Култура - Сцена

Култура / Сцена ЉУБАВ ЋЕ ОПСТАТИ И ПОБЕДИТИ У СВАКОМ ВРЕМЕНУ! Глумица Анка Гаћеша Костић открива суштину представе „Догодине у исто време”:  „Ово време је брзо, конзумеристичко и окренуто појединцу”
Мелодраматича комедија „Догодине у исто време” Бернарда Слејда, која говори о пролазности и о неухватљивости љубави која никако да се деси тамо где јој је и место, стиже пред Новосађане 4. марта од 20 часова у свечаној сали НИС-а, Народног фронта 12.
Култура / Сцена ИНТЕРВЈУ: БАС САВА ВЕМИЋ, мефисто у опери „ФАУСТ” СНП-а Глава говори гласу шта треба да ради
Ретке су прилике за гостовања солиста у домаћим оперским представама, али Новосађани имају прилику да још вечерас, од 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, слушају и гледају баса Саву Вемића, у улози Мефиста у представи „Фауст“, Београђанина који каријеру остварује у иностранству, где је још од краја студија на Факултету музичке уметности.
Култура / Сцена ЦЕО СВЕТ ПРЕД НАШОМ ПУБЛИКОМ На предстојећем Београдском фестивалу игре у Новом Саду и Београду учествоваће 18 трупа из 14 земаља
На предстојећем 21. Београдском фестивал игре у Београду и Новом Саду под слоганом "Савршене различитости" биће изведене 33 кореографске поставке 18 трупа из 14 земаља, најављено је на конференцији за новинаре, одржаној у Народној скупштини.
Култура / Сцена НАГРАЂЕН ДРАМСКИ ТЕКСТ НА КОНКУРСУ СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА Победило "Име у пепелу" Нине Плавањац
Драмска списатељица Нина Плавањац добитница је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2024. годину, за остварење "Име у пепелу", приспело под шифром "Божур". Жири  у саставу Јелена Кајго, драмска списатељица (председница), Небојша Лапчевић, књижевник, и Ђорђе Косић, драмски писац, одлуку је донео једногласно.
Култура / Сцена ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ФОРУМУ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ Промене у перцепцији
Форум Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици позива театрологе, критичаре и друге позоришне посленике да предају предлоге за учешће.
Култура / Сцена ТОМИ ЈАНЕЖИЧ ПОНОВО РЕЖИРА У НОВОМ САДУ Почеле пробе нове представе у Новосадском позоришту
После ванредно успешних представа “Наход Симеон” Милене Марковић и “Галеб” А. П. Чехова, које је пре више од десет година у Српском народном позоришту режирао Томи Јанежич, овај редитељ из Словеније поново ради у Новом Саду, овај пут у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхазу.
Култура / Сцена УПРАВНИК СНП-а ЗОРАН ЂЕРИЋ разговарао са АНОМ БРНАБИЋ: Неопходно повећање зарада и унапређење положаја запослених у позоришту
На позив председнице Владе Србије Ане Брнабић, јуче је у Београду, одржан састанак на ком је разговарано о повећању зарада уметника и запослених и повећању броја радних места у Српском народном позоришту.
Култура / Сцена ИНТЕРВЈУ: ПРИМАДОНА ВЕРА КОВАЧ ВИТКАИ, ДОБИТНИЦА КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ ПРВОГ СТЕПЕНА Другима сам увек давала и натраг све добила
Међу 107 награђених поводом Дана државности Србије, једна од истакнутијих добитница свакако је примадона Вера Ковач Виткаи, професорка певања на Академији уметности у Новом Саду у пензији, која је примила Карађорђеву звезду првог степена.
Култура / Сцена ДЕЈАН МИЈАЧ, ДРАМАТУРГ Мајстор скривене визије
Година коју тек “начињемо”, обележиће, између осталих могућих – мање или више релевантних – јубилеја, и један од суштинског значаја: девет деценија од рођења Дејана Мијача (1934-2022), највећег српског драматурга.
Култура / Сцена У ЗРЕЊАНИНУ у припреми НОВА ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА Змајић Оги
Народно позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину најављује нову луткарску представу за децу „Змајић Оги“ Јована Царана, која ће премијерно бити изведена 29. фебруара у 18 сати, на великој сцени овог театра.
Култура / Сцена ПОПОВИЋЕВА „МИШЈА ГРОЗНИЦА” У СНП-у Микијев забавник
Комади Александра Аце Поповића познати су по ликовима који су чанколисци и дупељупци.
Култура / Сцена ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ НАПУНИЛО 92 ГОДИНE Славље уз бенд "Шлагворт"
Позориште младих је протеклог викенда прославило свој 92. рођендан, између осталог и концертом бенда "Шлагворт", састављеном од глумаца, који су се овог пута представили као певачи.
Култура / Сцена НА СЦЕНИ БДП-а од синоћ „ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА” по роману Енеса Халиловића који је НАГРАЂЕН „ЗЛАТНИМ СУНЦОКРЕТОМ”
Драма “Људи без гробова”, по роману Енеса Халиловића и у режији Стевана Бодроже, премијерно је одиграна синоћ на Малој сцени Београдског драмског позоришта.
Култура / Сцена „МИШЈА ГРОЗНИЦА” АЦЕ ПОПОВИЋА ПРЕМИЈЕРНО У СНП Метафора држања људи у страху
Александар Аца Поповић познат је као аутор великог стваралачког дара, који је за собом оставио силу текстова, од којих се многи ретко, а неки уопште не играју. После 30 година откако је написан, дошао је ред да се изведе “Мишја грозница”, у Српском народном позоришту.
Photo
Култура / Сцена ДИМИТРИЈЕ АРАНЂЕЛОВИЋ, ГЛУМАЦ: Позориште не греши
Глумац Димитрије Аранђеловић важан је део глумачког ансамбла представе "Ко је убио Џенис Џоплин" Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, вероватно једне од најгледанијих, најнаграђиванијих, па по тој нај-логици и најзначајнијих представа Српског народног позоришта у протекло време. Димитрије Аранђеловић сада игра у још једној веома важној и значајној представи Српског народног позоришта - "Јеванђеље по Ф. М. Достојевском" Јернеја Лоренција, која осим одличних критика сада на свом конту има и прву награду - "Предраг Пеђа Томановић". Њу је као Награду за младог глумца добио управо Аранђеловић. Занимљиво, у обе наведене представе не игра конвенционално драмски дефинисан лик, због чега је и сам приликом доделе представу Јернеја Лоренција назвао другачијом.
Култура / Сцена „НАРОДНИ ПОСЛАНИК” вечерас ПРЕМИЈЕРНО У СУБОТИЦИ Нушићева заједнице зна - новцем се може купити све
Обележавајући јубилеј, 160 година од рођења писца Бранислава Нушића, Народно позориште / Казалиште / Непсинхаз у Суботици вечерас у 19.30 часова премијерно ће на сцени “Јадран” извести његову комедију “Народни посланик”, у режији Снежане Тришић.
Култура / Сцена "РИНАЛДО" ОДУШЕВИО - ЈАВЉАЈУ ОРГАНИЗАТОРИ Опера у новом сјају
Крајем јануара, културна сцена Србије имала је прилике да види изванредан музички догађај - премијере опере "Риналдо" Георга Фридриха Хендла у Београду и Новом Саду.
Култура / Сцена ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ ЗА БИКОВИЋА Прво појављивање глумца након што је избачен из серије, народ стао уз њега
Глумац Милиош Биковић одиграо је представу "Лаж", у којој глуми заједно са колегама Миодрагом Радоњићем, Јелисаветом Орашанин и Тамаром Крцуновић. 
Култура / Сцена ИНТЕРВЈУ: АЈА ЈУНГ, ДИРЕКТОРКА БФИ Отварање фестивала циљано у Новом Саду
Предстојећи 21. Београдски фестивал игре почеће својеврсним прологом, француском омнибус пред- ставом “Неухватљива тачка одлагања” кореографа Јоана Буржоа, која ће бити извођена 7. и 8. марта у биоскопу Балкан, и то у три термина дневно – од 16, 18 и 20 часова.
Култура / Сцена У СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ ПРЕДСТАВЉЕНА „СЦЕНА” Труд се исплати
Крајем прошле године Часопис за позоришну уметност “Сцена”, коју скоро већ 60 година издаје Стеријино позорје, објавио је трећи и четврти број.
EUR/RSD 117.1804
Најновије вести