ОЛИМПИЈСКЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ У СТРЕЉАШТВУ: Теодора Вукојевић са четвртог места до финала тростава у Рију

Последњег дана олимпијског квалификационог турнира у Рио де Жанеиру Србија ће имати једну представницу у финалима.
1
Фото: ССС

Теодора Вукојевић је данас у квалификацијама у гађању малокалибарском пушком из тростава заузела четврто место и у петак ће се у финалу борити за медаље и једну од две олимпијске квоте.

Мало је недостајало и да у мушком финалу у истој дисциплини имамо представника. Пред вратима пласмана међу осам најбољих остао је Милутин Стефановић – на десетој позицији.

Теодора Вукојевић је током целих квалификација гађала на високом нивоу и забележила 592 круга, шест више него у среду у елиминацијама. За другопласираном Анитом Манголд (Немачка) је заостајала један, док јој је најпрецизнија у квалификацијама, Казакхстанка Јелизавета Безрукова, „побегла“ три круга. Граница за пролаз у финале била је 590 кругова.

Сутрашња борба за две олимпијске визе у финалу ће, као и у већини дисциплина, бити практично идентична борби за медаље. Само две од осам финалисткиња (Безрукова и Норвежанка Дуештад) неће конкурисати за квоте. Уз Вукојевићеву и Аниту Манголд, Париз ће циљати и Леоне, Јеги (обе Швајцарска),Карасова (Чешка) и Пијетрук (Пољска).

Наше преостале две представнице нису успеле да у квалификацијама понове  остварења из елиминација. Сања Вукашиновић се пласирала на 25. место, са 585 кругова, док је Андреа Арсовић заузела 47. позицију.

Кад је о мушкарцима реч, Милутин Стефановић је био врло близу пласмана у финале тростава и наставка борбе за олимпијске квоте. Скоро током целог такмичења је био при врху, одлично је гађао и из клечећег и из лежећег става. Добро је почео и у гађању из трећег, стојећег става. Али, две „осмице“ у последњих десет хитаца су га спустиле на десето место. Квалификације је завршио са 590 кругова, а то је био резултат с којим се улазило у финале. Наиме, четворица такмичара пласираних од осмог до 11. места су забележили по 590 кругова, па су одлучивали унутрашњи центри. Стефановић је погодио 36 „мушева“, а Швајцарац Лохбилер, који је као осми прошао у финале само два више.

Пласман у финале је био велики корак ка једној од две расположиве квоте, јер, за разлику од такмичења дама,  само тројица финалиста се још увек нису квалификовали за ОИ – споменути Лохбилер, Норвежанин Халворсен и Британац Бергерон.

Ни Лазар Ковачевић није био далеко од финала. Заузео је 14. место са 589 кругова. Миленко Себић је раније изгубио корак за водећима и шансу за финале, па му је у финишу попустила и концентрација, погодио је два пута туђу мету и завршио на 54. позицији.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести