Култура - Наслови

Култура / Наслови ПАНАОТОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ ХИЛОМ: Развијати америчко- српско пријатељство
Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић састао се вечерас у Резиденцији амбасадора САД у Београду са Њ.Е. Кристофером Хилом.
Култура / Наслови РАТ ОКО АНТИКВИТЕТА Италија одбила да врати спорну римску статуу музеју у Минхену
Италијански министар културе Ђенаро Санђулијано одбио је захтев Немачке државне збирке антиквитета у Минхену за повраћај античке римске статуе, која наводно, према тврдњама некадашњих нацистичких лидера, оличава Хитлерову аријевску естетику.
Култура / Наслови ДНЕВНИК САЗНАЈЕ: Разрешена велика тајна винове лозе – Слике грожђа Светог Рафаила враћају се у Србију
Дуже од века вео тајне и заборава надвијао се над три мање позната платна једног од најзначајнијих делатника српске религиозне уметности новијег доба, иза ког су остала дела трајне вредности, сликара Свештеномученика Рафаила (Момчиловића).
Video
Култура / Наслови КОД НАС ИЗАШЛА АУТОБИОГРАФИЈА МЕТЈУА ПЕРИЈА Имао је све, а био је дубоко несрећан
Уредник у издавачкој кући Лагуна Срђан Крстић каже да није изненађен смрћу глумца Метјуа Перија, чија искрена аутобиографија показује да је упркос успеху био дубоко несрећан, да му нису покушали помоћи, и да њено читање може бити корисно свима.
Култура / Наслови Борису Исаковићу „Добричин прстен”
„Добричин прстен”, награда Удружења драмских уметника Србије за животно дело, биће уручена глумцу на свечаности у недељу, 3. децембра
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Транскрипција
Транскрипција у лингвистици представља преношење звукова из једног језика у други писаним симболима.
Култура / Наслови „ПРВА МОНА ЛИЗА” ИЗЛОЖЕНА У ТОРИНУ
У Società Promotrice delle Belle Arti у Торину ових је дана прилична гужва, будући да се пред ликовном публиком нашла „Прва Мона Лиза”, дело које приказује, како се верује, Лизу дел Ђокондо као младу жену.
Photo
Култура / Наслови ЦЕНА ПРАВА СИТНИЦА Веласкезов портрет шпанске краљице пред аукцију процењен на 35 милиона долара (ФОТО)
Очекује се да ће портрет шпанске краљице Дијега Веласкеза у природној величини оборити постојећи рекорд за дело уметника из 17. века када се нађе на аукцији почетком следеће године.
Video
Култура / Наслови ВРШЊАКИЊА КОЛЕГИНИЦЕ МИРЕ БАЊАЦ "Фрау Габријела" данас прославила 94. рођендан (ВИДЕО)
Глумица Рената Улмански данас је напунила 94 године.
Култура / Наслови КОНЦЕРТ ДАНИЦЕ ЦРНОГОРЧЕВИЋ ВЕЧЕРАС У НОВОМ САДУ Сутра још једном пред Новосађанима
Концерт певачице духовне и етно музике Данице Црногорчевић одржаће се вечерас и сутра од 19 часова у Српском народном позоришту, а карте су већ увелико распродате.
Култура / Наслови ДАНИЦА ЦРНОГОРЧЕВИЋ СТИГЛА У НОВИ САД „Весели се српски роде“ у СНП, следе два концерта
Уметница Даница Црногорчевић која ужива велику популарност на Балкану и која је новим генерацијама на изванредан начин представила благо етно и духовне музике стигла је у Нови Сад.
Култура / Наслови ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ БОГАТА И РАЗНОВРСНА Трагање за истином
Архив Војводине се и у години која полако измиче потврдио као више него респектабилан издавач. По речима директора ове институције др Небојше Кузмановића, у 2023. је објављено готово 30 наслова, односно укупно скоро 50 књига, од обрађене архивске грађе, преко историографских студија, до изабраних и сабраних дела наших истакнутих књижевника, попут Селимира Радуловића и академика Мира Вуксановића.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Језичка економија или неписменост
Сигурно сте некада наручили кафу, сендвич, бурек, пицу или сок „ЗА ПОНЕТИ”.
Култура / Наслови ВЕЛИКО ФРАНЦУСКО ПРИЗНАЊЕ ДИРЕКТОРУ МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ НОВОГ САДА Милану Радуловићу уручен Орден уметности
У резиденцији амбасадора Републике Француске у Београду данас је Милану Радуловићу, дугогодишњем директору Музичке омладине Новог Сада и главном и одговорном уреднику Новосадских музичких свечаности, најзначајнијег фестивала уметничке музике на овим просторима, уручен Орден уметности и књижевности у рангу Витеза.
Култура / Наслови ИЗЛОЖБА „30 ГОДИНА КИНОТЕКЕ РС” У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ Филмска грађа за историју
У Архиву Војводине приређена је изложба „30 година Срна филма и Кинотеке Републике Српске”, на којој је аутор Сњежан Лаловић одабрао 30 филмских плаката који илуструју остварења снимљена у периоду између 1992. и 2022. године.
Култура / Наслови ЗЛАТНА МЕДАЉА АУСТРИЈЕ ДР ТИЈАНИ ПАЛКОВЉЕВИЋ БУГАРСКИ Признање за управницу Галерије Матице српске
Његова екселенција господин Кристијан Ебнер, амбасадор Републике Аустрије у Србији, уручио је Златно одликовање за заслуге Републике Аустрије др Тијани Палковљевић Бугарски.
Photo
Култура / Наслови ЗАСИЈАО ЗЛАТНИ АВАРСКИ ПОЈАС СИРМИЈУМА Светски раритет представљен на изложби у Митровици (ФОТО)
У Музеју Срема у Сремској Митровици вечерас су први пут у јавности изложени очувани елементи оригиналног златног аварског појаса из околине Сирмијума који потиче из шестог или самог почетка седмог века.
PhotoVideo
Култура / Наслови „ДНЕВНИКОВА НЕДЕЉНА КУЛТУРА“ ПРЕДСТАВЉЕНА У ДРУШТВУ НОВОСАДСКИХ КЊИЖЕВНИКА Нови квалитет за културну заједницу Новог Сада и Србије
Специјални додатак листа "Дневник" - "Дневникова недељна култура", који на четири стране обухвата све области културног живота Новог Сада, Војводине и Србије, од књижевности до театра и филма, представљен је вечерас у просторијама Друштва новосадских књижевника.
Култура / Наслови ВЕЛИКА ИЗЛОЖБА ТАПИСЕРИЈА ЈАГОДЕ БУИЋ У МСУБ Есенцијалности нити
У Музеју савремене уметности у Београду биће сутра отворена изложба „Есенцијалност нити” мултимедијалне уметнице Јагоде Буић (1930–2022), чији је стваралачки опус, посебно у области таписерија, обележио југословенску уметничку сцену, али и више од тога, о чему сведоче и њени изузетни радови настали под окриљем новосадског Атељеа 61.
Култура / Наслови ЈОЗЕФ КЛАЋИК, СЛИКАР И ГРАФИЧАР Сликарство ума и акције
Академски сликар и графичар Јозеф Клаћик своја најновија ликовна дела представиће у кикиндској Галерији ТЕRRА од 24. новембра до 8. децембра.
EUR/RSD 117.1709
Најновије вести