ИЗЛОЖБА НЕПОЗНАТИХ РАДОВА АРСЕНИЈА ТЕОДОРОВИЋА И АРСЕНИЈА МАРКОВИЋА Новосађани у Крижевцима

Изложбом фотографија икона и промоцијом  студије „Арсеније Теодоровић и Арсеније Марковић - два уметника Новосађанина у Крижевачкој епархији“ у Културној станици Еђшег представљени су резултати истраживачког пројекта Новинарске асоцијације Русина.
1
Фото: Privatna arhiva

Ауторке  ове студије,  Милена Врбашки и мр Драгојла Живанов, идентификовале су и документовале важне а до сада непознате радове новосадског сликара Арсенија Теодоровића и дрворезбара Арсенија Марковића, које су израдили за гркокатоличку епархију у Крижевцима, у Хрватској. Истраживање jе почело трагањем за портретом крижевачког епископа Константина Станића, који је насликао Арсеније Теодоровић, у периоду између 1808. и 1813. године, а завршено открићем првобитног иконостаса у гркокатоличкој катедрали у Крижевцима, чији су аутори Теодоровић и Марковић, што до овог истраживања, стручној јавности није било познато.

Захваљујући томе што су добро очувана изворна документа у архиви Крижевачке епархије,  музејске саветнице Живанов и Врбашки су добиле ретку прилику да своје научне закључке донесу на основи непосредних примарних извора, које су методолошки и компетентно обрадиле и ставиле у контекст ранијих истраживачких спознаја о опусу двојице уметника. Осим фотографија икона из Крижеваца и Стојдраге, малог места у Хрватској, на изложби су представљене и фотографије икона истих аутора из Катедралне цркве Св. Николе у Руском Крстуру и из цркве Успенија Пресвете Богородице у Куцури, као својеврсно сведочење о тадашњем јединственом уметничком простору и о културном космополитизму крајем 18. и почетком 19. века у овим крајевима.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести