НАГРАДА МЛАДОЈ БАЛЕРИНИ СНП-а „Терпсихора” Катарини Зец

Млада балерина Српског народног позоришта Катарина Зец добитница је Специјалне похвале „Терпсихора“, престижног годишњег признања које додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.
a
Фото: Марија Ердељи и Зоран Пуцаревић

Како је наведено у образложењу, балетска уметница Катарина Зец у овој позоришној сезони Српског народног позоришта остварила је премијерно три значајне првачке улоге у балетима “Лабудово језеро”, “Крцко Орашчић” и “Копелија”. Три изузетно различите и технички захтевне улоге, показале су уметничку и техничку спремност младе балерине, закључио је жири у којем су били кореографкиња Милица Сарић, солиста ансамбла „Коло“ Андрија Караклајић и солиста Балета Народног позоришта у Београду Тома Крижнар:

Фото: Марија Ердељи

„ У улогама Одете и Одилија преноси мекоћу и нежност у покрету као бела лабудица, а оштрину и техничку прецизност као црна лабудица. Сигурном и чистом техником Катарина савлађује улогу Шећерне виле у Крцку Орашчићу;, а враголастом и шарматном глумом и завидном техником представља сеоску девојку Сванилду из балета Копелија”, навео је жири, једногласно одлучивши да млада новосадска балерина завређује „Терпсихору” као признање за важну сезону и као смерницу за будућу каријеру.

Фото: Зоран Пуцаревић

Катарина Зец је завршила је средњу Балетску школу у Новом Саду, у класи Сање Тодорић Вучковић, с тим да се додатно усавршавала у Монаку и Берлину. У матичној кући, поред наведених представа, остварила је улоге и балетима „Грк Зорба”, „Охридска легенда” и „Мадам Батерфлај”.

Катарини Зец ће признање Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије бити уручено 25. априла у Музеју народног позоришта у Београду.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести