СП У ГЛАЗГОВУ: Милица Гардашевић данас јури висок пласман, Милица Емини дебитује

Србију ће у недељу (3. март) последњег дана Светског првенства у дворани у Глазгову представљати две атлетичарке, Новосађанке Милица Гардашевић и Милица Емини, чланице АК Војводина.
atletika
Фото: Српски атлетски савез

Гардашевићева ће у скоку удаљ јурити висок пласман, док ће Емини покушати да се домогне полуфинала у трци на 60 метара преко препона.

Милица Гардашевић ће на залетиште изаћи у 20.15 часова. Ученица Марка Милинкова је дебитовала на СП у дворани пре две године у Београду. Тада је заузела девето место.

Ове сезоне је наставила низ добрих резултата из прошле, а најдаље је скочила 6,69 м. Направила је одличан увод за Глазгов освојивши Златну серију Светске атлетике, што је историјски успех јер ниједна Српкиња то до сада није урадила.

– Част је представљати Србију на највећем светском такмичењу. Као и увек, даћу све од себе и верујем да ће резул-тат на нову мог личног рекорда бити довољан за висок пласман – рекла је за „Дневник” Милица Гардашевић пред најважније такмичење ове сезоне у дворани.

Новосађанка има лични рекорд 6,90 м у затвореном, а центиметар даље је скочила на отвореном. Ривалке су јој добро познате. Највише се очекује од 24-годишње Американке Таре Дејвис Вудхол, актуелне вицешампионке планете на отвореном, која је недавно „летела” до 7,18 м.

У игри за медаљу је и Италијанка Лариса Јапикино (21), ћерка чувене даљашице Фионе Меј, која већ има сениорску медаљу, сребро са ЕП у дворани од прошле сезоне, а најбољи резултат ове јој је 6,80 м.

На стартној листи су и искусна Алина Ротару–Котман из Румуније, Мађарица Дијана Лести, опасна Фатима Дијаме из Шпаније...

– Конкуренција је стандардно изузетно јака, али лепота спорта јесте да нико није победник док се такмичење не заврши, па ће тако бити и сада. На светским шампионатима у дворани учествује двоструко мање даљашица. Свих 16 девојака имаће по три покушаја, а најбољих осам добиће прилику за још три – додала је Гардашевићева, која још чека сениорску медаљу.

Фото: Српски атлетски савез

Милица Емини дебитује на СП у затвореном и одличну сезону у којој је изједначила државни рекорд на 60 м преко препона жели да крунише пласманом у полуфинале.

Њена квалификациона група стартује у 11,25 часова. У полуфинале (20,40 ч) ће по три најбрже из сваке од шест група и још шест на основу резултата. 

– Толико година сам чекала на ово. После Европског првенства у дворани у Београду 2017, када сам дебитовала на великим такмичењима никако да се поклопе све коцкице и увек ми је мало недостајало за планетарну смотру. Сада сам коначно дошла ту где ми је место – признала је Милица Емини у разговору за наш лист.

Упркос великој перипетији са визом, Емини се ипак нашла на лету за Глазгов и нада се да ће поправити лични рекорд, који је недавно у Берлину на митингу сребрног нивоа побољшала на 8,13 секудни. Са 8,14 је претходно била изједначила државни рекорд Ање Лукић, мада је Београђанка касније границу снова померила на 8,11.

– Циљ ми је полуфинале и да дођем до личног рекорда, па можда и државног. Са већином такмичарки сам имала прилике да трчим, али финале је далеко, јер је конкуренција заиста јака – додала је Емини. 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести