Економија - Новчаник

Економија / Новчаник Зарада без доприноса мало вреди у старости
НОВИ САД: Будући да Закон о раду није прописао начин исплате плата, односно да се зарада мора уплатити на текући рачун запосленог, плата се може исплатити и у кешу.
Економија / Новчаник Свињетина скупља од 60 до 70 динара по килограму
Цене свињског меса ових дана поново високо лете, а где ће се зауставити, остаје да видимо. Свеже свињско месо поскупело је у новосадским месарама између 60 и 70 динара по килограму, па је килограм бута, у зависности од продаваца, коштао од 499 до 539 динара.
Економија / Новчаник Пазите како користите картице: Нема минуса без додатног трошка
Ускршњи празници тек што су прошли, а првомајски само што нису дошли. Два празника у тако кратком року прилично су оптерећење за кућни буџет па се, осим онога што се има, троши и оно што се нема.
Економија / Новчаник Многе породице не користе право на јефтинију струју
Пре неколико година је, да би се помогло најсиромашинијим грађанима Србије, донета Уредба о о енергетски заштићеном купцу, захваљујући којој домаћинства имају право на бесплатну потрошњу струје, гаса и топлотне енерегије.
Економија / Новчаник Мања рата за стамбени кредит, а трошак за кеш
Цене станова и кућа у сталном су паду. Сви који су без сопственог  крова над главом размишљају о томе како да стигну до власништва над што више квадрата уз што мањи трошак.
Економија / Новчаник Више од годину блокирано 597 предузећа у средњем Банату
Средњобанатски регион је међу рекордерима, не само у Војводини већ и у читавој Србији, по броју стечајних поступака отворених и затворених у последњих 15 година.
Економија / Новчаник Гориво поскупело динар и по, а скочиће још толико
НОВИ САД: Претходних седам дана гориво је на пумпама у Србији поскупело у просеку око динар до динар и по по литру, а с обзиром на дешавање на светским берзама, може се очекивати да цене толико порасту и у наредној недељи, каже за „Дневник” генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) Томислав Мићовић.
Photo
Економија / Новчаник Ванредна контрола код 257 послодаваца
ВРБАС: Инспекција рада покренула је 11. априла ванредну контролу код 257 послодаваца који запошљавају 24. 358 запослених, а код 34 послодавца за 2.568 запослених откривено је да зараде нису уплаћење, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин.
Економија / Новчаник НБС: Хладно време "подгрејало" инфлацију, само привремено
На опоравак међугодишње инфлације, који је забележен протеклих месеци у свим европским земљама, па и у Србији, утицао је раст цена нафте и последично њених деривата, и раст цена поврћа и чврстих горива изнад сезонски уобичајеног услед хладног времена почетком године, оцењује Народна банка Србије.
Економија / Новчаник НБС: Девизне резерве у марту 9,73 милијарди евра
Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају марта 9,73 милијарде евра, и мање су за 29,1 милион евра у односу на фебруар, а њиховим износом се обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 208 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, саопштено је данас из НБС.
Економија / Новчаник Једите јагњетину, јефтинија је од прасетине
НОВИ САД: За три ме­се­ца ки­ло­грам жи­ве ва­ге пра­се­ти­не по­ску­пео је 120 од­сто. На­и­ме, за Бо­жић је ки­ло­грам жи­ве ва­ге ко­штао 160 ди­на­ра, а ових да­на чак 350.
Економија / Новчаник Просечна потрошачка корпа прогута три минималца
Колико грађани Србије заиста зарађују тешко је рећи, али званична статистика каже да је у јануару просечна зарада била 41.508 динара.
Економија / Новчаник Нема већих зарада без раста продуктивности
По подацима Светске банке, у Србији је број запослених између 2010. и 2016. године повећан више од 400.000, али повећање броја запослених маскира проблем ниске продуктивности рада, што поставља, како се напомиње, питање квалитета нових радних места.
Економија / Новчаник Плат­не кар­ти­це не мо­гу да кон­тро­ли­шу по­тро­шњу?
То­ком про­шле го­ди­не из срп­ског буyета из­дво­је­но је 86,4 ми­ли­јар­де ди­на­ра за све вр­сте по­мо­ћи угро­же­ним гра­ђа­ни­ма и по­ро­ди­ца­ма, а тај но­вац по­де­љен је на 580.000 љу­ди.
Економија / Новчаник Фа­мо­зна афа одр­жа­ва „ма­ђар­ску ру­ту”
Нај­по­пу­лар­ни­је ту­ри­стич­ке де­сти­на­ци­је код нас су увек би­ле оне ко­је су скоп­ча­не са шо­пин­гом. Ше­зде­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка ишли смо у Трст, па се­дам­де­се­тих у Со­лун.
Економија / Новчаник Јефтине услуге банака могу вас папрено коштати
НОВИ САД: Када вам банка понуди нешто бесплатно или много јефтино, добро се распитајте колико ће то да вас кошта, у противном, лако се може догодити да оно yабе испадне скупље од плаћеног. Другим речима, коју год услугу од банке да узима, клијент треба да се прво о свим условима и трошковима распита. Пре потписивања уговора обавезно треба пажљиво да га прочита те да тек након тога донесе одлуку.
Економија / Новчаник Струја неће поскупети у наредне три године
Трогодишњим планом пословања Електропривреде Србије (ЕПС) није планирано повећање цене струје за гарантовано снабдевање домаћинстава и малих купаца, пише Политика.
Photo
Економија / Новчаник Дошло доба да стари држе касу и дижу кредит
Према подацима Републичког завода за статистику стопа ризика од сиромаштва у Србији за прошлу годину износи 25,5 одсто, али се стопа материјалне ускраћености домаћинства смањила за 3,5 одсто у односу на годину дана раније. Из ових података произилази да је стопа ризика од сиромаштва код пензионера 15,4 одсто, али и да је највећа код младих између 18 и 24 године живота и износи чак 32,7 одсто односно дупло је већа него код њихових бака и дека или родитеља.
Економија / Новчаник Кинески инвеститор уложиће 35 милиона долара у Кули
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић потписао је данас у Кини са Јингом Гуолингом, власником компаније "Zhejiang Kangyi Sanitary Ware" из Јухуана, Меморандум о разумевању који предвиђа инвестиције
Економија / Новчаник Програмерима 210.000 динара плата, трговцима 36.000
По последњим подацима Републичког завода за статистику, просечна плата исплаћена у Србији прошлог месеца била је 46.990 динара, или 379 евра. Просечна нето зарада номинално је већа 13,2 одсто
EUR/RSD 123.4583