Култура - Сцена

Култура / Сцена Инфант (25. јун- 2. јул) отвара глумица Маја Митић
Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант ће 25. јуна на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта отворити Маја Митић, чланица београдског “Дах” театра од оснивања, који већ дуго година учествује повремено на овом фестивалу.
Култура / Сцена Гордани Ђурђевић Димић признање на Буциним данима
Првакиња Драме Српског народног позоришта Гордани Ђурђевић Димић лауреат је награде “Златно зрно” за најбољу женску улогу на петом фестивалу “Буцини дани”, који је прексиноћ завршен у Александровцу.
Култура / Сцена Др Зоран Максимовић, театролог: Све наше Хеде Габлер
НОВИ САД: У издању Стеријиног позорја из штампе је изашла књига „Све наше Хеде” др Зорана Максимовића, посвећена извођену „Хеде Габлер”, једног од најпознатијих драма Хенрика Ибзена, у позориштима у Србији, са акцентом на анализи тих домаћих инсценација како би се вредновао њихов уметнички домет у европском контексту.
Култура / Сцена Нови Тврђава театар од 3. до 8. јула у Чортановцима
НОВИ САД: Позоришни фестивал “Нови тврђава театар” биће пети пут одржан од 3. до 8.јула и вили Станковић у Чортановцима, где ће публика на отвореном простору моћи да погледа шест представа.
Култура / Сцена Почео 26. Позоришни маратон у Сомбору
Овогодишњи 26. Позоришни маратон Народног позоришта у Сомбору практично је већ почео синоћ премијером њихове представе „Самоубица” Николаја Ердмана, у режији Милана Нешковића. Био је то својеврсни увод у ову занимљиву позоришну манифестацију, којом Сомборци, по традицији затварају своју позоришну сезону.
Култура / Сцена Инфант у Новом Саду од 25. јуна до 2. јула
Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, познатији као Инфант, биће одржан од 25. јуна до 2. јула, у организацији Културног центра Нови Сад.
Култура / Сцена Најављен пети Шекспир фест у Чортановцима
Вила “Станковић” као “Глоб”, а Дунав као Темза - слика је коју је одаслао на почетку јучерашње конференције за новинаре редитељ Никита Миливојевић, оснивач и директор “Шекспир феста”, који ће пети пут за редом бити одржан у Чортановцима, у питорескном окружењу виле “Станковић”, надомак Дунава. - Како су ствари у једном тренутку кренуле, мислио сам да ћу овде сам да играм Шекспира.
Култура / Сцена Чикашки хоп-хоп мјузикл у програму Шекспир фестивала у Чортановцима
Осим централној фестивалској локацији, велелепној Вили Станковић у Чортановцима публика ће имати прилике да гледа представе у Српском народном позоришту и Академији уметности у Новом Саду, као и Малом позоришту "Душко Радовић". 
Култура / Сцена Српско народно позориште у октобру гостује у Јужној Кореји
„На Дрини ћуприја”, најгледанија представа Српског народног позоришта у последњих неколико година, коју је инспирисан романом нобеловца Иве Андрића на сцену нашег најстаријег професионалног театра поставио Кокан Младеновић – у октобру ће гостовати у Јужној Кореји!
Култура / Сцена Сусрети: Симон Грабовац, извршни продуцент Инфанта
НОВИ САД: Ново издање Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра, који се већ четири и по деценије одржава у Новом Саду, представиће ове године од 25. јуна до 2. јула у такмичарској селекцији укупно 11 представа из Француске, Израела, Русије, Мађарске, Македоније, Словеније и Србије.
Култура / Сцена Награда Милош Жутић - преминулом Глоговцу за Хамлета
БЕОГРАД: Награда Милош Жутић за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2016/2017. припала је, према одлуци Жирија Удружења драмских уметника Србије, недавно преминулом глумцу Небојши Глоговцу за улогу Хамлета у истоименој представи, саопштило је данас то удружење.
Култура / Сцена Милена Богавац, драмска списатељица: Прво Позорје, прва Стеријина
НОВИ САД: Милена Миња Богавац није непозната драмска списатељица, редитељка, активисткиња... Она је све оно што млад (или млађи) човек у уређеном савременом друштву треба да представља. Чак и кад друштво у ком живи није баш толико уређено, него још увек пати од недоследности, траума из прошлости, наслеђа које није лако променити.
Video
Култура / Сцена Одјеци управо завршеног Позорја: Игре се настављају
НОВИ САД: Фестивалско издање Стеријиног позорја, 63. по реду, завршено је у недељу, својеврсним апсолутним тријумфом редитеља Кокана Младеновића (представа “Јами дистрикт”), по многима неправедно оштећеног прошлогодишњим недодељивањем награда за представу “На Дрини ћуприја”).
Video
Култура / Сцена Ксенија Маринковић, глумица ХНК: Глумац мора бити сам свој драматург
НОВИ САД: Увек када, након представе, изађе на сцену, не само свог матичног Хрватског народног казалишта у Заребу, у којем је првакиња Драме, глумица Ксенија Маринковић добија највећи аплауз.
Култура / Сцена Тријумф представе “Јами дистрикт” на 63. Стеријином позорју
Представа “Јами дистркт” настала у продукцији Битеф театара Београд, Центра за културу Тиват, Фестивала МАСЗК Сегедин и Think Tank studia Нови Сад тријумфовала је на 63. Стеријином позорју.
Култура / Сцена Финале Позорја: „Сведобро” и „Зид, језеро”
Представа “Сведобро” Народног позоришта из Ужица ће, као последња у такмичарској селекцији 63. Стеријиног позорја, бити изведена  вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта. Аутор текста је Стеван Вранеш, а редитељ је Немања Ранковић.
Култура / Сцена Вечерас на Позорју „Ожалошћена...” и „Чрна мати земла”
Претпоследња представа у такмичарској селекцији 63. Стеријиног позорја је Нушићева “Ожалошћена породица”, у режији Милана Нешковића, коју ће у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта извести театар „Фјодор Волков“ из Јарослава (Руска Федерација).
Култура / Сцена Вечерас на Позорју „Кеплер 452-Б”
Представа у такмичарској селекцији  63. Стеријиног позорја “Кеплер 452 - Б” позоришта ”Бора Станковић” из Врања биће играна вечерас у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, у два термина: од 19 и од 21час.
Култура / Сцена Домаћи драмски текст на репертоару
Како би требало да се ради, како се углавном ради и ко прави репертоар, основна су питања од којих је кренула трибина „Домаћи драмски текст на репертоару наших позоришта – могућности и искушења“, одржана у понедељак у Српском народном позоришту, у организацији Стеријиног позорја и Српског центра Међународног позоришног института.
Photo
Култура / Сцена Вечерас на Позорју „Хајка на вука” и „Утопљена душа”
Представа “Хајка на вука” Шабачког позоришта из такмичарске селекције 63. Стеријиног позорја биће изведена вечерас у 19 часова на сцени Позоришта младих.
EUR/RSD 118.0876
Најновије вести