ДРЖИТЕ ЛИ ВИНО У ФРИЖИДЕРУ?! Eво зашто то не би требало никако да радите

Већина људи вино држи у фрижидеру сматрајући да је то најбољи начин његовог чувања.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

У фрижидеру складиште неотворене боце посебно ако немају подрум, немајући појма да то није добра опција. Како је објаснила стричњак за вино Леонара Варвоутис просечан фрижидер је подешен да хлади до четири, пет степени што је превише хладно за већину вина. Осим тога може довести до бројних нежељених ефеката по вино које губи свој инстанчан и специфичан укус, а то свакако не желите посебно уколико сте купили флашу квалитетног и скупог вина.

Савети стручњака

Према речима Леонаре кад ставите у фрижидер је то „шокира“ вино.

-Кад убаците боцу у хладан фрижидер винска киселина се издваја из самог вина у виду малених кристала. Вино губи део своје сложености, равнотеже и укуса. Тако, врло брзо, оно постаје неуравнотежено што доводи до несклада у укусу током његовог „одлежавања“ у фрижидеру. Чување вина у фрижидеру који је превише хладан може изазвати кондензацију, још један нежељени ефекат. Превише влаге утиче на чеп не дозвољавајући кисеонику да прође чиме се продужава или чак уопште не дозвољавајући потенцијал старења вина – објаснила је она.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

На овај начин можете упропастити и најквалитетније вино. Али, ово нису једини разлози због којих није добро држати флаше вина у фрижидеру. Како је појаснила један од врхунских познавалаца вина Каролин Ласен вибрације које производи мотор фрижидера пореметиће седименте у винима намијењеним за одлежавање, што може бити узрок да вино развије неукусну арому.

-Најбоље би било, ако можете, да вино положите на тамном и хладном месту. Најидеалнији је подрум, али ако га немате може да послужи и орман или остава. Није свеједно да ли боца стоји усправно или је положена. Када је положена вино је у сталном контакту са чепом што спречава његово сушење. Сув чеп може довести до нежељене интеракције кисеоника са вином и промене његовог укуса – рекла је она.

Према њеним речима на местима где држите вино избегавајте јако светло (још један од разлога зашто вино не би требало држати у фрижидеру) посебно УВ светло јер може да утиче на квалитет вина посебно ако је дуже времена изложено овој врсти светлости.

-Вино се у фрижидеру држи тачно онолико колико му је потребно да се добро расхлади пре самог служења. У фрижидеру, али неколико дана, можете држати и остаке непопијене боце. Ако сте спремни да потроште доста новца на квалитетно и скупо вино онда би требало да имате посебан фрижидер за вина који има контролисану температуру, таман је и влажан таман онолико колико је потребно да би вино несметано одлежавало без губитка укуса и квалитета – поручила је Каролин.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Киселост вина и зашто је важна?

Киселост вина је једна од његових најважнијих компоненти зато што одражава његову свежину, даје му структуру и специфичан укус. Свако вино има различит ниво киселости која је природна компонента. Бело вино је, како се често истиче, има јачу арому киселости мада га имају и црвена вина, само је њихова структура више заснована на танинима. Вина којима недостаје киселости најчешће имају раван укус, немају енергију док она са превише киселости могу имати непријатан укус. У вину, као и у животу, све је у равнотежи. Киселина је природна компонента воћа, укључујући грожђе. И баш као и друго воће док сазрева током сезоне, грожђе је у почетку више кисело него слатко. Киселине и шећери се развијају у обрнутој пропорцији једни према другима, тако као што ће незрело грожђе има превише киселина а премало шећера, док је презрело препуно шећра. Зато је изузетно важно кад се грожђе бере и да у том тренутку буде у савршаној равнотежи киселости и шећера у воћу. Киселост игра важну улогу кад је у питању упаривање вина и хране. Због тога се бела вина углавном сервирају уз лакше оброге као што је риба, пилетина или тестенина јер његова кислост може додатно да отежа јело које је јако као што је рецимо дивљач. Киселост у вину може се нагласити нижим температурама сервирања. Због тога се лакша вина са више киселина као што су Pinot Noir међу црвеним и Souvignon Blanc међу белим служе хладнија. Киселост је и један од разлога зашто бела вина више пријају лети, а црвена током јесени и зиме, пише портал Food and Wine.

Агробизнис магазин  

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести