Економија - Пољопривреда

Економија / Пољопривреда Једанаест српских сорти потпуно непознате светској енологији
НОВИ САД: Захваљујући истраживањима у оквиру пројекта „Геномска карактеризација старих сорти винове лозе на територији Србије“ који је под окриљем Министарства пољопривреде током претходне две године спровео Биолошки факултет у Београду у сарадњи са београдским Институтом за мултидисциплинарна истраживања ,  Пољопривредним факултетима у Земуну и Новом Саду, којима се придружио и  Природно-математички факултет у Новом Саду, коначно су добијени неки одговори на питања када је генетички диверзитет винових лоза у питању.
Економија / Пољопривреда Танасковић: Исплата свих субвенција до краја године
БЕОГРАД: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да исплата премија за млеко за трећи квартал стартује у понедељак, и да ће све субвенције бити исплаћене до краја године.
Економија / Пољопривреда Отворен реконструисан и опремљен објекат „Агрокампуса“ – за огледе у живинарству
Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је данас Национални истраживачко-образовни центар иновационих технологија – „Агрокампус“ у Темерину, поводом завршетка реконструкције и опремања објекта за огледе у живинарству Пољопривредног факултета, за шта је из покрајинског буџета издвојено 24 милиона динара.
Економија / Пољопривреда Дозвољени систем афлатоксина остаје исти до 30. новембра 2023.
БЕОГРАД: Стручни Савет за безбедност хране донео је одлуку да постојећи максимално дозвољени ниво афлатоксина М1 од 0,25 микрограма по килограму, остане на снази до 30. новембра 2023. године, објавило је Министарство пољопривреде.
Економија / Пољопривреда Дан добављача окупио 80 компанија, одржано 450 састанака
НОВИ САД: Представници 80 компанија су одржали око 450 међусобних састанака у оквиру данашњег Дана добављача - Агробизнис 2022, како би се остварили контакти домаћих и страних привредника и помогло домаћим компанијама да уђу у добављачке ланце већих компанија, било да оне послују на територији Војводине или у иностранству.
Економија / Пољопривреда Премија за млеко за трећи квартал остаје 10 динара
БЕОГРАД: „Премија за млеко за трећи квартал ове године остаје 10 динара за литар, а о износу премије за следећу годину разговараће се у току јануара”, рекао је данас председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Вукашин Баћина након састанка у Министарству пољопривреде.
Економија / Пољопривреда Нацрт националног програма пољопривреде, сваку класу млека посебно плаћати
Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства прошле седмице завршило је јавни увид Националног програма за пољопривреду за период од 2022 до 2024 године , у којем су ближе разрађени правци развоја пољопривреде на средњорочном плану предвиђени Стратегијом пољопривреде и руралног развоја од 2014 до 2024 године.
Економија / Пољопривреда Кљукање животиња антибиотицима опасно и за људе
Савремена ветеринарска пракса не може да се замисли без употребе антибиотика.
Економија / Пољопривреда Илегална ракија прави велику штету, држава губи стотине милиона евра
НОВИ САД: Савез произвођача ракије затражио је бескомпромисно спровођење Закона о јаким алкохолним пићима, како би се зауставила нелегална продаја.
Економија / Пољопривреда За три деценије сточни фонд преполовљен, увоз свињетине већ премашио 130 милиона евра
Дугогодишње смањење сточног фонда у Србији одразило се и на повећани увоз меса. Само у првих девет месеци ове године за увоз свињетине  је отишло скоро 132 и по милиона евра. 
Економија / Пољопривреда Држава мења пшеницу за брашно, а купује кукуруз
Републичка Дирекција за робне резеве прикупља писане понуде за размену меркатилне пшенице за 30.000 тона пшеничног белог брашна тип 500 које ће интервентно продати пекарима за 33 динара и куповину 150.000 тона кукуруза од регистрованих пољопривредних газдинстава по 40 динара за килограм.
Економија / Пољопривреда Драстична поскупљења пољопривредних производа у Хрватској
ЗАГРЕБ: Просечне произвођачке цене пољопривредних производа у трећем тромесечју ове године у Хрватској су порасле за чак 27.5 посто у односу на исти период прошле године, подаци су Државног завода за статистику (ДЗС).
Економија / Пољопривреда У Немачкој поскупеле намирнице, 10 jaja 1,99 evra
БЕРЛИН: У Немачкој намирнице из недеље у недељу постају све скупље, што се посебно односи на омиљене производе који Немци воле да доручкују.
Економија / Пољопривреда Прехрамбена индустрија углавном у нашим рукама
Хлеб, млеко, месо, брашно, уље, шећер...најчећше нам требају. Када пазаримо гледамо на цену, квалитет, робну марку.
Економија / Пољопривреда Ђаковић: Аграрни буџет ове године рекордних 70 милијарди
БЕОГРАД: Агроаналитичар Горан Ђаковић каже да аграрни буџет Србије није био никада већи, јер ће ове године износити нешто више од 70 милијарди динара, а што је око 5,2 од укупног буџета.
Економија / Пољопривреда Ко посеје шећерну репу, добија 35.000 динара по хектару
Производњу шећерне репе у 2023. години држава Србија подржаће са 35.000 динара по хектару, наводи се у уредби коју је донела Влада Србије. На новац ће моћи да рачунају носиоци комерцијалног пољопривредног газдинства уписани у регистар, ако се налазе у активном статусу са пријављеним површинама под овом културом.
Економија / Пољопривреда Танасковић: Биће измирени сви дугови произвођачима млека
БЕОГРАД: Није тачно да се о пољопривреди у ребалансу буџета није размишљало, рекла је данас у Скупштини Србије министарка пољопривреде Јелена Танасковић.
Економија / Пољопривреда Приводи се крају једна од најуспешнијих сетви пшенице
Сетва пшенице завршена је на више од 90 одсто планираних површина, а подаци о томе колико ће ове јесени бити под хлебним зрном још се одбрађују, изјавила је за „Дневник” директорка „Жита Србије„ Сунчица Савовић.
Економија / Пољопривреда Паори би веће субвенције, дизел без акцизе, исплату дуговања
Повећање субвенција по хектару, дизел без акциза и исплата свих заосталих дуговања, то су захтеви пољопривредних удружења које би у наредном периоду требали да буду приоритети Министарства пољопривреде, на чијем је челу однедавно Јелена Танасковић.
Економија / Пољопривреда У 2023. за хектар шећерне репе 35.000 динара субвенција
БЕОГРАД: Производњу шећерне репе у 2023. години држава Србија подржаће са 35.000 динара по хектара, наводи се у Уредби коју је донела влада Србије.
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести