Култура - Наслови

Култура / Наслови Скупштина САНУ о смени академика Часлава Оцића
БЕОГРАД: Председништво Српске академије наука и уметности усвојило је у четвртак информацију о одлуци две трећине чланова Одељења друштвених наука да се са места секретара овог одељења разреши академик Часлав Оцић, а коначну реч о тој одлуци даће Скупштина САНУ, сазнаје Танјуг у овој институцији.
Култура / Наслови Палић: Славку Штимцу награда “Александар Лифка”
БЕОГРАД: На 24. Фестивалу европског филма Палић, од 15. до 21. јуле, на више локација крај језера Палић и у Суботици, биће приказано око 80 филмова у 11 селекција, али ће због смањеног буџета изостати неки пратећи садржаји, саопштили су данас организатори те манифестације.
Култура / Наслови Савет за културу: Задовољни што је израђен текст Стратегије
БЕОГРАД: Национални савет за културу почео са разматрањем текста Нацрта Стратегије развоја културе у Србији за период од 2017. до 2027. године и изразио задовољство што је текст стратегије коначно израђен.
Култура / Наслови Отворена изложба "Историја која спаја"
БЕОГРАД: У Мађарском културном центру у Београду вечерас је отворена изложбе "Историја која спаја", која се састоји од политичких плаката земаља Вишеградске групе.
Култура / Наслови Етнографски музеј део глобалне Изложбе "We wear culture"
БЕОГРАД: Сви важни моменти у 3000 година дугој историји светске моде представљени су на виртуелној изложби стила "We wear culture " у продукцији Google Arts & Culture која је реализована у сарадњи са Етнографским музејом у Београду и више од 180 реномираних установа из Њујорка, Лондона, Париза, Токија, Сао Паула...
Video
Култура / Наслови У Галерији РТС од вечерас изложба учесника ликовне колоније „Тамбурица фест”
Поводом десет година музичког фестивала „Тамбурица фест“, изложба одабраних радова учесника истоимене Ликовне колоније, која је током трајања фестивала окпуљала уметнике из Србије и иностранства, биће вечерас отворена у Галерији РТС у Београду.
Култура / Наслови Лепота изосећане музике Светлане Максимовић
Други целовитији сусрет с одабраним делима из камерног опуса Светлане Максимовић, после четири и по године на истом месту, у Скупштине града Београда, осим спорадичних слушања неколико њених остварења у том периоду (најузбудљивије и најспремније је било у априлу извођење композиције Четири музејске собе Симфонијског оркестра РТС-а и диригента Бојана Суђића), поново нас је очарао оригиналношћу, чистом лепотом, лиричношћу, искреношћу и специфичном, топлом емотивношћу њене у већини медитативне, транспарентне, меланхоличне, понекад и летаргичне, неагресивне, па и успорене, у сваком тону дубоко осмишљене и изосећане музике.
Култура / Наслови Културу не може више да финансира само држава
БЕОГРАД: Културу не може више да финансира само држава, каже за „Политику“ министар културе и информисања Владан Вукосављевић.
Култура / Наслови Вукосављевић: Култура је музика која се чује изнад буке рата
БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је данас са скупа "Београдски контрапункт" поруку да "култура има шанси да овај свет учини бољим".
Култура / Наслови У МСУВ отворена изложба радова графичког дизајнера Бошка Шеве 
У Музеју савремене ликовне уметности Војводине синоћ је отворена изложба Бошка Шево (1947), дугогодишњег професора на новосадској Академији уметности, једног од најпознатијих и најпризнатијих домаћих графичких дизајнера, који се потврдио на широком пољу на широком пољу графичких комуникација и примењене графике.
Култура / Наслови У Галерији Матице српске од вечерас поставка „Слике пролазног света”
“Слике пролазног света - односи француског и српског интимизма”, трећа у низу изложби којима је Галерија Матице започела обележавање 170 година трајања, отворена је вечерас обухвативши радове српских сликара прве половине 20. века – Марка Челебоновића, Љубице Цуце Сокић, Пеђе Милосављевића, Недељка Гвозденовића, Ивана Табаковића... који су прихватили и у складу с личним сензибилитетом преобликовали сликарство француског интимизма.
Култура / Наслови Кустурица: Колапс културе; Хандке: Нећемо да кукамо
БЕОГРАД: Петер Хандке, Милован Данојлић, Ју Хуа, Захар Прилепин и њихови домаћини, Емир Кустурица и Владан Вукосављевић, разматрали су данас у оквиру скупа "Београдски контрапункт" ситуацију у којој се данас налазе култура и уметност, посебно књижевност, скренувши пажњу на хиперпродукцију књига, невидљивост великих писаца и да су они изгубили утицај у савременом свету.
Култура / Наслови Односи француског и српског интимизма на изложби у Галерији Матице српске
“Слике пролазног света - односи француског и српског интимизма”, трећа у низу изложби којима је Галерија Матице започела обележавање 170 година трајања, биће отворена вечерас (петак, 9. јун) у 20 часова.
Култура / Наслови "Доживи Теслу" на "Expo 2017" у Астани
БЕОГРАД: Музеј виртуелне реалности "Доживи Теслу" биће приказан у павиљону Србије на сајму енергије "Expo 2017" у Астани, који се од 10. јуна до 10. септембра одржава у главном граду Казахстана.
Култура / Наслови Награда Кочићево перо Драгану Јовановићу Данилову
Песник, есејиста и прозни писац Драган Јовановић Данилов добитник је овогодишњег “Кочићевог пера” за роман  “Шта снег прича” (Агора, Нови Сад, 2016).
Култура / Наслови Вукосављевић: Народни музеј на пролеће
БЕОГРАД: Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић одржао је данас састанак са представницима свих укључених у реконструкцију Музеја савремене уметности, на којем је, како је рекао, констатовано да се динамика радова на реконструкцији тог музеја одвија према плану.
Култура / Наслови Жири Позорја: Наградама се тешимо што нема новца и идеја
БЕОГРАД: Жири 62. Стеријиног позорја оценио је данас, поводом реаговања на одлуку да не додели награду ниједној представи, да је на српској културној сцени успостављена форма лажних утеха - "наградама се тешимо што нема новца, што нема идеја, што се пуно пута виђени манири представљају као нов уметнички сензибилитет, што је права уметност престала да нас занима".
Култура / Наслови Боје живота у Руском двору у Шиду
ШИД: Фондација СОС Дечија села Србија организоваће 9. јуна у Руском двору у Шиду изложбу под називом „Боје живота“, на којој ће бити представљени радови настали у оквиру ликовних радионица за децу и младе у прихватним центрима Адашевци и Принциповац. 
Култура / Наслови Шумановићеве „Шидијанке” у Галерији Матице српске
 У Галерији Матице српске вечерас је отворена изложба „Шидијанке Саве Шумановића”, која обухвата 24 дела из колекције Галерије слика „Сава Шумановић” из Шида, одабрана са идејом да представе чувени циклус једног од највећих српских сликара прве половине 20. века.
Култура / Наслови Италијанска изложба "Сјај ренесансе" у Музеју града Београда
БЕОГРАД: Јединствена италијанска изложба "Сјај ренесансе", која је са великим успехом обишла светске метрополе, биће отворена сутра у Музеју града Београда.
EUR/RSD 121.3203