ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО: Шпанија и Хрватска у финалу, Мађарска и Италија за бронзу

У финалу Европског првенства за ватерполисте у загребу играће Шпанија и Хрватска. Утакмица се игра у уторак од 20.15 часова.
1
Фото: European Aquatics / Tom Dubravec / CROPIX

Шпанија је у полуфиналу савладала Италију са 7:4 (2:1, 2:1, 1:0, 2:3), а Хрватска је била боља од Мађарске са 11:8 (2:2, 2:0, 3:4, 4:2). Хрвати бране титулу, а покушаће да освоји трећу титулу, јер су претходно били најбољи и 2010. године, такође на домаћем терену у Загребу. Шпанци никада нису били прваци, а имају три сребра и четири бронзе. За бронзу ће играти Италија и Мађарска од 16.30 часова.

Као што се и очекивало, окршај Шпаније и Италије донео је велику борбу за сваку лопту и педаљ базена. Шпанија је повела са 2:0 у режији Перонеа и Мунариза, али је на крају прве деонице, на семафору писало 2:1. Стрелац је био Велото. Током другог квартала, Италија није успевала да пробије бедем испред гола Агиреа, са друге стране, погађали су Гранадос и Маларах, а у самој завршници првог полувремена, Шпанија није искористила петерац – 4:1. Рат нерава је настављен и током треће деонице. Италија поново није успела да нађе решење за одбрану Шпаније, а Шпанија је у режији Бустоса побегла на 5:1. Италија је настојала да стигне до чуда у последњем кварталу. Кондеми је смањио на 2:5, али је већ у следећем нападу петерац реализовао Гранадос. Италија је у режији Кондемија и Ди Соме стигла до 4:6, а затим је уследила магија Фелипеа Перонеа за 7:4. Италија се није предавала, борила се, настојала да стигне до чуда, али Шпанија је била боља.

Хрватска је имала огромну подршку навијача, Хрватска је словила за фаворита против Мађарске која је на шампионат Европе стигла без неколико најбољих играча на планети. Упркос наведеном, водио се прави ровоски рат у базену. На крају прве деонице, на семафору је писало 2:2. Стрелци су били Харков и Вукићевић, односно Фекете и Вигвари. Током другог квартала одбрана Хрватске је деловала гранитно, сјајан је на голу био Бијач, а изабраници Ивице Туцака успели су преко Маринића Крагића и Фатовића да стигну до 4:2. Нађи је смањио на 3:4, Фатовић реализовао петерац за 5:3, а навијаче Хрватске утишао Нађи – 4:5. Уследио је нови петерац, овога пута, сигуран је био Маринић Крагић – 6:4. Вигвари је погодио за 5:6, Бурић за 7:5, Фекете за 6:7. Уместо драматичне завршнице, Хрватска је у четвртом кварталу успела да стекне предност од три гола – 9:6. Стрелци су били Лончар и Фатовић. Мађарска је настојала да стигне до егала, али је Хрватска љубоморно чувала и сачувала стечени капитал.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести