Култура - Наслови

Култура / Наслови Синиша Павић добитник награде "Доситеј Обрадовић"
БЕОГРАД: Телевизијски и филмски сценариста, као и истакнути књижевник Синиша Павић добитник је престижне награде "Доситеј Обрадовић", која је данас додељена у Београду.
Култура / Наслови Ретроспектива радова Владимира Величковића у МСУ
БЕОГРАД: Ретроспективна изложба радова сликара Владимира Величковића (1935-2019) "Фигура као израз егзистенције" трајаће од 20. октобра до 21. фебруара 2022. године у Музеју савремене уметности у Београду, најављено је у МСУ.
Култура / Наслови Одржана комеморација глумцу Марку Живићу
БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти глумца Марка Живића (1972-2021) одржана је данас у његовом матичном Београдском драмском позоришту (БДП), у присуству чланова породице, бројних колега, новинара и поштовалаца.
Култура / Наслови Ретроспективна изложба фотографија Горанке Матић у МСУВ
У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова отвара се ретроспективна изложба фотографија Горанке Матић „Искуство у гужви”.
Култура / Наслови Преминуо глумац Марко Живић
БЕОГРАД: Филмски, телевизијски и позоришни глумац Марко Живић преминуо је данас у Београду у 49 години, потврђено је Танјугу у Београдском драмском позоришту.
Култура / Наслови Вришти и шапући мојим гласом у МСУВ-у
У оквиру изложбе „Hormonology - Talks and Recognitions“ Едите Кадирић и Маје Ракочевић Цвијанов, кустоскиње Сузане Вуксановић, која се током овог месеца одржава у Музеју савремене уметности Војводине, данас у 18 часова одржаће се пратећи програм „Вришти и шапући мојим гласом”, разговор са Јеленом Јанев, вајарком и професорком на Катедри за уметност, Одсек за уметност и дизајн, Департмана за архитектуру и урбанизам, новосадског ФТН-а.
Култура / Наслови Предавање о архитекти Иви Куртовићу у Спомен-збирци Павла Бељанског
У Спомен-збирци Павла Бељанског вечерас од 19 часова ауторка тренутне изложбе о архитекти Иви Куртовићу историчарка архитектуре и кустос др Валентина Вуковић у окиру ауторског предавања говориће о концепту поставке, идеји и разлозима за њену реализацију, а предавање ће бити праћено тумачењем на знаковном језику.
Култура / Наслови Ковиљска чуда
У манастиру Ковиљу провео је своје најплодније године и у њему умро рођени Карловчанин, барокни песник, књижевник, теолог и један од најзначајнијих српских историчара, архимандрит Јован Рајић.
Култура / Наслови Табаковићева награда Миодрагу Лозићу
Награда “Ђорђе Табаковић”, најзначајније је признање за архитектонско стваралаштво које додељује Друштво архитеката Новог Сада ове године је припала новосадском архитекти Миодрагу Лозићу (1934).
Култура / Наслови Ди-Си Комикс: Нови Супермен је бисексуалац
Америчка издавачка кућа "Ди-Си Комикс" објавила је на дан подизања свести о LGBТQ+ популацији да је нови Супермен бисексуалац, а да ће фокус новог број стрипа бити љубавна веза између овог суперхероја и новинара Џејa Накамуре.
Култура / Наслови Како сам учио Ковиљ
На почетку овог присећања на Стевана Пешића и његово дело, дозволите ми мало сасвим личних, али веома личних детаља и коментара, а они се односе на то лепо чудо које се зове Ковиљ.
Култура / Наслови Језикоманија: Запела за зарез
Зарез или запета (или кома) је интерпункцијски знак за обележавање унутрашњих односа у реченици.
Култура / Наслови Отворена изложба Друге грчко-српске уметничке колоније
БЕОГРАД: Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је вечерас у Дому омладине завршну изложбу Друге грчко-српске уметничке колоније „Београд 2021“.
Култура / Наслови Гурна: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем
СТОКХОЛМ: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем, а не бодљикавом жицом, поручио је танзанијски писац Абдулразак Гурна, добитник Нобелове награде за књижевност.
Култура / Наслови Отворена изложба Одисеја несврстаних
БЕОГРАД: Изложба “Одисеја несврстаних”, која кроз архивске фотографије приказује развој Покрета несврстаних од конференције у Бандунгу 1955. године до оснивачке конференције 1961. године у Београду, отворена је у Заводу за проучавање културног развитка.
Култура / Наслови Први пут изложене скице Ван Гога за Људе који једу кромпир
АМСТЕРДАМ: У Ван Гоговом музеју у Амстердаму изложена колекција припремних скица Винсента ван Гога за "преправку" слике Људи који једу кромпир.
Култура / Наслови Дмитровић: Закон о музејима ступа на снагу 17. октобра
БЕОГРАД: Министар за бригу о породици и демографији Радомир Дмитровић изјавио је данас да ће примена измена Закона о музејској делатности почети 17. октобра.
Култура / Наслови Животворна празнина
Почнимо класично, од назива ОММА – премда ништа није даље театру Јожефа Нађа од појма “класично”.
Култура / Наслови Слике Бојана Кириџића у Малом ликовном салону
У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, на Булевару Михајла Пупин 9, отворена је изложба “Азулејос” новосадског ликовног уметника Бојана Кириџића.
Култура / Наслови Свечано отворен сквер Милене и Гаге у Београду
БЕОГРАД: Сквер Милене и Гаге, посвећен легендарном глумачком пару Милени Дравић (1940-2018) и Драгану Николићу (1943-2016), свечано је вечерас отворен на углу улица Милешевске и Цара Николаја у Београду.
EUR/RSD 117.5811
Најновије вести