ПОРАСТЕ И ДО ШЕСТ МЕТАРА ГОДИШЊЕ Најконтраверзнија биљка се ГАЈИ и у Србији! Ево колико ВРЛО БРЗО може да се ЗАРАДИ, од цифре ће вам се ЗАВРТЕТИ у глави

Једна од најконтроверзнијих биљака које су стигле у Србију је свакако пауловнија, коју су од почетка пратиле недоумице – од преварених људи који су желели да га гаје, а онда добијали су нешто сасвим друго, преко оних који су узимали лош садни материјал, до оних који нису ни знали да има више врста и да већина није погодна за наше поднебље.
p
Фото: Youtube Printscreen/Uros Davidovic

На крају су се одржали само они који су узгој ове биљне културе схватили озбиљно и приде се добро информисали, а садни материјал купили од проверених произвођача и у свему пратили реч струке. Ипак, све ово не мења чињеницу да је реч о биљци која изузетно брзо расте и чија је корист вишеструка.

Изврсним изолационим материјалом је чине влакнаста структура са ваздушастим порама, као и отпорност на влагу, уз постојану форму при екстремним условима, а може се користити и за огрев, у пчеларству јер је и медоносна биљка, а служи и као сточна храна.

Постоји девет врста пауловније, као и низ хибрида. За наше услове се препоручује се хибрид "Paulownia bellisia“, јер је прилагођена за наше климатске услове, наш терен и није инвазивна врста.

Уколико се користи за огрев може да се сече доста раније, а за прву експлоатацију као техничка грађа треба да расте осам до десет година после чеповања.

Дрво је брзорастуће и профитабилно и најбрже растуће дрво на свету. Током своје прве вегетацијске сезоне достиже висину од 6 метара, а сваке наредне године може да добије 3 до 4 цм у пречнику.

Уколико се гаји у добрим условима, стабла ће достићи 20 метара висине и 40 цм обима дебла (мерено у висини груди) за 5-7 година, а биће спремна за индустријску употребу за 7 до 10 година.

Стабла пауловније горе као плин, а калоријска вредност једног кубика пауловније је равна једном кубику мрког угља. Један хектар, на којем стане 6.200 садница, за четири године може да донесе зараду и до 50.000 евра.

Фото: Youtube Printscreen/Uros Davidovic

Пауловнија може да се сади на њивама највише до 1.200 метара надморске висине, а као и свака биљка, и она тражи одређене услове. Наиме, тешко успева на киселијим земљиштима, па јој тамо није место а ни не трпи забарену земљу.

Земљиште са високим подземним водама и оно које не пропушта воду су темељ за неуспех у узгоју пауловније. Затим, није имуна на нападе различитих штеточина.

Има веома широку примену у свету; у индустрији се користи за израду музичких инструмената, њена примена нађена је и у бродоградњи, авио-индустрији, изради дасака за једрење, монтажних кућа, грађе, столарије, паркета, фурнира, намештаја, играчака и других предмета од дрвета.

Дневник/БизПортал

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести