Култура - Наслови

Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Јед­но ја­је, два ја­је­та... пет јаја
Јед­на вер­на чи­та­тељ­ка нам је ука­за­ла на че­сту гре­шку при пи­са­њу или из­го­ва­ра­њу јед­не име­ни­це - у ре­цеп­ти­ма!
Култура / Наслови У ГМС ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ВАСИ ПОМОРИШЦУ Сликар модерности и континуитета
Колико је Васа Поморишац прирастао к срцу публици Галерије Матице српске говори чињеница да се каталог изложбе Поморишац - Васа Поморишац распродао у рекордном року. Из тог разлога, у последњој недељи трајања изложбе из штампе је изашла нова капитална монографија о овом уметнику, наслова „Васа Поморишац: сликар модерности и континуитета”, ауторке др Ане Ереш.
Култура / Наслови НОВИ ЛИКОВНИ ПРОСТОР У НОВОМ САДУ КОЈИ ПОМЕРА ГРАНИЦЕ Огледни пример удруживања
Мултимедијални центар “Лед арт” (Шок задруга), Графичка мрежа, Реактор, Искра, Савез феминистичких организација - СФО Реконекција, само су неки од актера Савеза колективне уметничке праксе (СКУП), чији ће простор бити отворен вечерас у 19 сати, у Креативном дистрикту Новог Сада.
Photo
Култура / Наслови (ФОТО) ПОРОДИЦА ПОДЕЛИЛА ТУЖНЕ ВЕСТИ Преминула глумица из серије "СЕКС И ГРАД", а публика ће је памтити и по бројним улогама на БРОДВЕЈУ
Позоришна и филмска глумица, Линда Грават, преминула је у 77. години.
Култура / Наслови УПРАВНИ ОДБОР СНП-а РЕАГОВАО НА АПЕЛЕ ОРКЕСТРА И ЗАПОСЛЕНИХ У ТЕХНИЦИ: До решења проблема кроз сарадњу с државом
Реагујући на апеле, које су у протеклих неколико дана надлежним државним органима Републике Србије и јавности у нашој земљи упутили најпре чланови Оркестра Српског народног позоришта, а потом и запослени у техници, Управни одбор нашег најстаријег професионалног театра саопштио је да ће у најскоријој будућности бити пронађено прихватљиво решење за указане проблеме
Култура / Наслови У ЗАГРЕБУ О ЛЕТОПИСУ МАТИЦЕ СРПСКЕ: Најстарији књижевни часопис на свету представљен у АСКД „Просвјета“
У Загребу је у организацији Српског културног друштва „Просвјета“ одржано књижевно вече посвећено Летопису Матице српске, који ове године обележава два века постојања.
Култура / Наслови ОД СУТРА НОВА ВЕЛИКА ИЗЛОЖБА У ПОКЛОН ЗБИРЦИ РАЈКА МАМУЗИЋА Лутајући отисак
У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића сутра у 19 часова биће отворена изложба графика под називом „Лутајући отисак”. Оснивач „Лутајућег отиска”, Радован Јандрић, током протеклих десет година је окупљао уметнике и презентовао радионице штампања графике по галеријама Србије.
Култура / Наслови Стари рукописи и штампане књиге у ИАШК-у
У Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу јуче је отворена репрезентативна изложба „Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)“. Поставку чини тридесетак фототиспких издања српских рукописних књига, међу којима су и Мирослављево јеванђеље, Номоканон, Радослављево јеванђеље, Српски псалтир, Синајски псалтир, Карејски типик и многи други.
Култура / Наслови ДОДЕЉЕНА ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГ КОЛА Песнички дар гимназији и богословији
„Великом повељом Бранковога кола“, за узвишени облик сарадње током протеклих деценија, ове године, у којој се обележава два века рођења Бранка Радичевића, припашће Карловачкој гимназији и Српској православној богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима.
Култура / Наслови НОВА ПОСТАВКА У МАЛОМ ЛИКОВНОМ САЛОНУ КЦНС „Излазне путање”
Изложба Тамаре Секулић, под називом “Излазне путање”, биће отворена вечерас, 26. фебруара, у 19 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, Бул. М.Пупина 9, и моћи ће да се погледа до 9. марта.
PhotoVideo
Култура / Наслови У ПУНОЈ САЛИ Свечаном академијом завршени Дани Шпире Матијевића (ФОТО, ВИДЕО)
На сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта вечерас су Свечаном академијом пред препуном салом затворени Дани Шпире Матијевића. У програму су учествовали вокална солисткиња Даница Црногорчевић, драмски уметник Ненад Јездић, Гудачки ансамбл и Мушки хор „Источник”, а водила га је првакиња Драме СНП-а Соња Дамјановић. 
Photo
Култура / Наслови ИЗЛОЖБА ИКОНА И СТАРИХ КЊИГА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ Векови Карловачке богословије
У Архиву Војводине отворена је изложба икона и старих књига Карловачке богословије, чиме је први пут шира јавност у прилици да на једном месту види део културног блага које ова црквено-школска институција поседује.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Та­та се по­но­сио сво­јим си­ном
Ин­стру­мен­та­л је ше­сти па­деж, па­деж ору­ђа или сред­ства ко­јим се рад­ња вр­ши (пи­шем олов­ком) и па­деж дру­штва или за­јед­ни­це (ишао сам с дру­га­ри­цом). Од­го­ва­ра на пи­та­ња С КИМ? и ЧИ­МЕ?
PhotoVideo
Култура / Наслови ПРЕМИЈЕРА СЕРИЈЕ „THE WALKING DEAD: THE ONES WHO LIVE” И ПЕТЕ СЕЗОНЕ „ФАРГО” 26. ФЕБРУАРА НА АМЦ Напетост и узбуђење уз нове епизоде
Обожаватеље „The Walking Dead” универзума и серије „Фарго” очекује узбудљив понедељак, па ће тако 26. фебруара на АМЦ каналу моћи да гледају премијеру наставака обе серије - исте вечери.
Култура / Наслови ВЛАДА СРБИЈЕ ОДЛУЧИЛА Радном групом до бољег положаја запослених у култури
Влада Републике Србије донела је на предлог министарке културе Маје Гојковић, Одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе, чији су оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.
Култура / Наслови УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ Достојни следбеници великог Вука Караџића
На традиционалној свечаности јуче су по 60. пут уручене Вукове награде, најзначајније признање Културно-просветне заједнице Србије. 
Култура / Наслови КУЛТУРНО БЛАГО КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УСКОРО ПРЕД ОЧИМА ЈАВНОСТИ Колекција као сведочанство векова
У оквиру „Дана Шпире Матијевића“, 24. фебруара у 19 часова у Архиву Војводине биће отворена изложба икона и старих књига Карловачке богословије, чиме ће први пут шира јавност бити у прилици да на једном месту види део културног блага које та црквено-школска институција поседује.
Култура / Наслови СВЕТИОНИК НАШЕГ ДРУШТВА Свечана седница Матице српске у знаку два века њеног Летописа
Свечана седница Матице српске, одржана на дан када је пре 198 година уметељено најстарије наше књижевно, културно и научно друштво, била је посвећена Летопису Матице српске, који у континуитету излази од 1824. и у основи није мењао своје концепцијско усмерење.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Наглашавање негације
Свакодневно, наша комуникација обилује негирањем нечега.
Photo
Култура / Наслови ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЕДНИЦА МАТИЦЕ СРПСКЕ Светионик за читаво наше друштво (ФОТО)
Свечана седница Матице српске, одржана вечерас у нашем најстаријем књижевном, културном и научном друштву, била је већма посвећена Летопису Матице српске, најстаријем књижевном часопису на свету дугог континуирананог трајања, који излази од 1824. године и у основи није мењао своје концепцијско опредељење.
EUR/RSD 117.1804
Најновије вести