Културни додатак

Култура / Културни додатак АДАПТАЦИЈА ВИДЕО ИГРЕ FALLOUT У СЕРИЈУ Привлачност радиоактивне будућности
Талас екранизација компјутерских игара нам у 2024. години доноси Амазонову серију снимљену по игри “Fallout”, наслову добро познатом љубитељима игара свих узраста.
Култура / Културни додатак ДЕВЕТА УМЕТНОСТ: „СЕНДМЕН” НИЛА ГЕЈМЕНА Вечност је кратка
Модерни мит и мрачна фанстастика у „лудој глави“ британског писца и стрип сценарите Нила Гејмена, спојиле су се у јединствену причу о „Сендмену“, која је између 1989. и 1996. голицала машту, не само љубитеља девете уметности.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Лавкрафт/Баранже: Данички ужас
(Чаробна књига, 2023)
Култура / Културни додатак СЛОВО ПОВОДОМ НАГРАДЕ „МЕША СЕЛИМОВИЋ” СЕЛИМИРУ РАДУЛОВИЋУ Повратак извору вредности
Поезија Селимира Радуловића се јасно издваја на шароликом поетичком пољу новијег српског песништва, са једне стране, по тематско-мотивском слоју испуњеном представама о религијском односу, а са друге, високо артифицијелим исказом, чија реторика је блиска (нео)класицистичком изразу.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Све то увек смо били ми
Сви смо ми, већ у складу са временом које нам је било дато, у складу са знањима која смо имали прилике и воље да стекнемо, научили што смо могли, што нам је било доступно, и можда смо спремни на игру “питања и оговори”, као када нам то понуди школски уџбеник после захтевне лекције.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (2)
Тешко би коме пало на памет да је име овог града етимолошка изведеница од речи “газела” и “јелен”: зато можда не треба да чуде његове непрегледне зелене површине које су у нестварном (али заумно инспиративном!) контрасту са челиком, стаклом, бетоном и постмодернистичким архитектонским фантазмагоријама! 
Култура / Културни додатак МИЛА МИХАЈЛОВИЋ, ПРЕВОДИЛАЦ И КУЛТУРОЛОГ: Српска култура је дијаспорична
Мила Михајловић, рођена Зрењанинка, у Рим је дошла пре четири деценије на студије музике и дипломирала је соло певање на најстаријем и најчувенијем конзерваторијуму на свету за соло певање, Конзерваторијуму „Санта Ћећилија“ у Риму, као једина Српкиња у историји којој је то пошло за руком.
Култура / Културни додатак УВЕК НАСМЕЈАНА СТАРА ДАМА Ка осмеху Европе, Јелена Марићевић Балаћ
(Академска књига, 2023)
Култура / Културни додатак ЕПИКА КАО ИЗВОР НАДАХНУЋА „Бановић Страхиња” Васе Поморишца постаће део колекције Галерије Матице српске
Свестрани уметник Васа Поморишац, последњи од 11 стипендиста Матице српске, рањеник у бици на Добруџи и сликар у атељеу Врховне команде српске војске, био је први српски витражиста школован у Лондону који је приказао на британском острву лепоту манастира Манасије копирајући фреске, илустратор српског епског циклуса, ванредно цењен портретиста широм света и угледни професора.
Култура / Културни додатак ФИЛМ НЕДЕЉОМ Горко-слатка младост
Може ли се ишта ново написати, одглумити, снимити, уопште ново рећи о породици, па још дисфункционалној, по правилу крњој због овог или оног људског, или неког другог разлога? Да, може и има шта да се о томе још нешто каже, на изненађење свих нас помало или више свеопштом отупелошћу седираних или очајнички блесаво раздраганих, када се појави неко ко заиста зна шта ради и има вере у то.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Мадлин Мартин: Последња књижара у Лондону
Преводилац: Ели Гилић, Издавач: Лагуна 2022.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Романи, лажи и топ листе
Почетак је године и сезона одабира награда за најуспешнија књижевна дела из 2023. увелико траје. Неке су већ додељене (Београдски победник Матијевићу, Нинова Грабовцу, Златна књига Матице српске и Бескрајни плави круг Пишталу, Змајева Ђерићу, Виталова Игору Маројевићу, Пешићева Шапоњи...), а неке лауреате тек треба дочекати (награде са именима Деснице, Васиљева, Матијевића...).
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (1)
Новембарски Абу Даби - као и читаво Арапско полуострво - неодољиво климатски и биоритмички подсећа на Медитеран у рано лето (или позно пролеће). Путник ту необичну сличност осети чим слети на аеродром и таксијем се запути ка граду, а нарочито када стигне на одредиште, распакује се и у ситне сате прошета околином.
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: ЕЛИЕЗЕР ПАПО, ТЕОЛОГ И ПИСАЦ Стари завет је живи текст Бога живога
Елиезер Папо се овдашњој читалачкој публици приближио историјским романом Сарајевска мегила (2001), који је био у ужем избору за Нинову награду, те двема збиркама приповетки, Сефардске приче (2000) и Часовничар и сачасници (2007).
Култура / Културни додатак НЕШТО ИЗМЕЂУ Повратак у Чарнок
1. Археолошко налазиште из млађег гвозденог доба, у атару Бачког Доброг Поља (од 1945, раније: мађ. Kisker, нем. Klein Keer): видљиво је постојање два типа насеља (отвореног и затвореног), град са утврђењем елипсастог облика и насеље ван зидина бедема.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Заљубљени читалац
Ма колико се чинило да су јунаци књижевних рукописа, у одштампаној књизи, током месеци, година, деценија, током стотина година па и више, у књигама штампаним у сто, хиљаду, па и више примерака увек исти, непроменљиви, то засигурно није тачно.
Култура / Културни додатак ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТИ, WОСТОК Другачија реалност
Данило Милошев (1963), много познатији по псеудониму Wосток, спада међу најзначајније ствараоце домаћег андерграунд стрипа (или алтернативног односно ауторског стрипа).
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Кен Игулден: Капије Атине
Кон Игулден (1971) је британски писац популарних историјских романа, најпознатији по серијалу о Јулију Цезару.
Култура / Културни додатак КРИТИКА Испод покорице стварности
„Поглед под сукњу света”, Татјана Јанковић (Агора, 2023)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Хелсинки (4)
Ступио сам у музеј савремене уметности Киасма.
EUR/RSD 117.1804
Најновије вести