Култура - Наслови

Култура / Наслови Изложба Саве Шумановића у родном Шиду
ШИД: У Галерији "Сава Шумановић" у Шиду данас је отворена изложба слика тог славног уметника из периода између два рата.
Култура / Наслови Гојковић: Добра реализација конкурса "Градови у фокусу"
БЕОГРАД: Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас састанак са 40 градоначелника и председника општина у Србији, који су добили средства за изградњу, обнову и адаптацију објеката културе на конкурсу Министарства "Градови у фокусу 2022". 
Култура / Наслови „Михиз” Филипу Вујошевићу
Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2022. годину додељена је Филипу Вујошевићу, драмском писцу из Београда, за досадашњи остварени опус.
Култура / Наслови У Београду отворена 53. "Радост Европе"
БЕОГРАД: Манифестација "Радост Европе", која се ове године одржава под слоганом "Замислите, децо", отворена је данас 53. пут великим карневалом, у којем су учествовала деца из 12 европских земаља, као и деца домаћини, шетала од Трга Републике до Калемегдана.
Култура / Наслови У такмичарском програму Видеомедеје 40 уметничких радова
Ново, 26.  по реду издање Интернационалног уметничког фестивал нових медија „Видеомедеја” почеће у петак, 7. октобра пројекцијом радова из селекције Made in Serbia у новосадској Културној станици „Свилара”.
Култура / Наслови Лариса Ацков и Бојан Дојкић учесници резиденцијалног ликовног програма у Новом Саду
Учесници првог резиденцијалног програма у оквиру новог пројекта “Ремикс комикс” који ће се одржати у Новом Саду, од 17. до 31. октобра, биће визуелни уметници из Србије, Лариса Ацков и Бојан Дојкић.
Култура / Наслови Одржан округли сто о књижевном портрету Селимира Радуловића
„Селимир Радуловић је један од најзначајнијих песника са наших простора, који је успео да пробије веома посебне просторе разумевања поетског говора и поетског језика, и то на врло посебан начин – у причи.
Култура / Наслови Отказано вођење Уроша Ђурића кроз изложбу Саве Шумановића
Услед оправдане спречености уметника Уроша Ђурића, отказују вођења кроз изложбу „Сава Шумановић и европски реализими између два светска рата” у Спомен-збирци Павла Бељанског као и кроз изложбу „Сутра је понедељак” у Музеју савремене уметности Војводине, заказана за среду, 28. септембар у 17, односно 19 часова.
Култура / Наслови Јубиларне Сомборске музичке свечаности од четвртка до 2. октобра
Јубиларно, десето издање Сомборских музичких свечаности, почеће сутра и трајаће до 2. октобра, а у та четири дана публици ће даровати солистичке реситале и концерте камерних ансамбала великих уметника, као и концерт оркестра младих суграђана, ученика музичке школе „Петар Коњовић”.
Култура / Наслови О Петру Ћурчићу у Галерији Матице српске: Поклон као наслеђе
Након што се животни циклус оконча, иза нас остају трагови које (у најбољем случају), додатно осветљавају наследници. Услед постхумне накнадности, неминовно се мења визура у недостајању аутора као јемца, без чијег ока, целокупни опус делује недовршено.
Култура / Наслови Гојковић: Важно подсећати на Теслу и његова дела
БЕЧ: „Никола Тесла је светски познати српски научник који је значајно променио живот модерног човека и изузетно је важно да се подсећа на њега и његова дела”, истакла је данас потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.
Култура / Наслови Отворена изложба посвећена Сави Шумановићу у Новом Саду
Јединствена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која обухвата највећи број дела једног од најзначајнијих српских сликара, три изложбене поставке и повезује чак четири земље, отворена је у суботу увече на Тргу галерија у Новом Саду.
Култура / Наслови Урош Ђурић води кроз изложбе о Шумановићу и Теодосијевићу
У оквиру недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе, посетиоци ће имати прилику да уживају у стручним вођењима кроз недавно отворену изложбу "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата" и изложбу радова Драгољуба Раше Тодосијевића "Сутра је понедељак", које ће у среду, 28. септембра, водити признати визуелни уметник Урош Ђурић, најавили су организатори.
Култура / Наслови Језикоманија: И те како одвојено
Речца ЛИ која је повезана с карактером реченице или с глаголом, како се пише? Пише се одвојено: Да ЛИ си ту? Је ЛИ тако?
Култура / Наслови У суботу отварање изложбе „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“
Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ биће отворена у суботу, 24. септембра, у Спомен-збирци Павла Бељанског са почетком у 20:22 часа.
Култура / Наслови Неопходно креирање културе, а не само конзумирање
Чињеница која се не може оповргнути јесте да особе од 15 до 30 година чине најређу публику у музејима широм света.
Култура / Наслови Милошевић са члановима Одбора за културу и образовање ЕП
Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади примила делегацију Европског парламента – чланове Одбора за културу и образовање, коју је предводио Милан Звер из Словеније, а чинили су је и   Доминек Руис Девеса из Шпаније, Предраг Фред Матић из Хрватске и Андреј Слабаков из Бугарске.
Култура / Наслови Изложба друштва конзерватора Србије у КС „Свилара”
Поводом обележавања пет деценија постојања и рада Друштва конзерватора Србија, у новосадској Културној станици „Свилара” свечано је отворена изложба са насловом „Педесет за педесет” чија поставка представља биографије и деловање педесеторо истакнутих стручњака службе заштите из целе Србије.
Култура / Наслови Након загревања у Новом Саду, "Екославија" у Суботици
Градња и ширење заједнице, солидарност међу људима, неки су од циљева Удружења “Екославија” из Суботице које је протеклог викенда приредило донаторску свирку у Омладинском клубу “ЦК13” у Новом Саду. Бенд “Хидроген”, а затим и избор музике Атиле Антала из бенда “Лепша Брена” загрејали су атмосферу пред викенд и анимирали Новосађане да дођу на треће издање Фестивала “Екославија” у Суботици. 
Култура / Наслови Поета лауреатус "Стражилово" Бранковог кола за Божидара Мандића
Било је поетски зелено, пуно младих без себичности. Пријатност за трајање - кратко је поручио за наш лист Божидар Мандић након уручења поета лауреатус, награде коју за укупан песнички, прозни и уметнички опус додељује Бранково коло под називом Стражилово.
EUR/RSD 117.3037
Најновије вести