ЗАБРИНУТИ ЗА БУДУЋНОСТ СРБА НА КиМ Ево шта су политички представници с Космета рекли на састанку са Ескобаром

ПРИШТИНА: Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар разговарао је данас у Приштини са лидерима три српске политичке партије које делују на Косову и Метохији - Бранимиром Стојановићем и Милијом Бишевцем из Српског народног покрета (СНП), Александром Арсенијевићем из Српске демократије (СД) и Александом Јаблановићем из Партије косовских Срба (ПКС) који су изразили забринутост за живот српског народа на КиМ.
1
Фото: RTV Kim

„Причали смо о свему ономе што нас мучи. Од ових последњих одлука, па до свих оних које су пре тога донете и које компликују наш живот. Причали смо о животу, колико је тешко, колико је ситуација напета, колико се људи исељавају. Указали смо да ствари морају брже да се мењају, пре свега у правцу смиривања ситуације и правазилажења штетних одлука и донешења других које ће или анаулирати или укинути ову одлуку око динара“, рекао је након састанка са Ескобаром Бранимир Стојановић из СНП-а, преноси Радио КиМ.

Он је истакао да је „ниво исељавања Срба који се дешава врло забрињавајући“ и да уколико оде велики број људи „сва висока политика нема смисла“.

Српска листа саопштила је раније данас да су се и њени представници предвођени председником проф. др Златаном Елеком састали данас у Приштини са Габријелом Ескобаром и амбасадором САД у Приштини Џефријем Ховенијером и указали на потребу хитне и одлучне реакције како би се спречио егзодус српског народа коме се одлукама приштинских институција угрожавају елементарна људска права.

„Одлука о забрани динара и укидање платног промета 25 година након сукоба, милитаризација општина са српском већином, забрана робног промета са централном Србијом, насилно увођење градоначелника без легитимитета у зграде општина на северу, али и институционални прогон Срба и отимање имовине наших грађана, као и угрожавање функционисања и опстанка Српске православне цркве на овим просторима захтевају снажну, енергичну и хитну реакцију демократског света чиме би се спречило протеривање Срба са својих вековних огњишта“, упозорили су представници Српске листе на састанку са америчким изаслаником.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести