ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ У ЧЕТВРТФИНАЛУ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА ПРОТИВ МАЂАРСКЕ: "Делфини" најављују жестоку борбу

Ватерполисти Србије пласирали су се у четвртфинале Европског првенства које се игра у Хрватској.
s
Фото: Душан Мандић, фото: ВСС/С. Сандић

"Делфини" су у осмини финала у Загребу победили Француску са 14:10 и тако им се реванширали за пораз на шампионату Старог континента у истој овој фази такмичења пре две године у Сплиту. Ривал у четвртфиналу изабраницима Уроша Стевановића биће светски прваци Мађари, а меч је на програму сутра, у петак, од 15 часова.

Селектор Урош Стевановић изјавио је након меча са Француском, да је његов тим одиграо јако тешку утакмицу, као и да се у четвртфиналу српски ватерполисти састају са селекцијом коју врло добро познају.

- Изузетно тешка утакмица, нисмо ни знали како ћемо да реагујемо, јер је прва озбиљнија. Добро смо одговорили, у првом полувремену примили голове из играча мање и петерца. Имали смо и доста контрафаулова у нападу, свирали су нам и у транзицији. То нам се мало пореметило, али у другом полувремену су они стали са пливањем. Три тешке утакмице које су имали оставиле су им ожиљак. Били смо свежији, решавали ситуације по договору и заслуђено победили - казао је Стевановић.

Он је додао да није видео на играчима било какав притисак пред утакмицу са Французима.

- Ово је прво такмичење да смо комплетни, целе прошле године нисмо били. Знао сам да долази тренутак када ће доћи до победа. Били смо стрпљиви, сконцентрисани на задатке и оно што смо радили. Све ће доћи на своје. Да ли у Загребу или Дохи, то ћемо видете. Дај боже и на Олимпијским играма - изјавио је Стевановић.

О мађарима је истакао следеће:

- Мађари су јако добро играли против Италије и заслужено су били први. Играли смо на турниру у Будимпешти са њима, чак смо овај састав добили на петерце. Знамо се, то су Мађари, светска велесила у ватерполу. Даћемо максимум да опет уђемо међу четири екипе, као и на Светском првенству што смо урадили.

Капитен нашег тима Никола Јакшић изјавио је да његова селекција још увек ништа није урадила и да мора да се добро припреми за утакмицу са Мађарском.

- Борили смо се од почетка до краја, имали смо пад у другој четвртини, али мислим да смо заслужено победили и да смо показали да смо боља екипа. Још ништа нисмо урадили, припремамо се за Мађаре и четвртфинале. Све се зна, то је најтежа утакмица на сваком првенству. Ако будемо играли као данас други део утакмице, верујем да ћемо успети да тријумфујемо - казао је Јакшић и додао:

- Верујем да овом утакмицом јесмо скинули велики терет у да је сада свима лакше, јер смо показали да смо бољи. Оно што се десило на Европском првенству у Сплиту 2022. године, када смо изгубили од Фрацнуске, је била чиста несрећа и надамо се да се више никада неће поновити. Тек смо кренули.

Страхиња Рашовић изјавио је да је сигуран да његов тим има решење за репрезентативце Мађарске у четвртфиналу Европског првенства.

- То је одличан млад тим, али и са момцима који су играли и на ранијим такмичењима. Почињемо из почетка, а модел је исти. Снажан приступ, концентрисан без стајања, од почетка до краја. Победили су у јакој групи и са овим саставом. Понављам да имају квалитет, играју за Мађарску и зна се шта та земља представља у историји ватерпола. Истакао бих центра Хараија, браћу Вигвари, Нађија који је вођа екипе. Сигуран сам да имамо решење. Овај тим има квалитет, показао је то до сада. Верујем да ћемо успети да све замисли спроведемо у дело и да ће све да буде у реду - рекао је Рашовић, који је члан Вашаша.

Српски репрезентативац Немања Убовић тренутно наступа за Вуљагмени, а некада је играо за Ференцварош.

- Играчи мађарске репрезентације су и млади и искусни. Велики број њих попут Хараија и Нађа представљају водеће играче у својим клубовима. Никоме није лако да игра против њих. Њих је селектирао Жолт Варга. Зна се какав је његов систем. Увек дају све од себе. Играју до краја, видело се то и против Италије. Потребна је максимална концетрација против одличних индивидуалаца. Нема сумње да ћемо дати све од себе. Играли смо ангажовани, са озбиљним приступом у групи. Верујем да ћемо из меча у меч да будемо све бољи. Одбрана, смиреност и максимална концентрација су нам адути - изјавио је Убовић.

Српски ватерполиста Вук Милојевић, који је дебитант на ЕП, задовољан је игром у досадашњем делу континенталног шампионата.

- Дајемо максимум и побеђујемо. Све смо бољи и надам се да ћемо то показати и у наставку такмичења. У Мађарској има доста младих играча са којима сам се сусретао у млађим категоријама. Да нису квалитет не би били ту. Краси их екипа игра, борбеност, заслужуј сав респект. Међутим, спремали смо се за овај меч, даћемо све од себе. Јесте утакмица у којој нема права на грешку, али мислим да смо ми на правом путу - закључио је Милојевић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести