Култура - Књига

Култура / Књига ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ДРУШТВА КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ Књига године Радакова збирка „Кревет-змија”
Друштво књижевника Војводине донело је одлуку да награду ДКВ за књигу године добије Душан Радак за поетску збирку „Кревет-змија и мала Просветина енциклопедија” (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2023) у којој је сагледано досадашње и ново песниково стваралаштво.
Култура / Књига ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О НОВИМ КОНЗЕРВАТОРСКИМ ПРАКСАМА У ГМС Заштита уметничког фонда на најсавременији начин
У Републичком заводу за заштиту споменика културе представљена је публикација под називом „Реконзервација”, ауторке проф. др Даниеле Королије Црквењаков као важан допринос у сагледавању конзерваторско- рестаураторских теорија и пракси остварених у протеклих седам деценија у окриљу једне од најзначајнијих и најстаријих националних установа културе, Галерије Матице српске.
Култура / Књига УЗ ОДЛАЗАК РАЈКА ЛУКАЧА (1952 – 2024) Тихи мајстор пера
Велику животну библиотеку напустио је приповедач, антологичар, преводилац и есејиста Рајко Лукач.
Култура / Књига ОТВОРЕНИ ШЕСТИ  СТАРЧЕВАЧКИ ДАНИ КЊИГЕ Манифестација посвећена Драгославу Михаиловићу
Шести „Старчевачки дани књиге“ отворени су данас пригодном свечаношћу, када су локална библиотека и оближњи трг добили симболичан назив „Драгослав Михаиловић“, који ће носити у наредних годину дана.
Култура / Књига ОДЛАЗАК ЧУВЕНОГ КЊИЖЕВНИКА Рајко Лукач преминуо у 72. години
Књижевник Рајко Лукач преминуо је јуче у 72. години, саопштило је Српско књижевно друштво.
Култура / Књига МУХАРЕМ БАЗДУЉ "О КЊИГАМА КОЈЕ ЋЕ ВАМ ПРОМЕНИТИ ЖИВОТ" Предавање на тему „Афера Сен-Фијакер“ на Јутјуб каналу КЦНС
У четвртом по реду предавању из новог циклуса Мухарема Баздуља „Књиге које вам могу променити живот” реч је о роману Жоржа Сименона Афера Сен-Фијакер објављеном 1932. године.
Photo
Култура / Књига ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА УНИШТЕЊА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ: Злочин против сећања
БЕОГРАД: Страдање Народне библиотеке Србије (НБС) у Другом светском рату данас је обележено "Даном сећања" на локалитетау на Косанчићевом венцу.
Култура / Књига НОВИ ЧЛАНОВИ НИНОВОГ ЖИРИЈА Марчетић, Гвозден, Јерков и Весковић 
Нови чланови жирија за НИН-ову награду за роман године су Адријана Марчетић, Владимир Гвозден, Александар Јерков и Младен Весковић, а из претходног сазива о најбољем роману објављеном на српском језику у 2024. години одлучиваће и Тамара Митровић, саопштили су данас из организације доделе награде.
Култура / Књига ЗАВОД ЗА ПРОУЧАВАЊЕ КУЛТУРНОГ РАЗВИТКА РАСПИСАО Конкурс „Новица Тадић”
Завод за проучавање културног развитка расписао је, на иницијативу Министарства културе, Књижевни конкурс „Новица Тадић” за младе песнике.
Култура / Књига У САНУ ПРОМОВИСАНА САБРАНА ДЕЛА АКАДЕМИКА МИРА ВУКСАНОВИЋА Тамо где нема празнине, ни речи-ћорака
У Свечаној сали Српске академије наука и уметности јуче су представљена Сабрана дела академика Мира Вуксановића, објављена под окриљем Лагуне и Архива Војводине.
Култура / Књига ОБЈАВЉЕН НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА СВЕСКЕ Од Гетеа до Хандкеа
Мартовски, 151. број "Свесака" већ се може наћи у књижарама и библиотекама.
Култура / Књига ПОВЕЉА ЗА НЕГОВАЊЕ СРПСКЕ ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ Постхумно и за Горана Петровића
Добитници Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе за 2023. годину су, академик Милосав Тешић и постхумно академик Горан Петровић за неговање српског језика и његових изражајних могућности.
Култура / Књига ТРИ СРПСКА ПЕСНИКА НА МАКЕДОНСКОМ: У Скопљу објављен избор из поезије Игора Мировића, Благоја Баковића и Мирослава Алексића
Избор из поезије три савремена српска песника - Мирослава Алексића, Благоја Баковића и Игора Мировића, објављена је на македонском језику у преводу Христа Петреског и Лидије Размоске Тримовске.
Култура / Књига СЛОВО О КЊИЗИ ДНЕВНИКА ПАВЛА УГРИНОВА У БИБЛИОТЕЦИ БЕОГРАДА Проживљена егзистенција
У Библиотеци града Београда јуче су представљени дневнички записи великана српске књижевности Павла Угринова “Нулта егзистенција”, који покривају период између 1946 и 1972. Угринов (Мол, 1926 – Београд, 2007) писао је Дневнике од тренутка када је као двадесетогодишњак стигао у Београд
Култура / Књига BOOKA РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ НЕОБЈАВЉЕНИ РОМАН НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ Очекују преко 1000 рукописа
Издавачка кућа Booka уз подршку ОТП банке расписала је трећи циклус конкурса за најбољи необјављени роман на српском језику.
Култура / Књига ПРЕМИНУО ПИСАЦ СЕЋАШ ЛИ СЕ ДОЛИ БЕЛ И ОЦА НА СЛУЖБЕНОМ ПУТУ Напустио нас Абдулах Сидран
Босанскохерцеговачки песник, писац и сценариста Абдулах Сидран преминуо је данас у 80. години живота, потврђено је за портал Радиосарајево.ба.
Култура / Књига МРАЧНЕ ТАЈНЕ КРИМИЋА Писаћа машина Агате Кристи и рукопис њеног последњег романа на изложби
Писаћа машина из 1930-их прослављене списатељице Агате Кристи и рукопис њеног последњег романа о инспектроу Херкулу Поароу, који је деценијама чуван у трезору банке, биће изложени на Универзитету Кембриџ у Енглеској, на изложби која се бави "мрачним тајнама у срцу криминалистичке фантастике".
Култура / Књига ЧУДО У БАНАТУ Милану Мицићу Награда „Душан Васиљев”
Збирка прича „Чудо у Банату” др Милана Мицића (Академска књига, 2023) награђена је књижевним признањем „Душан Васиљев”, које се додељује се за најбољу књигу поезије или прозе у претходној години.
Култура / Књига Награда "Лаза Костић" Ненаду Шапоњи
Књижевнику Ненаду Шапоњи данас је на Новосадском сајму, на отварању Дана Лазе Костића, уручена награда која носи име овог великог српског песника.
Култура / Књига ОД ИСТОРИЈЕ ДО „НОВЕ МИСЛИ” На Сајму књига о Летопису Матице српске и Грађи за проучавање споменика културе Војводине
На Сајму књига у Новом Саду јуче је представљен 36. број Грађе за проучавање споменика културе Војводине.
EUR/RSD 117.1420
Најновије вести