ЗАПАЊЕНА ЦЕНОМ ПРАСЕЋЕГ ПЕЧЕЊА  Крушевљанка два килограма 5.000 динара

Печење једемо током целе године, мада превасходно у зимским месецима, а сасвим сигурно је израз "цена печења" један од оних које највише претражујемо на интернету уочи празника. Наравно, добар део купаца иде и оним "другим путем" - директно у месару или код свог провереног домаћина.
б
Фото: Pixabay.com

Тако је и ове године учинила једна Крушевљанка, М. Н. (30), која је неколико дана пред католички Божић који је прославила с породицом 25. децембра, кренула на исто, проверено место по два килограма печења.

- Само што ме шлог није стрефио! Пет хиљада динара за 2 киле прасећег печења. Некада је печење у Крушевцу по килограму могло да се узме за око 1.500 динара, а можемо узети у обзир и Стопању, село у близини, где се сваког септембра одржава печењијада. То је једно од најпознатијих места у Србији за добро печење - прича нам М. Н.

Многе печењаре су, вероватно, формирале конкурентне цене. Али, поставља се питање шта је то конкурентна цена за прасеће печење - и то не ове године - већ овог месеца?

- Пре само месец дана, купујући прасе за Светог Ђорђа, цену живе ваге сам плаћала 450 динара, а сада та цена иде на 650 динара, за само месец дана! Прасе од 27 килограма, са печењем, сечењем и тзв. руком, платила сам 16.900, а све то би ме сада, за Божић, коштало много скупље. Људи су шокирани и питају се како ће обезбедити месо за празнике - објашњава нам даље ова млада Крушевљанка и додаје:

"Последњих дана цена печеног прасећег меса је вртоглаво порасла, иде на чак 2.500 динара по килограму".

Фото: Pixabay.com

Шта је узрок раста цене?

Како смо писали недавно, свињска куга је претходних месеци десетковала торове са прасићима широм Србије, а посебно у западном делу земље, тако да је понуда свињског меса смањена, а потражња - нарочито током предстојећих празничних дана - огромна.

У Чачку, граду познатом по овом месном деликатесу, цена прасећег печења је 2.200 динара, док је јагњетина 2.500. Додуше, те цене смо забележили почетком децембра, а будући да је за неколико дана Нова година, а онда нам стиже и Божић, очекивано је да ће трговци подићи цене да остваре већу зараду.

У овим данима се увек јавља и добро познати закон понуде и потражње, јер ако меса нема за све - а потражња је велика, онда се формира нешто виша цена која природно "прави селекцију" међу купцима.

Телеграф Бизнис/ Дневник

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести