НАПРАВИТЕ НАЈЧОКОЛАДНИЈИ ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ У НЕКОЛИКО КОРАКА! Позната фуд-блогерка открива тајни рецепт

На једном од најпопуларнијих Јутјуб канала „Уради сама – идеје за креативце”, који годинама води Драгана Михајловић, свакодневно могу да се пронађу занимљиви и разноврсни рецепти за сваку прилику.
1
Фото: Privatna arhiva

Слана јела, торте, колачи, зимница – све се то може пронаћи у њеним видео-рецептима, али и много тога још. Њен канал тренутно броји више од 1,38 милиона пратилаца, а кулинарске чаролије преноси и на друге друштвене мреже за десетине хиљада корисника. Кување ју је, како каже, одувек привлачило због његове креативне природе и могућности да се изрази кроз укусе и текстуре хране.

– Одлука да своје рецепте пласирам путем интернета и започнем посао фуд-блогера произилази из жеље да поделим своју страст према кувању са широм заједницом. Сматрам да је интернет фантастична платформа која омогућава ширење идеја и повезивање са људима широм света који деле исту страст – прича за „Дневников” Недељни ручак Драгана Михајловић. – Као фуд-блогер, непрестано проналажење нових и креативних идеја за рецепте је кључни део мог посла. Инспирацију тражим из различитих извора, било да су то традиционални рецепти из различитих култура, сезонски састојци који су тренутно доступни на тржишту или трендови у гастрономији који се непрестано мењају.

Чоколадни колач или торта увек јој поправе расположење, те је и за читаоце нашег листа припремила најчоколаднији чоколадни колач

Често се у кувању ослања на своју креативност и маштовитост не би ли трансформисала уобичајене рецепте у нешто ново и јединствено, а труди се и да већину њих упрости и поједностави како би их могао спремити и почетник у кувању.

Фото: Privatna arhiva / Драгана Михајловић

– Када немам много времена а желим својој породици да припремим укусан и квалитетан оброк, ја им спремим рижото са поврћем и пилетином. Припрема се брзо и једноставно, а веома је укусан и хранљив оброк – прича Драгана. – Често припремам разноврсне оброке, али најчешће се окрећем једноставним и традиционалним рецептима, попут пилава, мусаке, чорби с поврћем, јела са пилетином и, рецимо, ћуфти у парадајз сосу. Волим да експериментишем и смишљам нова јела, као и да испробавам храну из других земаља. Мој апсолутни фаворит су лазање, спој савршених укуса који ми увек поправе дан. Када припремам свечани ручак, обавезно правим кремасту салату с кикриикијем или орасима, коју моји гости обожавају.         

В. Б.

Најчоколаднији чоколадни колач

бисквит:

280 г брашна (тип 400)

40 г какао праха

230 г шећера

1,5 кашика сирћета

2 кашичице соде бикарбоне

100 мл уља

320 мл вруће воде

1 кашичица инстант кафе (опционо)

ганаш:

100 г чоколаде за кување

100 г млечне чоколаде

120 мл слатке павлаке

 

У чинију просејте брашно и какао, па додајте прстохват соли. Додајте шећер, ванилин шећер и соду бикарбону, па промешајте суве састојке. У суве састојке додајте уље, сирће и врелу воду у коју сте размутили једну кашичицу инстант кафе. Промешајте све како би се суви састојци лепо сјединили са мокрим. Путером премажите калуп величине 20 цм, обложите га паприом за печење па сипајте смесу. Колач пеците у већ загрејаној рерни на 180 степени око 40 минута.

За чоколадни ганаш ћемо најпре да насецкамо чоколаду за кување и прелијемо је врућом слатком павлаком, па све на крају промешамо док не добијемо чоколадну смесу којом ћемо прелити колач. По жељи можете колач украсити са две кришке свеже поморанџе.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести