштима, укључујући Љубљану и Блед - око 3 евра.

Шпанија

Ако идете на Ибицу или Мајорку, мораћете да платите туристичку таксу. Одржива туристичка такса, која се примењује на смештај за одмор на шпанским Балеарским острвима (Мајорка, Менорка, Ибица, Форментера), такође се примењује на сваког туриста који има 16 или више година. Током сезоне, такса може достићи и до 4 евра по ноћи.

Швајцарска

Боравишна такса у Швајцарској варира у зависности од локације. Цена је по ноћи и особи и износи око 2,20 евра.

 

Понуде за смештај обично не укључују боравишну таксу - она је наведена као посебан износ, тако да је лакше пратити. И то се односи само на боравак краћи од 40 дана.

Америка

Хотелски порез или порез на смештај за путнике који изнајмљују смештај се наплаћују у већини Сједињених Држава. Такође се зове боравишна такса. Накнаде се примењују у хотелима, мотелима и гостионицама. Највиша стопа се наводно плаћа у Хјустону, са порезом од 17 одсто на ваш хотелски рачун.


Валенсија ће увести туристичку таксу 2024. године

Валенсија је најавила да ће увести туристичку таксу за путнике који бораве у свим врстама смештаја у региону, укључујући хотеле, хостеле, апартмане и кампове. Он ће ступити на снагу крајем 2023. или почетком 2024. године.

Посетиоци ће морати да плате између 50 центи и 2 евра по ноћи у зависности од изабраног смештаја, до седам ноћења. Власти кажу да ће накнада ићи ка одрживом развоју туристичког сектора у региону. Приход ће се такође користити за обезбеђивање приступачнијег смештаја за локално становништво у туристичким местима.


Многа места већ имају туристичке таксе и ако сте путовали у иностранство, вероватно сте је већ платили. Можда то никада нисте приметили - јер се то понекад користи у авионским картама или порезима које плаћате у свом хотелу. Ево свега што треба да знате о земљама у које морате да платите да бисте ушли.

Барселона ове године повећала туристичку таксу

Туристичка такса Барселоне повећана је и важиће наредне две године, саопштиле су градске власти. Од 2012. посетиоци каталонске престонице морали су да плаћају и регионалну туристичку таксу и додатну доплату за цео град.

Градске власти су 1. априла повећале комуналну таксу на 2,75 евра. Друго повећање ће се десити следеће године 1. априла 2024, када ће накнада порасти на 3,25 евра. Такса се односи на посетиоце који бораве у званичном туристичком смештају. Порез ће бити смањен на 1 € између новембра и марта. Неће се односити на децу млађу од 16 година и биће ограничено на пет ноћења – дакле максимално 10 евра – по путовању.

Накнада се користи за минимизирање утицаја туризма у граду Алгарве, укључујући побољшање чистоће и безбедности, наводе локалне власти. Две од 16 општина у Алгарвеу су већ наплатиле туристичку таксу: Фаро (1,5 евра по ноћи до седам ноћења између марта и октобра) и Вила Реал де Санто Антонио (1 евро по дану до седам дана).

И Олхао у Португалији увео туристичку таксу 2023. године

Олхао, португалски рибарски град популаран међу туристима, почео је да наплаћује посетиоцима 2 евра за ноћ између априла и октобра.

Порез ће бити смањен на 1 € између новембра и марта. Неће се односити на децу млађу од 16 година и биће ограничено на пет ноћења – дакле максимално 10 евра – по путовању. Накнада се користи за минимизирање утицаја туризма у граду Алгарве, укључујући побољшање чистоће и безбедности, наводе локалне власти.

Две од 16 општина у Алгарвеу су већ наплатиле туристичку таксу: Фаро (1,5 евра по ноћи до седам ноћења између марта и октобра) и Вила Реал де Санто Антонио (1 евро по дану до седам дана).

Фото: pixabay.com

Тајланд увео туристичку таксу 2023. године

Тајланд уводи туристичку таксу од 300 бахта (8 евра). Првобитно се очекивало да ће ступити на снагу крајем 2022. године, али недостатак јасноће о томе како ће се спроводити довео је до кашњења.

Одложено је затим од јуна до септембра 2023, након што су авио-компаније изразиле додатну забринутост. Гувернер Туристичке управе Тајланда рекао је Ројтерсу прошле године да ће део накнаде „бити искоришћен за бригу о туристима“ . Такође ће помоћи у финансирању даљег развоја туристичких атракција, попут Велике палате у Бангкоку.

Дневник/Јуроњуз

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести