ТРИБИНА О ЦРЊАНСКОМ У КЦВ "МИЛОШ ЦРЊАНСКИ" О нашем писцу у европском контексту

У четвртак, 11. априла у 18 часова, у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ (Војводе Путника 2), биће одржана 13. трибина „Дневник о Црњанском”.
e
Фото: KCV Miloš Crnjanski

 Учествују: проф. др Мина Ђурић (ванредни професор на Катедри за српску књижевност на Филолошком факултету у Београду) и др Настасја Писарев (модераторка програма).

У фокус друге овогодишње трибине„Дневник о Црњанскомˮ биће заступљена компаративна сагледавања стваралаштва Милоша Црњанског из перспективе српске и европских књижевности, као и интердисциплинарни погледи на опус Милоша Црњанског. 

Мина Ђурић је ванредни професор на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима на Филолошком факултету у Београду. Докторску дисертацију Модернизација српске прозе 20. века у односу на стваралачку рецепцију књижевног дела Џејмса Џојса одбранила је 2017. године на Филолошком факултету у Београду.

Главне области истраживања су компаративно проучавање поетичких карактеристика српске књижевности, српска, јужнословенске, словенске и светска књижевност 20. и 21. века, теорија и поетика превођења, књижевна херменеутика, теорија књижевности, словенске перспективе џојсологије, испитивања корелације књижевности и језика у настави српског језика као страног. Члан је Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије, Савета Међународног славистичког центра, Савета Вукове задужбине, Комисије за наставу словенских језика и књижевности Међународног комитета слависта, Италијанске фондације Џејмса Џојса, Друштва „Џон Апдајк” и др.

Серија трибина „Дневник о Црњанском“ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца- савременика.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести