Три најпосећеније дестинације: Бангкок, Лондон и Париз

ЛОНДОН: Бангкок, Лондон и Париз прошле године биле су три најпосећеније туристичке дестинације у свету, показује годишње истраживање МастерКарда.
bangkok
Фото: pixabay.com

У Бангкоку је, према подацима из истраживања, одсело 20,05 милиона посетилаца, а тек нешто мање, 19,83 милиона, преноћило их је у Лондону, док их је у Паризу одсело 17,44 милиона. 

Следе Дубаи, с 15,79 милиона туриста који су одсели у том граду у Уједињеним Арапским Емиратима, и Сингапур, с 13,91 милиона туриста.

Доњи део топ 10 листе најпосећенијих дестинација света у прошлој години предводи Њујорк који је посетило 13,13 милиона туриста који су у њему преноћили, а затим следе Куала Лумпур, Токио, Истанбул и Сеул.

И пројекције МастерКарда за ову годину показују да свих 10 најпосећенијих градова могу рачунати на даљњи раст броја посета и ноћења туриста. 

Притом би, показује истраживање, најбоље требало да прође Истанбул, којем прогнозирају раст од чак 19,7 одсто туриста који ће у том граду одсести. С друге стране, најмањи раст прогнозира се за Токио где се раст броја туриста који ће одсести у јапанској престоници у овој години процењује на 1,6 одсто.

Када је реч о укупној и просечној потрошњи посетилаца, поредак најтуристичкијих светских метропола, међутим, прилично је другачији.

На тој листи, наиме, прво место уверљиво држи Дубаи где је просечна потрошња туриста у том граду лани достизала чак 537 америчких долара по дану, док је укупна потрошња туриста износила огромних 29,7 милијарди долара.   

На друго место градова по потрошњи туриста прошле године је избила Мека. Средиште ислама  је забележило укупну потрошњу туриста од 18,45 милијарди долара, док је просечна потрошња туриста по дану достизала 135 долара.

По финансијским резултатима туризма врло је високо рангиран и Лондон. Потрошња туриста у британској престоници у прошлој години се процењује на 17,45 милијарди долара, док је просечан туриста у Лондону дневно трошио 153 долара, преноси Јутарњи лист. 

У свету којег карактерише пораст национализма, међународна путовања имају све већи значај - разбијају баријере, шире хоризонте и имају позитиван утицај на раст економије.

Водећи градови своју позицију могу да захвале идеалној комбинацији бизниса и разоноде те снажних локалних култура, закључује се у анализи МастерКард Global Destination Cities Index, у којој се обрађују 162 најпосећенија светска града.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести