Култура - Сцена

Култура / Сцена Нови комад Јелене Миле: Милева Марић Ајнштајн као горостас
НОВИ САД: Након монодраме „Челичне ратнице“ о женама ратницама на Балкану у току Првог светског рата, ауторка текста, српско-шведска глумица, продуценткиња, режисерка Јелена Мила пред публику најпре у Шведској, а потом и у Србији, донела је причу о једној из те плејаде хероина, математичарки, физичарки, научници, жени и највећој љубави Алберта Ајнштајна - Милеви Марић Ајнштајн.
Култура / Сцена АЈА ЈУНГ Јединствена магија којом славимо игру
У Галерији Матице српске вечерас у 19 часова биће представљена књига „Корак по корак“ о животу Карле Фрачи (1936 - 2021). Вече у ГМС биће употпуњено филмом „Карла“ у режији Емануела Имбучија, насталом управо по мотивима аутобиграфије славне балерине, коју је у Италији приредила чувена издавачка кућа „Мондадори”, док српско издање потписује Београдски фестивал игре.
Култура / Сцена Најбоље од најбољег: Почиње суботички фестивал Дезире
СУБОТИЦА: Фестивал "Дезире" Позоришта "Деже Костолањи" у Суботици од вечерас биће прави празник културе.
Култура / Сцена Народно позориште Сомбор премијером „Галеба” обележава 140 година
Народно позориште Сомбор обележава 140 година од оснивања 25. новембра премијером представе „Галеб“ Антона Павловича Чехова, у режији Милана Нешковића. Ово је незаобилазни комад који се у било којем времену може наћи на репертоару сваке угледне позоришне куће, каква је и сомборско Народно позориште, које је одлучило да својих 140 година постојања прослави баш с овим комадом. Пробе „Галеба“ започеле су 26. септембра, с утврђеним датумом премијере на дан позоришта.
Култура / Сцена Културни мост на Балкану – светска Л’опера о СНП-у
НОВИ САД: Одјек који је имала манифестација Интернационални оперски дани, а посебно панел дискусија Музички мостови, није се задржао само у границама Србије. О тој манифестацији се и даље прича како у уметничком, тако и у креативном свету, о чему говори и опширан чланак у једном од најпознатијих светских часописа на тему опере, италијанска Л’опера.
Култура / Сцена "Desire Central Station" од 25. до 30. новембра у Суботици
СУБОТИЦА: Међународни позоришни фестивал “Десире Централ Статион” у 14. издању биће одржан од 25. до 30. новембра на сцени “Јадран” Народног позоришта Суботица и сцени Позоришта Костолањи Деже, најавили су организатори.
Култура / Сцена „Прадевојчица” по роману Десанке Максимовић у Народном позоришту „Тоша Јовановић”
„Прадевојчица“ по роману Десанке Максимовић, у драматизацији Мине Петрић и режији Соње Петровић, премијера је на Луткарској сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, 25 новембра. Мина Петрић и Соња Петровић су прошлих сезона са успехом сарађивале на представама „Код ‘Вечите славине‘“ у Српском народном позоришту и „Девојчица са шибицама“ у Позоришту младих, у Новом Саду.
Култура / Сцена Глумица Вања Ејдус добитник награде Раша Плаовић
БЕОГРАД: Глумица Вања Ејдус добитник је награде "Раша Плаовић", коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2021/2022, одлучио је жири на данашњој седници.
Култура / Сцена Премијера "Магбета" 22. и 23. новембра у београдском Народном позоришту
Чувена Шекспирова трагедија "Магбет", у режији Јагоша Марковића, биће премијерно изведена 22. и 23. новембра на Великој сцени Народног позоришта у Београду, саопштили су из позоришта.
Култура / Сцена Преминула глумица Татјана Бељакова, Георгина из Радована Трећег
БЕОГРАД: Глумица Татјана Бељакова, дугогодишња чланица београдског Атељеа 212, преминула је у 88. години живота, саопштио је данас њен колега из чувене представе "Радован Трећи" Милан Цаци Михаиловић.
Култура / Сцена Балет „Охридска легенда” и опера „Тоска” у СНП-у
„Охридска легенда“ Стевана Христића, последњи балет на сцени Српског народног позоришта у кореографији и режији Владимира Логунова, који је ових дана преминуо, биће изведен вечерас у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ нашег најстаријег театра.
Култура / Сцена Тријумф Новосађана на 18. међународном фестивалу глумца у Никшићу
Гран-при награду за најбољи партнерски однос на сцени, глумци Тимеа Филеп и Арпад Месарош, тумачи главних улога у представи „Ана Карењина“ Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, добили су на 18. Међународном фестивалу глумца у Никшићу.
Култура / Сцена Најављен програм фестивала савременог позоришта „Дезире“ у Суботици
- И ове године имамо снажан, занимљив, висококвалитетан програм Фестивала „Дезире“ са поднасловом „Но филтер“. Пошто очекујем питања шта то значи, рећи ћу вам одмах да „Но филтер“ значи да покушавамо да се бавимо стварношћу без улепшавања, што искреније, што аутентичније, што тачније. Видећете у дизајну да алудирамо да тај имиy но филтер и сам постаје филтер, а стварност се појављује на свој начин – најавио је Андраш Урбан као свечаност и празник ново издање Фестивала савременог позоришта „Дезире“ које организује Позориште „Деже Костолањи“ у Суботици.
Култура / Сцена У СНП-у Аниме симфонија, први пут у Србији
Аниме симфонија, премијерно ће бити приказана у Српском народном позоришту у Новом Саду, 14. децембра у 20 часовa.
Култура / Сцена Позориште младих на мини турнеји у региону
НОВИ САД: Након гостовања у Француској с представом “На вуковом трагу”, која је учествовала на Фестивалу европских позоришта за младе у Шалону, а одмах потом и две премијере (“Кет Клоу” и “Крзнена Венера”), Позориште младих сада одлази на мини турнеју, која ће обухватити две државе и три града у нашем региону.
Култура / Сцена Почеле пробе Гогољевог „Ревизора” у копродукцији СНП-а и Позоришта младих
Почеле су пробе Гогољевог „Ревизора“, у режији Петра Јовановића, који је, иначе, и предложио управама два новосадска театра - Српском народном позоришту и Позоришту младих, да заједничким снагама направе представу. Прва проба уприличена је првог новембарског дана у Српском народном позоришту, где су ансамбл ове представе поздравили директор Драме СНП-а Милован Филиповић и директор Позоришта младих Михајло Несторовић.
Култура / Сцена РЕДИТЕЉ ИВИЦА БУЉАН Промене се догађају одабиром тема
У Новом Саду данас почиње први Међународни фестивал савременог театра „Три фест“ (3ФЕСТ), који ће бити отворен вечерас у 19.30 часова на сцени Новосадског позоришта , извођењем представе „Слипарија“, рађене према истоименом делу Милана Раковца, у режији Матије Дебељуха, Истарског народног казалишта.
Култура / Сцена Премијера Шекспировог Магбета 22. новембра у Народном позоришту
БЕОГРАД: У Народном позоришту у Београду интензивно се одвијају пробе представе "Магбет", по тексту Вилијама Шекспира, у режији Јагоша Марковића, а премијера је планирана за Дан националног театра, 22. новембар у 19,30 часова на Великој сцени.
Култура / Сцена Премијера представе "Живот је игра" у Битеф театру
БЕОГРАД: У продукцијицији агенције Фабрика, 7. новембра, у Битеф театру, биће премијерно изведена представа "Живот је игра", инспирисана “Божанственом комедијом” Дантеа Алигијерија, најавили су организатори.
Култура / Сцена „Хазарски речник” поново пред публиком
Први Међународни фестивал савременог театра „Три фест” (3Фест), у организацији агенције „Грин Смит“, најављен је од 4. до 6. новембра у Новом Саду, у оквиру које ће бити изведене три представе, из Словеније, Хрватске и Србије, које су режирала позната имена попут Ивице Буљана, Матије Дебељуха и Ливије Пандур.
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести