Директор Трепче: Не примењујемо законе Приштине

БЕОГРАД: Генерални директор Трепче Јован Димкић изјавио је данас да ће Србија, без обзира на наизглед тешку ситуацију због најаве Приштине о регистрацији Трепче, настојати да нађе решење за комбинат од кога директно или индиректно зависи 35 одсто Срба на северу покрајине. 
Trepca/Tanjug/ Z.Žestić, arhiva
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

"Тај закон и законска решења нећемо примењивати", рекао је Димкић за Танјуг, након састанка представника Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем. 

Димкић је додао да још није извесно шта ће се након те јучерашње најаве из Приштине дешавати. 

"Најава о регистрацији компаније до краја фебруара повећала је забринутост запослених, менаџмента, свих грађана на северу КиМ, али и државних органа Србије", рекао је Димкић и навео да је регистрација један од завршних корака у процесу имплементације Закона о Трепчи из 2016. године. 

Према његовим речима, не постоји много механизама у регулативи КиМ које је на снази који би заштили српски интереси. 

"Али и у овој ситуацији која изгледа наизглед немогућа за решавање, покушаћемо да нађемо решење како би наставили редовне активности, стварали приходе и у складу са тим испуњавали обавезе према радницима, добављачима...", рекао је он. 

Директор је оценио да су неприхваљива законска решења Приштине јер би могла да наруше да модел функционише.

"Не желимо да применимо законе који иду на штету компаније чак и када би занемарили одлуку о бесправној промени власничке стурктуре, не желимо да нам нова законска решења униште модел по коме функционишемо а она се односе на промену организационе структуре и начин управљања комбинатом", рекао је Димкић. 

Директор је подсетио да од Трепче директно зависи 3.000 људи, односно 2.400 радника ако се изузму интерно расељени и они који су током године добили отпремнине, док је њих много, много више ако се узму у обзир компаније са којима се послује.

На тај, индиректан начин зависно је 30, 35 одсто српске популације која живи на КиМ, рекао је Димкић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести