Култура - Наслови

Култура / Наслови НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ Отворена изложба уметности „Аrt Expo“
На Новосадском сајму отворена је 28. међународна изложба уметности „Аrt Expo“.
Photo
Култура / Наслови ДНЕВНИК ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВА НЕВЕРОВАТНУ ПРИЧУ О ШИНДЛЕРУ ИЗ НАШЕГ СОКАКА Подунавски Шваба који је спасавао заточене Кузминце из Јасеновца
Рушењем куће Франца Штајгервалда на „малом раскршћу“ у Кузмину 2015. године нестао је последњи материјални траг бивствовања овог Подунавског Швабе и његове породице у том селу сремскомитровачке општине, али не и сећање на њега и његова дела.
Култура / Наслови (ФОТО) „ДНЕВНИК” У МУЗЕЈУ „КАРАЂОРЂЕВО” За Титове фијакере знала и енглеска краљица
О ергели „Карађорђево” писали смо у прошлом недељном броју „Дневника”, када смо најавили и наставак приче о малом музејском простору, који баштини вредне експонате посвећене коњарству, као и забелешке о Титовим посетама.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: За полудети!
Недоумице… Не волимо их и често пређемо преко њих. Кажете у себи: „Шаб ме габри!” (Баш ме брига! - прим. аут.) и наставите даље. Ретки су они који питају, траже одговор.
Култура / Наслови „ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ” ОТВОРЕНИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ Ода песнику српског романтизма
Традиционалну манифестацију којом „Бранково коло“ обележава рођендан Бранка Радичевића по старом и новом календару, од 15. до 28. марта, „Пролећни Бранкови дани“, а која ће ове године протицати у знаку два века од рођења тог великог песника српског романтизма, отворио је јуче у Карловачкој гимназији својим есејом посвећеним Радичевићу председник Покрајинске владе и организационог одбора за прославу јубилеја Игор Мировић.
Култура / Наслови СРБИЈА ИМА СВОЈ ПАВИЉОН НА БИЈЕНАЛУ У ВАЛЕТИ Уметност и наслеђе
На првом Бијеналу уметности на Малти, које се одржава од 11. марта до 31. маја ове године, јуче је отворен Павиљон Републике Србије.
Култура / Наслови У СУСРЕТ ИЗЛОЖБИ РАДОВА МИЛАНА СТАНОЈЕВА У Галерији савремене уметности у НИШУ
Назив  Брехтовог позоришног комада “Онај који каже да и Онај који каже не.”, црно и бело, реално и измаштано, озбиљно и иронично, бизарно и поетично, све те супротности могу се односити на уметничко дело графичара, сликара, цртача Милана Станојева. Уметник углавном на питања одговара са „да“ или „не“, а  све остало ће радије приказати сликом.  
Култура / Наслови КОСОВКА ДЕВОЈКА ОД ДАНАС ЈЕ У БЕОГРАДУ Отворена изложба Уроша Предића у САНУ (ФОТО)
Вечерас је у Галерији Српске академије наука и уметности отворена изложба Урош Предић­ – достојанство свакидашњице”.
Култура / Наслови ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ Урош Предић од данас у Галерији САНУ
Након веома успешне реализације поставке Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности у Галерији Матице српске, у нешто измењеном облику изложба ће од данас у подне бити представљена у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду.
Култура / Наслови УМРЛА ПОЗНАТА ГЛУМИЦА Костадинка Велковска преминула у старачком дому
Хрватска позоришна, телевизијска и филмска глумица и певачица, македонског порекла, Костадинка Велковска, умрла је у недељу.
Култура / Наслови ПОЧИЊУ „АНТИЋЕВИ ДАНИ” Мит о птици
Седамнаеста едиција традиционалне манифестације, посвећене нашем познатом песнику Мирославу Антићу,  почеће данас тачно у подне у клубу Трибине младих Културног центра Новог Сада представљањем часописа „Детињство“.
Култура / Наслови ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ ПЛАНИРА ПРЕДСТАВУ „СЕКС ЗА ПОЧЕТНИКЕ” Аудиција за два млада глумца
Позориште младих расписује аудицију за два млада глумца (студенти глуме 3. и 4. године и мастер студија, као и дипломирани глумци), не старија од 25 година, за више улога у представи “Секс за почетнике”, која ће се у овом позоришту радити по истоименој књизи Јасминке Петровић, у режији Јане Маричић.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Седи или седни?
 „Седи, пет!” или „Седни, један!”?
Photo
Култура / Наслови ИЗЛОЖБА “ДИВЉА ЖЕНА” ОТВОРЕНА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ Када крену олује и тешка времена, жена се на жену ослања
Научна фотографско-ликовна изложба етнопсихологије „Дивља жена“, која је публици представила више од 40 дела, међу којима су платна, маске и огрлице, отворена је вечерас у Архиву Војводине.
Култура / Наслови СЛИКЕ И КОЛАЖИ БОШКА ПЕТРОВИЋА Од вечерас нова изложба у галерији „Бел арт“
Изложба слика и колажа из приватних колекција, аутора Бошка Петровића, биће отворена у данас 7. марта у 19 часова у галерији „Бел арт“, на Булевару Михајла Пупина 17.
Култура / Наслови МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ МАЈА ГОЈКОВИЋ ПОСЕТИЛА ТЕМЕРИН Још 25 милиона за обнову Каштела
Потпредседница Владе обишла је јуче дворац „Каштел“ у Темерину, за чију реконструкцију је средства определило Министарство културе. „Рестаурација дворца ‘Каштел’ је изузетно важна.
Култура / Наслови СЛИКЕ БРАНИСЛАВА ВУЛЕКОВИЋА НА ГОСТОВАЊУ У БЕОГРАДУ Карловачки дан од сна
Отварањем изложбе „Карловачки дан од сна – слике Бранислава Вулековића“ у Дому војске у Београду, више од 20 дела као и сликарски прибор тог уметника који је четврт века живео и стварао у Сремским Карловцима, 27 година након његове смрти, прилику да види добила је публика из главног града.
Photo
Култура / Наслови „ОДМОР БАШИБОЗУКА” ИЗЛОЖЕН У КОНАКУ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ Сваком Пајином делу место је у Србији
Слика „Одмор башибозука“ Паје Јовановића, коју је Србија откупила на аукцији лондонског „Сотебија“, изложена је у Конаку кнегиње Љубице.
Култура / Наслови АНЂЕЛА ЈОВАНОВИЋ ОДБИЛА ДА ИГРА С ЛЕЧИЋЕМ: Њему нашли замену, он поднео тужбу!
Глумица Анђела Јовановић одбила је да глуми у серији "Радио Милева" у истој сцени са глумцем Браниславом Лечићем због “непријатног догађаја из прошлости”.
Photo
Култура / Наслови ПОЧЕЛЕ КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА ЧУВЕНЕ СЛИКЕ „БЛАГОВЕШТЕНСКИ САБОР” Брига о важном делу за историју и уметност
У Покрајинском заводу за заштиту споменика културе јуче је почела реализација пројекта конзервације и рестаурације чувене слике академика Влаха Буковца „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861”.
EUR/RSD 117.2043
Најновије вести