Култура - Књига

Култура / Књига Нова издања романа Агате Кристи без расистичких описа и назива
ЛОНДОН: Неколико романа прослављене Агате Кристи прошло је кроз ревизију издавача с циљем да се из текста уклоне расистички описи или називи.
Култура / Књига Маркес претекао Сервантеса по продаји књига
ЛОНДОН:  Најпревођенији писац на шпанском језику је Габријел Гарсија Маркес, који је тако на првом месту сменио Мигела де Сервантеса, показали су најновији подаци Института Сервантес.
Култура / Књига Дан када смо остали без Бранка Ћопића
Један од најплоднијих српских писаца Бранко Ћопић трагично је окончао живот на данашњи дан 1984. године.
Култура / Књига Борислав Хложан написао монографију о Студију М
Из издавачке радионице Културног центра Војводине „Милош Црњански” изашла је монографија посвећена Студију М, новосадској Олимпији, Дворани Чајковски и Карнеги холу, како је то у предговору написао аутор Борислав Хложан.
Култура / Књига Владимир Пиштало у КЦВ „Милош Црњанскиˮ
У КЦВ „Милош Црњанскиˮ 28. марта 2023. године, са почетком у 18 часова биће организовано друго у низу предавања из циклуса програма „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ, које ће одржати др Владимир Пиштало.
Култура / Књига IN MEMORIAM Дубравка Угрешић: Умјетност је поље којим, као и другдје, доминирају мушкарци
Један од последњих интервјуа Дубравке Угрешић (1949 – 2023) објављен је у „Дневнику”
Култура / Књига Радован Влаховић добио Награду Друштва књижевника Војводине
На редовној Скупштини Друштва књижевника Војводине 18. 3. 2023. у Новом Саду уручена је Награда Друштва књижевника Војводине за књигу године Радовану Влаховићу за роман Ноћни разговори са сестром (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2021).
Култура / Књига Издавачка кућа Booka и ОТП банка расписали конкурс за најбољи необјављен роман
Након великог успеха првог наградног конкурса на домаћој књижевној сцени за најбољи, оригинални и необјављени роман на српском језику, Издавачка кућа Booka уз подршку ОТП банке, расписала је нови циклус овог пројекта за 2023. годину.
Култура / Књига У Сремским Карловцима почели „Пролећни Бранкови дани”
Манифестација којом се годинама обележава дан рођења Бранка Радичевића, великог песника српског романтизма, по јулијанском и грегоријанском календару “Пролећни Бранкови дани“, почела је јуче у Сремским Карловцима и трајаће до 28. марта на више локација у месту његовог школовања и у Новом Саду.
Култура / Књига Одложена трибина о Милошу Црњанском у КЦВ Милош Црњански
Седма трибина из циклуса „Дневник о Црњанском”, на којој је требало да учествује професор др Гојко Тешић и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма, одложена је због непредвиђених околности.
Култура / Књига КЦВ Милош Црњански обележава дан поезије
У Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће отворена изложба „Васко Попа – Далеко у нама”, у издању Библиотеке града Београда и представљен зборник „Сазвежђа Васка Попе”, проф. др Михајла Пантића у уторак, 21. марта, са почетком у 12 часова.
Култура / Књига In memoriam: Драгослав Михаиловић (1930–2023)
Академик Драгослав Михаиловић је један од најзначајнијих писаца у укупној историји српске књижевности, преминуо је у Београду у 93. години.
Култура / Књига Преминуо Нобеловац Кензабуро Ое
ТОКИО: Јапански књижевник и Нобеловац Кензабуро Ое преминуо је у 88. години, саопштио је данас његов издавач Коданша. 
Култура / Књига Прича "Недељног Дневника": Јес` да изгледам мало ко кримос
Једном, кад смо се Милена и ја тек почели забављати, рекла ми да иде с другар’цом да се види и рекла у коју кафану ће сјести. Хоћу-нећу, не могох да одолим, пошаљем јарана да их мало прислушне шта причају.
Култура / Књига Петоро аутора из Белгије у Новом Саду и предавање у Матици српској
Новосадска публика имаће прилике да упозна писце Жака Ришара, Паскал Тусен, Алијенор Деброк, Жуана д’Утрмона, Марка Кважбера, као и Пјера де Муеленереа, уредника и власника белгијске издавачке куће ONLIT Edition.
Култура / Књига Подршка издавачима није само декларативна
Издавачка кућа „Прометеј” добила је на Међународном сајму књига у Новом саду специјално признање за Сабрана дела Дејана Медаковића, објављена у сарадњи са Архивом Војводине, Покрајинским заводом за заштиту културе и Заводом за уyбенике.
Photo
Култура / Књига Горан Петровић отворио Сајам књига у Новом Саду
НОВИ САД: На Новосадском сајму данас је Сајам књига и Изложбу уметности "Арт експо" свечано отворио књижевник и академик, Горан Петровић и у свом говору нагласио важност књиге.
Култура / Књига Награда „Лаза Костић“ писцу Маји Трифуновић
НОВИ САД: Награду "Лаза Костић", за најбоље књижевно дело објављено између два Међународна сајма књига у Новом Саду, добила је Маја Трифуновић, за књигу „Гутачи ватре“, који је објавила Издавачка кућа Лагуна.
Култура / Књига Дуг је пут до вечности и ми га прелазимо ћутке и у миру
Дуг је пут до вечности и ми га прелазимо ћутке и у миру, певао је почетком осамдесетих Џони Штулић, а ја ево хитам да вам изразим моје одушевљење и срећу да сам након пола века од кад сам се по први пут сусрео са часописом “Зенит” у једном од бројева ондашњих “Књижевних новина” успео да, уз сарадњу КЦВ “Милош Црњански”, а уз подршку Владе Војводине, објавим Изабрана зенитистичка дела, прво коло у осам књига, казује Радован Влаховић, први човек Банатског културног центра:
Култура / Књига Језикоманија: Штриклирати и рајсфершлус
Пронађох пре неки дан у новинама једну занимљиву реч. Сећате ли се глагола ШТРИКЛИРАТИ?
EUR/RSD 117.3378
Најновије вести