ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО: Шпанија први пут до титуле, савладана Хрватска у Загребу, бронза за Италију

Ватерполисти Шпаније су први пут у историји освојили титулу првака Европе, пошто су у финалу савладали Хрватску у Загребу са 11:10 (3:5, 3:2, 2:3, 3:0).
1
Фото: European Aquatics / Tom Dubravec / CROPIX

Победом у овом финалу Шпанци су дошли и до олимпијске визе за Париз.

Жувела је погодио за 1:0, Санаужа изједначио, Букић погодио за 2:1, Гранадос изједначио, а Мунариз донео предност Шпанији – 3:2. До краја прве деонице, Хрватска је стигла до 5:3 у режији Вукићевића, Букића и Маринића Крагића. Букић је затресао мрежу за 6:3, али Шпанија није ни помишљала на предају. Агире је бранио сјајно, погађали су Мунариз и Ларумбе за 5:6. Букић је погодио за 7:5, а Шпанију на минус један вратио Бустос. Почетком трећег квартала Санаужа је донео изједначење – 7:7. Уследио је прави рововски рат у базену. Маринић Крагић је са играчем више погодио за 8:7. Шпанија је поново изједначила Стрелац је био Тауљ. Жувела је искористио још једног играча више – 9:8. Уследио је фаул у нападу Шпаније, а Фатовић је са звуком сирене погодио за 10:8. Последњи квартал донео је гранитне одбране обе селекције, а на нешто више од три минута пре краја Сануажа је погодио за 9:10. Бијач је скинуо два зицера Мунаризу у једном нападу, али не и пројектил Гранадоса за 10:10 на 90 секунди пре краја. Хрватска није искорстила напада, а уследила је магија, шрауба Гранадоса за 11:10 на 45 секунди пре краја. Хрватска је имала напад са играчем више, Фатовић није успео да затресе мрежу, славље Шпаније је могло да почне.

Ватерполо репрезентација Италије надиграла је селекцију Мађарске у борби за треће место са 12:7 (4:1, 4:2, 2:1, 2:3), а питање победника се није постављало ни једног тренутка. У групној фази, Италија је поражена од Мађарске са 10:5, па је Мађарска отишла на Србију, а Италија на Црну Гору у четвртфиналу. Италија је сјајно отворила меч. Затворила је све прилазе свом голу, у режији Еченикеа и Фонделија стигла је до 2:0, уз две пропуштене, одличне прилике. Казна за промашаје стигла је у виду гола Вигварија, али Италија је наставила да игра на врхунском нивоу у оба смера. До краја прве деонице, мрежу Мађарске, погађали су Ди Сома и Ренцуто – 4:1. Ништа се значајно није променило ни у другом кварталу, напротив. Еченике и Прешути су донели Италији плус пет – 6:1. Мађарска је у режији Вигварија и Татраија стигла до 3:6, али је уследио одговор Италије, која је на полувремену водила са 8:3. Стрелци су били Еченике и Велото. Италије је уочи последње деонице водила са 10:4, а затим је мирно стигла до победничког постоља.

У утакмици за пето место Грчка је победила Црну Гору са 15:10 (6:2, 2:3, 1:2, 6:3). Црна Гора је јако лоше почела утакмицу. Одбране готово да није било, па је Грчка после прве деонице водила са 6:2. Црна Гора се није предавала, настојала је да стигне до егала. Уочи последење деонице на семафору је писало 9:7 за Грчку, Црна Гора је у режији Перковића стигла до 8:9, појавила се нада да може до преокрета, али ништа од тога. Црна Гора је поново стала, као и у првој деоници, а Грчка то умешно казнила и добила меч са убедљивих 15:10.

Србија је освојила седмо место пошто је савладала Румунију са 18:7.

Следи Светско првенство у Дохи, које почиње 5. фебруара. Место на Олимпијским играма избориле су се селекције Француске, Грчке, Мађарске, Шпаније, САД, Јапана, Аустралије и Јужне Африке.

На талону ће бити четири визе, а Србија и Црна Гора ће бити у групи са селекцијама САД и Јапана. Хрватска је у групи са Шпанијом, Јужном Африком и Аустралијом. Група у којој се налазе Србија и Црна Гора укршта са групом у којој су Италија, Мађарска, Румунија и Казахастан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести