Чланови Председништва БиХ: Комуникацијом се решавају проблеми

БЕОГРАД: Аутопут Београд - Сарајево повезаће РС, Србију и БиХ и омогућиће бољу комуникацију, сложила су се тројица чланова Председништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић на прес конференцији након трилатералног самита Србије, Турске и БиХ.
trilaterala_pok2
Фото: Танјуг (Видео)

Српски члан Председништва Милорад Додик истакао је да је то добар форум и добар облик сарадње, додајући да је смперам да се наставе разговори три земље у том форуму, као и да је потребно да се очува и политичка добра сарадња, да се очува стабилност и мир.

"Ердоганове речи да треба избећи сваки, евентуални етнички сукоб на овим просторима и градити мир су свакако прихватљиве за све нас. Желимо то да чинимо и да у том погледу нижемо успехе", навео је Додик.

У том ће смислу, додао је, ауто-пут Београд - Сарајево повезати РС, Србију и БиХ и омогућити бољу комуникацију.

Он је новинарима пренео и да се на састанку разговарало и о другим развојним пројектима, попут гасовода Турски ток, за који је РС заинтересована, као и спремност да се ради на другим инвестионим пројектима, попут модернизације пруга.

Како је рекао, БиХ има своје унутрашње проблеме, али је истовремено изразио уверење да би могло доћи до формирања савета министара БиХ, како би се олакшала даља сарадња.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Дажферовић констатовао је да је Турска стабилизујући фактор у региону, а да Србија и БиХ своја отворена питања треба да решавају дијалогом.

Према његовим речима, свака од земаља региона има своје билатералне односе, а Србија и БиХ имају више отворених питања које треба да почну да решавају.

"Потребан је дијалог, за мене је то најважније и потребна је интензивнија сарадња између институција БиХ и Србије јер само на тај начин се могу решити сви билатерални проблеми", рекао је Џаферовић.

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је нешто што је заједничко свима, додао је наводећи да ће почетак бити озваничен управо данас у Србији.

"Ово је врло важан пројкета који дефинитивно утиче на мир и стабилност у целом региону", истакао је Џаферовић.

Према нејговим речима, Србија је завршила своје обавезе ипочиње изградњу.

"Што се БиХ тиче потребно је да што пре институционално дефинишемо и потом закљуцимо уговоре и са Турском и са Србијом како бисмо реализовали тај пројекат. То је за мене најважније са овог састанка", рекао је он.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић захвалио је председнику Александру Вучићу, као домаћину и председнику Турске Редзепу Тајипу Ердогану на прилици да се у Београду разговара о питањима која се тичу заједничких пројеката три земље, наводећи да је највише речи било о изградњи ауто-пута Београд - Сарајево, могућностима финансирања и начину извођења пројекта.

"Реч је о захтевном пројекту јер су то скупи пројекти, али су вишеструко корисни јер повезују две земље, грађане. Поготово су важни за БиХ зато што ми имамо интерес да се реализују, јер подстичу и повезаност у оквиру БиХ на неким правцима који су недовољно изграђени", рекао је Комшић.

Он је додао да се нада да ће се сусрети попут данашњег наставити, званично и незванично, те да ће се отворити и нови спектар тема, а да ће се билатералним питањима разговарати на билатералним сусретима.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести