ДОМАЋИ ХЛЕБ КОЈЕМ НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ! Родићкина унука има тајни рецепт који морате испробати (ВИДЕО)

Почела сам да кувам када сам имала девет година, уз моју баку, коју су сви звали Родићка. Она ми је усадила и пренела љубав према кувању.
1
Фото: Privatna arhiva

Увек је говорила да треба да се кува с љубављу, прича за „Дневников” Недељни ручак Зорица Блажић, ауторка популарног Тикток налога „Родићкина унука”, који броји више од 44 хиљаде пратилаца. Зорица на Тиктоку, истоименом Инстаграму, али и Јутјуб каналу, презентује укусне оброке за сваки дан, али и посебне прилике, кроз које чува рецепте за традиционална јела специфична за наше поднебље.

И не само то, Зорица кроз своје кулинарске профиле дели савете за припрему хране, па је тако приказала како правилно очистити домаће пилиће, направити различите врсте зимнице, слатко од смокава, како киселити купус, залити питу кромпирушу, осушити рибу, отопити чварке и још много тога. Како нам открива, од девете године развија пите и поносна је што то може да нам каже.

– Ми смо људи поред свега и географска бића тако да по мом мишљењу треба да кувамо и једемо оно што се генерацијама јело на нашем поднебљу – прича нам Зорица Блажић. – Наша балканска кухиња је веома богата и разноврсна тако да немам неких проблема у избору јела. Принцип ми је да се држим сезоне. Примера ради, лети никада не правим јела са киселим купусом него зими. Лети користим свеж купус, баш онако како су то радиле наше баке.

У њеном дому кухиња је, каже, разноврсна, па често припрема супе, чорбе, разна похована, кувана јела и бројне врсте печења. Свако код куће, наглашава Зорица, може брзо и лако да припреми пилећу супу, пилећи филе са шопском салатом уз лењу питу као десерт за један квалитетан оброк. Зоричина омиљена јела су пите, сарме и пуњене паприке. За читаоце „Дневниковог” Недељног ручка „Родићкина унука” припремила је рецепт за домаћи хлеб.

В. Б.

@rodickina_unuka1 Ovaj presek morate videti! #bread #hljeb #rodickinaunuka ♬ original sound - Rodićkina unuka

 

Хлеб

20 г сувог квасца

20 г соли

1 кашика уља

1 кг брашна + 200 г брашна за премесити

600 мл млаке воде

 

Прво у воду додати суви квасац. А у већу посуду сипати брашно, додати со, а затим млаку воду у којој је квасац па замесити глатко тесто. Месите тесто барем седам минута. При крају додати уље и још једном премесити. Оставити да мирује један час. После једног сата, када се тесто удупла, извадити га на брашњаву подлогу. Тесто треба благо растезати и преклапати (повучете длановима једну страну, па преклопите и тако неколико пута). Затим преместите тесто у подмазану тепсију или шерпу па оставите да мирује опет 20 минута. Након 20 минута тесто је спремно за печење у рерни. Остатак брашна поспите по тесту. Хлеб пеците 20 минута на 250 степени. После 20 минута смањите на 200 степени па пеците још 50 минута. Свака рерна је другачија па сами одредите колико је времена потребно. Хлеб је печен кад се одвоји од посуде у којој се пече.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести