ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У РУКОМЕТУ: Новинарима не сија Ланксес арена због профита од 50 милиона евра

(Од нашег специјалног извештача из Немачке)
с
Фото: Дневник

Да Немци имају спортску културу и да воле рукомет показало се много пута до сада, али ово првенство би требало да постави стандарде за наредне велике догађаје у рукометном свету, посебно у делу који се нас новинара највише тиче - извештавање, преноси, медији и логистика.

Међутим, организатори су имали другачије калкулације, први велики спортски догађај у Немачкој су видели као добар посао и леп начин да зараде. После спектакуларног Диселдорфа и више од 50.000 продатих карата, уследила је групна фаза у Берлину, Минхену и Манхајму, а затим и главна у Келну и Хамбургу.

Са око 600.000 продатих карата, апсолутно су поставили стандард за успешну организацију шампионата, са пословне стране спорта. На рачун велике зараде, домаћини су морали нешто да жртвују, а једна од тих ствари је и поштовање према новинарима.

Наиме, финале рукометне Лиге шампиона је у Келну последњих 10 година и том приликом новинари имају почасна места, непосредно уз терен. Међутим, на овом првенству, новинаре нису дочекали сви услови који се очекују од оваквог спортског догађаја, радна места су им на шестом нивоу, па за њих ни велика Ланксес Арена не сија као у Лиги шампиона.

Фото: Дневник

Домаћини су уредили Арену, која сија у бојама шампионата и на њеним зидовима уз помоћ ласера исписана је актуелна утакмица, резултат и слоган „Спортска нација бр. 1“, као подсећање на величину Немачке у савременом спорту.

У грубој рачуници, ако је просечна цена дневне карте око 90 евра, Немци ће само од продатих карата зарадити око 50 милиона евра, цифра која је заправо довољна за поштовање и поклон. Тако да жртва коју новинари приносе путујући 10 минута од медија центра у сутерену сале до за њих предвиђених трибина, које се налазе у популарном делу арене „Крвави из носа”, делује оправдано и прорачунато...

Улазнице и до 400 евра, а пиво шест

Оно мало доступних улазница могу да се купе по цени од 100-200 евра, па чак и 400, у зависности од локације. А, можете их купити „на црно” од малобројних препродаваца испред два улаза у салу за око 60-200 евра у зависности од атрактивности седишта. Улазнице важе за три меча дана, а очекује се да ће најбројнији бити домаћи немачки навијачи, који од 14 часова почињу да пуне арену. Понудом у ходницима Ланксес Арене је богата. На самом дочеку имате могућност да се раскомотите и за само три евра оставите зимске јакне у ормарима који се налазе спрат испод главног улаза (или спрат изнад медија центра).

Фото: Дневник

За пиво ће бити потребно да се издвоји око шест евра, за безалкохолно пиће пет, а за воду 4,5 евра. Најјефтинија у понуди је переца која кошта само 2 евра, док су кокице 4,5 евра. Уколико вам грицкалице и пиво подигну апетит, Арена нуди неколико штандова са комплетним менијем као за ресторан брзе хране, цене се крећу од 5 евра за хот-дог сендвич, па до 12 евра. А цео мени са помфритом и соком коштао око 20 евра.

Да бисте употпунили искуство Европског првенства 2024. на одласку, сувенир са турнира коштаће вас најмање 5 евра за иглу или наруквицу са логом ЕУРО2024 и 95 евра за оне највеће љубитеље рукомета који желе оригиналну лопту са шампионата. Цене званичних мајица са ЕП су 30 и 45 евра, за дукс је потребно издвојити 65 евра, а за дрес домаћег тима 80 евра. Дечија одећа је пет евра мање.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести