Економија - Наслови

Економија / Наслови Трговци аутомобилима у Европи трљају руке, скок продаје 74%
БРИСЕЛ: Продаја нових аутомобила у Европи наставила је раст у мају 2021, трећи месец заредом, опорављајући се од прошлогодишњег стрмоглавог пада изазваног мерама затварања пандемије корона вируса, према данашњим подацима Европске асоцијације произвођача и продаваца аутомобила (АЦЕА).
Економија / Наслови Табаковић: Висока априлска инфлација је привремена
БЕОГРАД: „Висока априлска међугодишња инфлација од 2,8 одсто изазвана је привременим факторима, а према пројекцији Народне банке Србије (НБС), инфлација у нашој земљи ће и у наредним годинама остати под контролом и кретаће се у границама дозвољеног одступања од циља”, каже Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије.
Економија / Наслови После Руме и Лознице, Слободна зона Шабац шири се на Инђију
ШАБАЦ: Влада Србије дала је сагласност да се подручје Слободне зоне "Шабац" прошири на површину од 68 хектара и 74 ара на територији Инђије, наводи се у решењу објављеном у Службеном гласнику.
Економија / Наслови За проширење Луке Прахово експропријација 13,5 хектара
ПРАХОВО: Влада Србије утврдила је јавни интерес за експропријацију, односно административни пренос земљишта и објеката на земљишту ради проширења капацитета терминала "Луке Прахово", објављено је у Службеном гласнику.
Економија / Наслови Почиње исплата 3.000 динара вакцинисаним грађанима
БЕОГРАД: Исплата по 3.000 динара свим грађанима који су се вакцинисали против корона вируса почиње данас.
Економија / Наслови Михајловић: Грађани ће одлучити хоћемо ли у пројекат Јадар
БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је у Лозници да су сви пројекти на територији града и округа реализовани заједничким радом Владе, локалне самоуправе и грађана.
Економија / Наслови Данас по 3.000 за вакцинисане пензионере, до краја недеље свима
БЕОГРАД: Подршка од по 3.000 динара данас ће бити исплаћена на рачуне нешто више од милион вакцинисаних пензионера, сутра ће тај новац добити пола милиона пријављених грађана, а до краја недеље биће исплаћени сви који су се пријавили, изјавио је Танјугу министар финансија Синиша Мали.
Економија / Наслови Донета решења о субвенцијама за развој традиционалних занатa
БЕОГРАД: Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавило је решења о додели субвенција за очување и развој традиционалних заната у 2021. години.
Економија / Наслови Чадеж: Србија у свету препозната као пример успешне вакцинације
БРАТИСЛАВА: Србија је у региону, Европи и свету препозната као позитиван пример успешно организоване вакцинације, али неопходни су глобални оквир и међународна правила која ће омогућити квалитетну вакцинацију, сузбити пандемију и бити добра полазна основа за економски опоравак, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
Економија / Наслови ИКЕА кажњена у Француској због шпијунирања запослених
ПАРИЗ: Француски суд је наложио данас компанији ИКЕА да плати казну од милион евра (1,21 милиона долара) због шпијунирања њених запослених у тој земљи, након што је водећи светски малопродавац намештаја проглашен кривим за недозвољено прикупљање и чување података о запосленима.
Економија / Наслови Милионска потраживања директора и пилота МА у стечају
ПОДГОРИЦА: Бивши директори, пилоти, летачко особље и други радници Монтенегро ерлајнса, који је од маја у стечају, пријавили су стечајној управи потраживања од 17,2 милиона евра за зараде, порезе, доприносе, дневнице и накнаде, објавио је подгорички лист "Дан".
Економија / Наслови Компаније из БиХ могу продавати на Амазону
САРАЈЕВО: Компаније из БиХ могу продавати на Амазону, највећој светској платформи, одлучила је та компанија која је синоним за интернет трговину, а преноси Бизнисинфо.ба.
Економија / Наслови Влада основала Радну групу за припрему зелених обвезница
БЕОГРАД: Влада Србије донела је одлуку о образовању радне групе за припрему, израду и спровођење оквирног документа за издавање зелених обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту.
Економија / Наслови До краја године: Слободно кретање радника у мини-Шенгену
Споразум између државних органа Србије, Северне Македоније и Албаније, на основу кога ће бити могућ несметан легалан проток радне снаге у ове три државе, према сазнањима Привредне коморе Србије, требало би да буде усаглашен до краја године, каже за Танјуг саветник председника ПКС Ненад Ђурђевић.
Економија / Наслови Михајловић: Снагом ветра до бржег раста зелене Србије
БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом Светског дана ветра, да је неопходно искористити велики потенцијал који Србија има у области обновљивих извора енергије (ОИЕ) за унапређење животне средине, привредни раст и остваривање визије зелене Србије.
Економија / Наслови У оптицају око 5.000 криптовалута без икакве контроле
МИЛАНО: Ширење криптовалута без икаквих јасних прописа разлог је за забринутост јер то може подрити начин на који функционише финансијско тржиште, рекао је данас шеф италијанског берзанског регулатора Паоло Савона, упозоривши да је у свету у оптицају између 4.000 и 5.000 дигитаних валута чије трговање уопште није уређено.
Економија / Наслови Издато решење, отварање рудника Чукару Пеки до краја 2021.
БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике издало је решење којим се компанији Зиђин мајнинг одобрава изградња рударских објеката и извођење рударских радова за рудник бакра и злата "Чукару Пеки", а отварање рудника планирано је до краја године.
Економија / Наслови Само на републичком нивоу 1.200 парафискалних намета
Реформа система наплате непореских дажбина је неопходна како би привреда и грађани знали које намете плаћају и зашто их плаћају, а као кључно решење за проблем великог броја намета и непредвидивости увођења нових, јесте формирање јавног регистра непореских дажбина.
Економија / Наслови Аустрија: ОеНБ прогнозира раст од 3,9 одсто
БЕЧ: Национална банка Аустрије (ОеНБ) очекује, на основу попуштања епидемиолошких мера и напретка у вакцинацији, за ову годину привредни раст од 3,9 одсто.
Економија / Наслови Мали: Отвара се простор за даље повећање плата и пензија
БЕОГРАД: „Све што смо обећали у трећем пакету помоћи ми испуњавамо и данас следи исплата 60 евра незапосленима који су били евидентирани 15. априла у Националној служби за запошљавање”, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
EUR/RSD 117.5675
Најновије вести