Култура - Наслови

Култура / Наслови Језикоманија: С обзиром на обзир
„Обзиром на...” честа је синтагма која се немилице „троши” у свакодневном обраћању медија гледаоцима, слушаоцима и читаоцима. Дугачке реченице, са многобројним освртима на нешто...
Култура / Наслови Галерија Матице српске обележила 170 година постојања 
НОВИ САД: У Галерији Матице српске приказана је документарна емисија Радиотелевизије Војводине ауторке Софије Љуковчан из циклуса "Мати(ца) српска" посвећена 170. годишњици постојања те галерије.
Култура / Наслови Научна фантастика 2017 – 2018:Свемир је постао нова „дивља (коначна) граница“
Затечен прижељкиваним а онда, готово изненада, блиским почетком (још једне) Нове године, знатижељни ће се љубитељ уметности са нескривеном наклоношћу према научној фантастици неминовно запитати шта му је донела сад већ одлазећа година односно шта, као својеврсни мираз, предаје Новој.
Култура / Наслови Милети Продановићу „Политикина” награда
Награда за најбољу изложбу у 2017. години коју додељује лист “Политика” припала је сликару Милети Продановићу за изложбу „Генус – породичне приче” одржану током децембра 2017. у Уметничкој галерији Надежда Петровић у Чачку.
Култура / Наслови Кајл Скот отворио изложбу Амерички поп арт
БЕОГРАД: Изложба “Амерички поп арт” са графикама Ендија Ворхола, Роја Лихтенштајна, Роберта Раушенберга, Џона Чемберлена, Џејмса Розенквиста и Тома Веселмана, отворена је у Кући легата.
Култура / Наслови Ђорђе Станојевић - човек који је осветлио Србију
БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је у Историјском музеју Србије изложбу “Ђорђе Станојевић - човек који је осветлио Србију” ауторке Штефице Радмановић, истакавши да су предузели значајне активности како би та установа културе добила адекватнији простор.
Култура / Наслови Војвођански салон 2017 – Јесу све овце на броју?
Феномен уметности видљив у различитим аспектима недефинисаних платформи, у означавању “уметничке сцене”, одавно је заостао у невеселим жанровима прошлих и заборављених, уметничких позорница.
Култура / Наслови Изложба Вере Зарић у Музеју града Новог Сада
НОВИ САД: Позната новосадска ликовна уметица Вера Зарић представиће нови циклус својих радова на изложби која се отвара у четвртак, 11. јануара у 19 часова у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада у Дунавској 29.
Култура / Наслови Отворено писмо Ведране Рудан Закербергу: "Ти бахати Амеру.."
БЕОГРАД: Позната хрватска књижевница и колумнисткиња Ведрана Рудан упутила је на свом блогу rudan.info отворено писмо оснивачу друштвене мреже Фејсбук Марку Закербергу, а разлог је брисање њеног текста „Отворено писмо шупцима“ са Фејсбука.
Култура / Наслови Изложба Љубице Сокић и Богдана Шупута гостује у Београду
Спомен-збирка Павла Бељанског гостује са својом изложбом “Прича о двоје уметника” у Дому Војске Србије у Београду.
Video
Култура / Наслови Преминула француска певачица Франс Гал
ПАРИЗ: Француска певачица Франс Гал, позната и по планетарном хиту “Ella, Elle L'a”, преминула је данас после двогодишње борбе са раком, пишу француски медији.
Култура / Наслови Вучић и Брнабић обишли радове на обнови Народног музеја
Председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић обишли су данас радове на обнови Народног музеја у Београду.
Култура / Наслови Језикоманија: Џорџија, а у Азији
Није баш граматика у питању, али занимљиво је. Гледајући евровизијске музичке преносе, упознали смо доста „нових” европских држава... Заправо, нова су нам имена на њиховом матерњем језику.
Култура / Наслови Конкурс за управника СНП-а: Кандидати Невена Јанаћ и Зоран Ђерић
НОВИ САД: На Јавни конкурс за избор и именовање управника Српског народног позоришта, који је крајем прошле године расписао Управни одбор нашег најстаријег професионалног театра, до јуче, када је био рок за предају пријава, пристигле су две кандидатуре, мада постоји могућност да још нека данас стигне поштом.
Култура / Наслови Мереник: Модерни сликарски правци у новој поставци ГМС
Галерија Матице српске на измаку године у којој је низом разноврсних програма и изложби обележила 170 година трајања добила је и нову сталну поставку српске уметности XX века “Модернизми – континуитети и сучељавања”.
Култура / Наслови Вукосављевић: Предуго смо били без Музеја савремене уметности
БЕОГРАД: Отварање Музеја савремене уметности министар културе и информисња Влада Вукосављевић сматра догађајем године у култури, али најављује већ за фебруар отварање Културног центра Србије у Пекингу, а до краја јуна и отварање Народног музеја у Београду.
Култура / Наслови Вукосављевић обишао Нови Бечеј – „град у фокусу“
НОВИ БЕЧЕЈ: Министар културе и информисање Владан Вукосављевић посетио је општину Нови Бечеј и том приликом обишао објекте реконструисане средствима добијеним на конкурсу „Градови у фокусу“.
Култура / Наслови Расписан конкурс за управника СНП-а
НОВИ САД: Управни одбор Српског народног позоришта расписао је Јавни конкурс за избор и именовање управника нашег најстаријег професионалног театра.
Култура / Наслови Дан добротвора у Матици српској
У Матици српској је одржан Дан добротвора, традиционално окупљање у дану када је рођена Марија Трандафил, у чијем је здању данас седиште најстарије српске књижевне, културне и научне институције.
Photo
Култура / Наслови Звезда које смо се (коначно) сетили
У Југословенској кинотеци ће 28. децембра бити отворена велика изложба посвећена Светиславу Ивану Петровићу (1894 - 1962), Новосађанину који је у периоду између два светска рата уживао статус једне од највећих европских филмских звезда.
EUR/RSD 118.4991
Најновије вести