Култура - Наслови

Култура / Наслови Вукосављевић: Лубардина слика није нестала 
БЕОГРАД: Министар културе Владан Вукосављевић демантовао је да је украдена слика чувеног уметника Петра Лубарде, те новинарима у Дому синдиката показао да се она и даље налази у том објекту.
Култура / Наслови Међународно тријенале таписерија: Награде за Чекајући Одисеја и Интроспекцију
НОВИ САД: Показујући и свету и Србији, али и властитој вароши, колики је степен неге, баштињења, мара и рада на пољу унапређења и валоризацији таписеријског медија, у нас и у свету, малена установа са безмало шестодеценијском традицијом постојања, новосадски „Атеље 61“, окупила је на Шестом међународно тријеналу таписерија ствараоце из Аргентине, Бразила, Чилеа, САД, Данске, Бугарске, БиХ, Хрватске, Италије, Летоније, Норвешке, Пољске, Швајцарске, Грчке... У Студију М РТВ на јединој смотри таписерије у региону „прострто“ је укупно 65 остварења, 57 уметника из 22 земље...
Култура / Наслови Галерија Матице српске ексклузивном изложбом икона обележава свој дан
НОВИ САД: У години у којој обележава 170 година трајања Галерија Матице српске свој Дан посвећује презентацији вишегодишњег капиталног пројекта конзервације и рестаурације велелепног иконостаса некадашње Саборне цркве у Будиму.
Култура / Наслови Отварање Музеја савремене уметности - културни догађај године
БЕОГРАД: Отварање реконструисаног Музеја савремене уметности (МСУ) у Београду, након 10 година, најављено је за 20. октобар, када српска престоница обележава Дан града, а директор те културне институције Слободан Накарада каже да ће то бити културни догађај године, имајући у виду да тај музеј има своју историју и значај не само у Србији него и у региону.
Култура / Наслови Мултимедијална изложба слика Надежде Петровић
ЋУПРИЈА: У Галерији Музеја „Хореум Марги Равно“ у Ћуприји, отворена је мултимедијална изложба слика најзначајније српске сликарке са краја 19. и почетка 20. века Надежде Петровић (1873-1915.).
Култура / Наслови Дан Галерије Матице српске у Будимпешти и Новом Саду
Галерија Матице српске низом програма током ове године обележава 170 година трајања које је започето 1.јуна представљањем обновљене фасаде и реконструкцијом зграде на Тргу галерије и настављено богатом изложбеном и програмском делатношћу.
Култура / Наслови Језикоманија: Откуд Беч?
Разговарају две познате личности с водитељем у једној тзв. ток (енгл. talk) емисији. И  једна од тих особа рече другој: „Кад сам била у царској Вијени...” Ваљда да би звучала (х)отменије, не знам...
Култура / Наслови ЗКВ: Расписан конкурс за Искру културе
Завод за културу Војводине расписао је конкурс за доделу четири престижне годишње награде за стваралачке резултате у култури и уметности и унапређивању културног живота у АПВ, уз уважавање свеколиких посебности Покрајине.
Култура / Наслови Писмо српских интелектуалаца: Хоћемо музичку дворану за све
БЕОГРАД: Група српских интелектуалаца затражила је у отвореном писму да се уместо нове дворане Београдске филхармоније, како је најављено, сагради нова концертна дворана која треба да буде подстрек целокупном уметничком и музичком животу у Београда и Србије.  
Култура / Наслови Вукосављевић: Без стратегије лутамо, са стратегијом мање
БЕОГРАД: Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић каже да је Србији потребна Стратегија културе да “не бисмо лутали”, већ да бисмо знали шта у наредних десет година финансирамо, шта треба саградити, шта поправити, а шта унапредити.
Култура / Наслови НКСС напустила расправу о културној стратегију; Министар: Тријумф демократије
БЕОГРАД: Представници Асоцијације Независна културна сцена Србије, прекинули су, а потом и напустили јавну расправу о „Нацрту Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027“, која се одржава у Народној библиотеци Србије. 
Култура / Наслови Костић отворио изложбу Српско уметничко наслеђе на КиМ
БЕОГРАД: Изложба "Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај и угроженост", аутора дописног члана САНУ Миодрага Марковића и проф. др Драгана Војводића, свечано је отворена вечерас у Српској академији наука и уметности.
Култура / Наслови Изложба Српско уметничко наслеђе на КиМ у Галерији САНУ
У Галерији Српске академије наука и уметности данас ће бити отворена велика мултимедијална изложба "Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост". Поставку чине оригинална дела и одабране репродукције из збирки Народног музеја у Београду, Музеја примењене уметности, Галерије фресака, Архива САНУ, Музеја СПЦ и манастирских ризница... који репрезентују уметност и културу српског народа на Косову и Метохији, али и пружају увид у његов начин живота, у веровања и хтења од 12. до 21. века.
Култура / Наслови Дани отворене уметности у Новом Саду
НОВИ САД: У Културном центру Новог Сада (Католичка порта 5) и у старој стрељани Еђшег (Антона Чехова 4) од 28. септембра до 4. октобра по четврти пут одржаће се манифестација НОА - Нови Сад Опен Арт, која промовише младе уметнике до 35 година и приближава грађанима савремену уметност кроз интерактивне садржаје.
Култура / Наслови Час анатомије генијалног сремског паора Илије Башичевића Босиља
Недавно је, како приличи и протокол налаже, обележено у Шиду 75 година од смрти сликара Саве Шумановића, кога су стрељале усташе, несрећан живот и трагичан крај додале су обол његовом врхунском стваралаштву, али је поново у сенци остао његов суграђанин и исписник Илија Башичевић Босиљ, у светским размерама можда и познатији уметник.
Култура / Наслови Руска авангарда на тањиру
Руска авангарда, која не представља јединствени уметнички правац већ широки оквир за уметничке, литерарне и позоришне експерименте, током прве трећине 20. века је свако један од најзначајних покрета у историји светске уметности.
Култура / Наслови ГМС: Представљено богато стваралаштво сликара Димитрија Аврамовића
Држећи се гесла да “поштујући традицију стварамо традицију” Галерија Матице српске је, у години у којој обележава 170 лета трајања, изложбом и репрезентативном монографском публикацијом представила богато стваралаштво сликара Димитрија Аврамовића (Шајкаш, 1815 - Нови Сад, 1855).
Култура / Наслови Ермитаж: Изложба поводом 100. годишњице Октобарске револуције
МОСКВА: У Ермитажу ће 25. октобра бити навијен часовник који је стао током хапшења Привремене владе 1917. године, саопштио је новинарима директор Државног Ермитажа Михаил Пиотровски.
Култура / Наслови Вишекруна Јанковић, Меденица и Савић постали витезови
БЕОГРАД: Орден уметности и књижевности у рангу витеза уручио је вечерас Јованки Вишекруни Јанковић, Ивану Меденици и Милану Савићу отправник послова Француске амбасаде у Београду, Никла Фај. 
Култура / Наслови Паралеле сликарства и таписерије у Галерији Рајка Мамузића
У Галерији ликовне уметности Поклон збирке Рајка Мамузића вечерас у 19 часова отвара се изложба „Седам уметника: Паралеле сликарства и таписерије“, настала као плод сарадње Установе за израду таписерија „Атеље 61“ са Петроварадинске тврђаве и Поклон збирке, а чије су ауторке историчарке уметности Ана Ракић и Горанка Вукадиновић.
EUR/RSD 119.2094
Најновије вести