Култура - Наслови

Култура / Наслови ЈУГ И СТРИП У ТЕОРИЈИ: Аналитички и духовито о „причама о сликама”
Стрип или „приче у сликама“ или 9. уметност или, по Вилу Ајзнеру, „секвенцијална уметност“, свима је, широм земаљског шара, знана појава.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА За понети или да понесем
Свако од нас је некада наручио кафу, сендвич, пицу, сок „за понети”, не размишљајући о исправности ове језичке конструкције. Она се одомаћила у нашем језику и свакодневно је срећемо у натписима угоститељских објеката...
Култура / Наслови Тпортал: Преминула списатељица Дубравка Угрешић
АМСРЕРДАМ: Позната хрватска списатељица Дубравка Угрешић, преминула је данас у Амстердаму у 73. години, у кругу пријатеља и породице, сазнаје културни клуб "Тпортал" из Загреба.
Култура / Наслови Милета Продановић, сликар и писац: Верујем да пишем питко, али не и плитко
Милета Продановић, писац и сликар, професор на Ликовној академији београдског Универзитета уметности, добитник низа домачих књижевних награда, превођен на дванаест језика, аутор великог броја самосталних и групних изложби, у последње је време више окренут ликовној и академској, него књижевној каријери.
Култура / Наслови Сахрањен књижевник Драгослав Михаиловић
БЕОГРАД: Књижевник Драгослав Михаиловић (1930-2023) сахрањен је данас у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, у присуству чланова породице, бројних пријатеља, познаника, сарадника и поштовалаца.
Култура / Наслови Министарство културе: Образован Савет за српски језик
БЕОГРАД: Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о образовању Савета за српски језик, чији је задатак да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног писма, саопштили су из Министарства културе.
Култура / Наслови Расписан конкурс за Укрштене уметничке резиденције из области стрипа у 2023.
БЕОГРАД: Француски институт у Србији, Град Панчево, Агенција КомуникАрт и Међународни центар за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска) расписали су конкурс за Укрштене уметничке резиденције у области стрипа за 2023. годину, најавили су организатори.
Култура / Наслови Комеморација поводом смрти Танасија Узуновића 18. марта у НП
БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти глумца Танасија Узуновића биће одржана у суботу, 18. марта у Народном позоришту, након чега ће драмски уметник бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, саопштено је из националног театра.
Култура / Наслови Радови Саве Халугина у галерији САНУ: Позив на одушевљеност
Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност”, која ће вечерас бити отворена у Галерији САНУ, приказаће целовитост његовог уметничког опуса.
Култура / Наслови Промоције и предавања у Галерији Матице српске
У уторак, 14. марта у 18.00 сати биће представљена књига о сликарству Мире Бртке.
Photo
Култура / Наслови Нова стална поставка у Музеју града на Петроварадинској тврђави
НОВИ САД: Петроварадинска тврђава једна је од најзначајнијих грађевина на току Дунава и незаобилазна туристичка тачка за оне који посете Нови Сад, као један од симбола града с богатом историјом. На Петроварадинској стени, на којој је тврђава саграђена, налази се и Музеј града Новог Сада који је крајем прошле године отворио сталну поставку „Тврђава“.
Култура / Наслови Појаве и нестанци Црвене куће
Аркадиј (1925-1991) и Борис (1933-2012) Стругацки спадају међу најбоље ауторе совјетске, односно руске фантастике 20. века; њихова слава својевремено је прескочила чак и фамозну хладноратовску „гвоздену завесу“.
Култура / Наслови Језикоманија: Манипулатор...или манипулант?
НОВИ САД: Манипулант или манипулатор? Када манипулишемо, ми догађаје приказујемо на такав начин да другу особу наводимо на поступке који служе нашој личној користи. Манипулацијом се успоставља контрола над другом особом, а све зарад задовољења неког нашег циља. А како зовемо особу која манипулише?
Култура / Наслови Благоју Баковићу награда "Мирослав Антић"
„Блуз гаравих сокака” овогодишњи је слоган песничке манифестације „Антићеви дани”, која ће 16. пут по реду бити одржана у Новом Саду, у организацији Културног центра Новог Сада, од 13. до 20. марта.
Култура / Наслови Каталин Ладик уручена награда Сава Шумановић у оквиру изложбе Арт експо
НОВИ САД: Каталин Ладик, уметници, перформерки, песникињи, глумици, једној од најпрепознатљивијих личности новосадске концептуалне сцене, је на Новосадском сајму у оквиру Изложбе уметности „Арт експо” уручена Награда за ликовно стваралаштво "Сава Шумановић".
Култура / Наслови Дански научници открили рунски запис о богу Одину из 5. века
КОПЕНХАГЕН: Дански научници саопштили су данас да су идентификовали најстарији познати натпис који се односи на нордијског бога Одина, на делу златног диска ископаног у западној Данској 2020.
Video
Култура / Наслови Преминуо новосадски фотограф Јан Вало 
НОВИ САД: Са тугом и болом фотографска заједница опрашта се од  драгог пријатеља и уваженог колеге Јана, објавила је на својој страници Фото асоцијација Војводине.
Култура / Наслови Изложба Вање Суботић у галерији СУЛУВ-а
Изложба Вање Суботић, под називом „Гола вода/ Увод у корективно несвесно“, биће отоворена вечерас у 19 часова, у галерији Савеза ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), а трајаће до 17. марта.
Култура / Наслови Џулијет Алтонен, уметница из Амстердама: Волим да се посветим траговима
Уметница Џулијет Алтонен живи и ради на релацији између Амстердама и Лондона.
Култура / Наслови У МСУВ изложба награђеног Милана Ковачевића
У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова биће отворена  изложба посвећена стваралачком опусу архитекте Милана Ковачевића, лауреата награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић” за  2022. годину.  Изложбу, чији је кустос Владимир Митровић, поклоници врхунске архитектуре моћи ће да обиђу до 27. марта.
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести