Култура - Књига

Култура / Књига АНДРЕЈ ТИШМА, УМЕТНИК У ФОКУСУ Митровић: Требаће време да схватимо сву ширину и значај стваралаштва овог уметника
Несврстаност и изразиту индивидуалност Андреја Тишме филозоф и публициста Милан Ђорђевић изабрао је као кључне особине уметника који је на много начина, у много медија, обележио пола века стваралаштва програмом „Уметник у фокусу“ Културног центра Војводине „Милош Црњански“ у Новом Саду.
Култура / Књига РАЗВОЈНИ ТОКОВИ СРПСКЕ ПРОЗЕ „Поетички изазови и други огледи” Маркa Недићa
(Академска књига, 2023)
Култура / Књига СЕЛИМИРУ РАДУЛОВИЋУ НАГРАДА „ЈАНКО ШАФАРИК” Човек је дете књиге
Народна библиотека Србије обележила је 192 године постојања и том приликом је Национална награда из области библиотечко-информационе делатности и културе „Јанко Шафарик” за укупан допринос библиотекарству у Републици Србији уручена управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу.
Култура / Књига ФРАЊИ ПЕТРИНОВИЋУ „ТОДОР МАНОЈЛОВИЋ“: Познатом новосадском књижевнику награда за модерни уметнички сензибилитет
Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда „Тодор Манојловић“ Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” за 2023. годину припала је новосадском књижевнику Фрањи Петриновићу.
Култура / Књига ПРИРУЧНИЦИ ЗА АРХИТЕКТУРУ и свет уопште КРЕШИМИРА РОГИНЕ Нада је генерација зед, јер су миленијалци – разочарали
Трилогија „Три пилуле” Крешимира Рогине, познатог хрватског архитекте и вишеструког учесника Бијенала у Венецији – плаве за смирење, златне за дуговечност и црвене за разбуђивање – одржана је у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду.
Култура / Књига Владимиру Пишталу уручена награда “Др Шпиро Матијевић”: Жао ми је оних којима књиге нису важне
Једном од најпризнатијих српских прозаиста Владимиру Пишталу данас је у Матици српској уручена Награда „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, коју је добио за роман „Песма о три света” у издању новосадске Агоре. К
Култура / Књига УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ” „Песма о три света” најбоља књига у 2023.
Једном од најпризнатијих српских писаца Владимиру Пишталу данас ће у подне Свечаној сали Матице српске бити уручено књижевно признање „Др Шпиро Матијевић” за најбољу књигу у 2023. години, којим је награђен његов роман „Песма о три света” (издавач Агора).
Култура / Књига ПРЕДАВАЊЕ О ИСТОРИЈСКОЈ ПОЗАДИНИ ЖИВОТА И ДЕЛА МИЛОША ЦРЊАНСКОГ Како је живео велики писац, и његови јунаци
Културни центар Војводине „Милош Црњански” у понедељак, 26. фебруара 2024. у 18 часова организује трибину из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати др Небојша Карталија и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.
Култура / Књига ХВАТАЊЕ МЕДУЗЕ Нађа Петровић у књижари „Булевар букс“
Аутентичан, врцав, храбар, млад глас у књижевности, представља Нађа Петровић и долази у Нови Сад. Овим речима Владислава Бајца најављено је гостовање ауторке романа „Медузе живе заувек док их не ухвате“ у књижари „Булевар букс“ вечерас у 19 сати.
Култура / Књига КЊИЖЕВНИ КЛАБИНГ У ЦК 13: Разговор о роману "Сезона сеобе на север" Тајиба Салиха
Љубитељи књижевности ће имати прилику да се поново окупе и заједно разговарају о ремек-делу модерног доба, роману "Сезона сеобе на север" чувеног писца Тајиба Салиха.
Култура / Књига ПЕСНИК ИПАК ОТРОВАН? Чилеански суд поново отворио истрагу о смрти Пабла Неруде
Чилеански суд поново је отворио истрагу о смрти песника и добитника Нобелове награде за књижевност Пабла Неруде, за кога неки верују да га је отровао бивши чилеански диктатор Аугусто Пиноче, пренела је агенција АНСА, позивајући се на локални чилеански радио.
Култура / Књига НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ У 2023. ГОДИНИ РОМАНУ “ПЕСМА О ТРИ СВЕТА” Владимиру Пишталу награда “Др Шпиро Матијевић”
Награду „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години добио је Владимир Пиштало за роман „Песма о три света” (издавач Агора). “Роман Песма о три света синтетички је обухватио неколико суштински важних поетичких особености на којима је Пиштало обликовао своју уметност приповедања.
Култура / Књига МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ШПИРЕ МАТИЈЕВИЋА ОД 23. ДО 25. ФЕБРУАРА Финале уз Ненада Јездића и Даницу Црногорчевић
Ове године Дани Шпире Матијевића, којима се обележава годишњица рођења овог истакнутог српског писца, преводиоца и педагога, биће одржани од 23. до 25. фебруара. 
Култура / Књига НАГРАДА ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА ЗА 2023. ГОДИНУ УРОШУ ДИМИТРИЈЕВИЋУ Књижевни јунак на скејтборду
Роман "Даске" аутора Уроша Димитријевића (издавач Дом културе Студентски град) једногласни је добитник 45. Књижевне награде Политикиног Забавника за књижевно дело намењено младима у 2023. години, а писано на српском језику, саопшио је Жири награде.
Култура / Књига ОБЈАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА ПОЕМА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ Костић, Шантић, Илић, Црњански, Давичо... све до „Бесмртне песме”
Као заједнички подухват Издавачке књижарнице Зорана Стојановића и Архива Војводине управо је објављена јединствена Антологија поема српске поезије, коју је приредио песник Симон Грабовац.
Култура / Књига САОПШТЕН НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ” У конкуренцији Бајчета, Пиштало и Живковић
Жири књижевне Награде „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, у саставу Иван Негришорац (председник), проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић (чланови), определио се да у најужи избор уврсти наслове Књижевност с предумишљајем Владана Бајчете (Академска књига); Четири смрти и једно васкрсење Фјодора Михајловича Достојевског Зорана Живковића (самостално ауторско издање) и Песма о три света Владимира Пиштала (Агора).
Култура / Књига НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ” У конкуренцији Бајчета, Пиштало и Живковић
Жири књижевне Награде „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, у саставу Иван Негришорац (председник), проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић (чланови), определио се да у најужи избор уврсти наслове Књижевност с предумишљајем Владана Бајчете (Академска књига); Четири смрти и једно васкрсење Фјодора Михајловича Достојевског Зорана Живковића (самостално ауторско издање) и Песма о три света Владимира Пиштала (Агора).
Култура / Књига НОВОСАДСКИ ДАДАИСТИ У ОДАБРАНОМ ДРУШТВУ Студија Јасне Јованов део књиге „Cannibalizing the Canon”
Под окриљем чувене издавачке куће „Брил” објављена је монографија „Cannibalizing the Canon”, која представља богато, дубинско истраживање дадаистичких корена у источној и централној Европи, те је тако витални додатак постојећим истраживањима о дадаизму и авангарди.
Култура / Књига АЛЕКСАНДАР САША МИЛОСАВЉЕВИЋ О „ПОЗОРИШТУ...” Изван паланачког
Од књижевних издања посвећених театру пажњу привлачи књига “Позориште...” Александра Саше Милосављевића. Иако је њен аутор позоришни критичар, који редовно објављује своје критике и друге текстове, често јавно говори и веома је активно присутан у позоришном животу Србије, ретка су књижевна издања којим се позориште промишља на начин да се оно приближи не само стручним посленицима, на пример, театролозима, него и читаоцима добро написане литературе.
Култура / Књига БИБЛИОТЕКА ЉУБАВИ ЈЕДИНСТВЕНА У СРБИЈИ Књиге завета брачних парова надживеле и разводе (ФОТО)
ИВАЊИЦА: У ивањичком крају, на Катићима налази посебна Завичајна библиотека која броји више од 600 најразличитијих наслова, које су поклањали млади брачни парови пажљиво бирајући наслове и поруке на дан свог венчања.
EUR/RSD 117.1804
Најновије вести