Култура - Књига

Култура / Књига Језикоманија: Диверсификација
Диверсификација публике, диверзификација ризика, диверсификација портфолија, диверсификација пољопривредних газдинстава, европска диверсификација... Знате ли шта значи диверсификација?
Култура / Књига Промовисана најновија књига Жарка Лаушевића
БЕОГРАД: Промоција књиге "Падре, идиоте!” (Хипатиа, 2022) глумца Жарка Лаушевића одржана је вечерас у препуној Великој сали Студентског културног центра у Београду.
Култура / Књига Објављен двоброј Зборника Матице српске на енглеском језику
Објављен је двоброј Зборника Матице српске за књижевност на енглеском језику (8-9/2021) у којем су у сталној рубрици „Поезија и Проза” објављени преведени прилози: Лазе Костића, Растка Петровића, Мирослава Максимовића, Воје Чолановића, Селимира Радуловића и Николе Вујчића.
Култура / Књига Објављено ново коло Антологијске едиције српске књижевности
Под окриљем Издавачког центра Матице српске управо је из штампе изашло тринаесто коло Антологијске едиције „Десет векова српске књижевности”.
Култура / Књига Нове књиге: "Из бродског дневника" Милана Орлића
Најновија збирка песама Милана Орлића „Из бродског дневника“ (2021) у издању Малог Нема из Панчева и Градске библиотеке Вршац, посвећена је теми мора и пловидбе. Као што примећује др Милена Илишевић, ова књига песама може се читати и као роман у стиховима: „Из песме у песму, из луке у луку, из буре у мирно море, читалац прати песников дијалог са најзначајнијим књижевницима, уметницима, филозофима“.
Култура / Књига Промоција романа "Шпанска чизма" Владимира Копицла
„Лето. Крај седамдесетих. Двоје младих Југословена, који нису баш заједно али нису ни сасвим одвојени, одлазе у аустријску њу ejџ и еко комуну како би искусили истинску слободу“, ове речи с корица књиге уводе нас у роман „Шпанска чизма“ новосадског књижевника Владимира Копицла, објављеном прошле године у издању „Лагуне“, представљеном прексиноћ на броду „Цепелин“ у Новом Саду.
Култура / Књига Награда Меша Селимовић уручена књижевници Весни Капор
БЕОГРАД: Књижевници Весни Капор уручена је данас престижна награда "Меша Селимовић" за најбољу књигу 2021. године за свој роман "Небо, тако дубоко" на месту локалитета срушене Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу у Београду у присуству неких од претходних лауреата ове награде.
Култура / Књига Жером Ферари, писац: Ратови су константа људског трајања
БЕОГРАД: У организацији "Француског Института" у Србији и издавачке куће "Чаробне књига", током манифестације Молијерови дани, гост Србије је награђивани француски писац Жером Ферари, добитник награде "Гонкур", највећег књижевног признања у Француској, а славни писац за Танјуг каже да нам дигитална револуција нуди само површну размену мисли.
Култура / Књига Сомборски књижевни фестивал у Градској библиотеци "Карло Бијелицки"
СОМБОР: Након што су неколико седмица, због обавезне периодичне ревизије библиотечког фонда, врата позајмних одељења сомборске Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ била затворена за љубитеље лепе писане речи, књижевни живот враћа се у пуном светлу.
Култура / Књига Представљена књига изабраних и нових песама Игора Мировића
У Архиву Војводине у понедељак је представљена збирка песама „Светло у светионику“ Игора Мировића, недавно објављена под окриљем „Лагуне”.
Култура / Књига Језикоманија: Бисмо и волели бисмо
Једна од чешћих решака у квизовима, али и у медијима јесте мешање потенцијала и аориста помоћног глагола БИТИ.
Култура / Књига Породица Балашевић промовисала Ђолетову антологију поезије „Додир свиле”
НОВИ САД: У Улици Јована Цвијића у Новом Саду испред породичне куће Ђорђа Балашевића вечерас је његова породица за комшије, пријатеље и поштоваоце његовог дела организовала представљање антологије поезије “Додир свиле”.
Култура / Књига Обележено 100 година од рођења песника Душана Радовића
БЕОГРАД: Поводом обележавања 100 година од рођења песника Душана Радовића и 130 година Српске књижевне задруге данас је у просторијама те установе одржан скуп под називом "Страница о Душану Радовићу".
Култура / Књига За награду Александар Тишма номиновани писци из целог света
Фондација „Александар Тишма“ из Новог Сада саопштила је да ће 24. јуна доделитид руги пут Међународну награду за књижевност „Александар Тишма“, писцу кога изабере међународни жири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар.
Култура / Књига Слово критике: „Погледај звезду своју, Фибиславе” Ђорђа Писарева
НОВИ САД: Ђорђе Писарев (1957) спада међу ретке савремене домаће писце који се одликују немирним, трагалачким духом (за разлику од мноштва аутора који се крећу утабаним стазама сопственог опуса који изнова варирају и понављају).
Култура / Књига  „Златна књига” Љиљани Пешикан Љуштановић
Библиотека Матице српске ће прославиће свој дан у четвртак, 28. априла, када ће бити уручена и Награда Златна књига Библиотеке Матице српске која је ове године припала проф. др Љиљани Пешикан Љуштановић.
Култура / Књига Представљена књига Жан-Лик Годар перманентни револуционар
Књига о изузетно значајном и утицајном филмском ствараоцу Жан-Лик Годару, под називом „Жан-Лик Годар перманентни револуционар“ аутора Берта Ребхандла, представљена је у књижари „Зенит“ у Новом Саду, дан пре њене промоције у Београду.
Култура / Књига Прича „Недељног Дневника”: Огромни варски ратник
Шард стајао је у капији града и још једном је са уживањем погледао ка запаљеним кућама. Испрва је напад ишао како треба.
Култура / Књига У Матици представљена књига о последњем барокном Србину
НОВИ САД: Стојана Д. Вујчића видим као човека који је водио свој живот као да је каква митска архајска преља. Осетљивост своје душе, своје душине нити и своје знање о културним вредностима упредао је у некакву ужад помоћу којих би да начини висеће мостове и да премости поноре који одвајају читава два народа, мађарски и српски и њихове културе. У том осетљивом и драгоцеом послу основна везивна материја била је и остала књижевност, уметност и култура у најширем смислу речи, људско знање, међусобно поштовањеи свест о заједничким и универзалним вредностима, речи су председника Матице српске проф. др Драгана Станића изговорене јуче на промоцији књиге Радована Поповића „Последњи барокни Србин”, мозаички структуриране књиге о Вујчићевом животу и делу. 
Култура / Књига НИН-ова награда уручена Милени Марковић
БЕОГРАД: На свечаности у Југословенском драмском позоришту данас је књижевници Милени Марковић уручена НИН-ова награда за најбољи роман у 2021. за књигу "Деца", а глумици Светлани Цеци Бојковић уручено је признање "Личност године".
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести