Додик: Посебно сам поносан на заједничко обележавање празника са Србијом

БЕОГРАД: Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас, на пријему поводом дана проглашења првог Устава Републике Српске 28. фебруара и Дана Републике Српске 9. јануара у Дому војске у Београду да је  9. јануар један од најважнијих датума "нашег народа преко Дрине" и додао да он не може да оде из историје, као ни да се помери.
Инстаграм профил Милорад Додик
Фото: Инстаграм профил Милорад Додик

"Република Српска је упућена ка миру, данас мир значи посвећеност, издржљивост, мудрост. Значи не полетети на прву, ми имамо то што имамо Србију и Републику Српску и њихове границе и то треба да бранимо. Нама не треба никакав рат, ми ћемо политиком доћи до наших права", рекао је Додик.

Срби немају снаге да мрзе, додао је он, али да има осећај да као персонификација Републике Српске где год се појави, њега мрзе јер представља Српску, као и да се увек од њега тражи да уради нешто на штету Републике.

"Данас Српска добро стоји, она наравно дели судбину кретања као и регион и прихватила је да се креће ка европском путу али је одбацила било  какву могућност да уђе у систем који се зове НАТО", рекао је Додик.

Он је рекао да је поносан на многе пројекте који се спроводе у сарадњи и уз помоћ Србије, али посебно издвојио заједничко обележавање важних датума и празника.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић пренео је честитке представницима Републике Српске у име председника Србије Александра Вучића, у име Народне скупштине и свих грађана Србије.

"Овај важан датум не обележавамо само као тренутак печата на неку административну одлуку, већ као судбоносни тријумф воље и потврда српског народа, као реализацију његове идеје о уточиштву када је све било питање опстанка или нестанка. Време велике борбе и великог страдања, време храбрости, уједно и време дилема и тешких одлука", рекао је Орлић.

Он је додао да ће Србија као и до сада наставити да на сваки начин помаже српском народу и да и данашњи дан показује ту братску љубав.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је пријем посвећен дану Републике Српске и њеног првог Устава са жељом за још више заједничких пројеката Србије и Српске, а посебно за преданији рад у неговању идентитета српског народа, очувању језика и писма, традиције културе и вере којој припадају.

"Јер само такви, национално свесни, чврсто решени да чувамо и сачувамо све што је наше можемо и моће ће они који ће после нас доћи сачувати наше границе и све наше у оквиру тих граница као и заједночко са Србијом у јединственом етничком, језичком и културном простору", рекао је Цицовић.

Патријарх спрски Порфирије рекао је да се налазимо у "великој четрдесетици" у данима Васкршњег поста када се духовно изграђујемо.

Он је додао да су ово дани када сваки хришћанин у свету али и срби као православни и крштени народ афирмишу истину, правду и љубав и духовне вредности.

"То је период када треба да и делима својим сведочимо оно што је највредније, најдрагоценије у нама, нашем народу оно по чему смо најсличнији Господу и спаситељу нашем Исусу Христу. То је изнад свега љубав најпре према Богу Оцу и бескрајно поверење у њега. Вера у то да је Бог увек са нама", рекао је Порфирије.

Он је позвао вернике да у дане Великог поста једним умом и једним срцем упуте усрдне молитве Господу Христу да свима сачува мир.

"Бог најбоље зна шта је људима потребно, а ми знамо да Бог жели мир свим народима и читавом свету. Нарочито данас када у миру готово сви говоре, а  највише они који производе оруђа немира", рекао је Порфирије.

На крају свечаности Додик је доделио Висока одликовања за заслуге Републици Српској Патријарху Порфирију и ендокринологу Светлани Вујовић.

Орденом Републике Српске на ленти одликован је Патријарх Порфирије за пастирску бригу и љубав према Републици Српској, за нарочите заслуге у развијању, умножавнају и учвршћивању духовне световне Православне вере пружајући подршку свом народу где год да се он налазио.

Орденом части са златним зрацима одликована је докторка Светлана Вујовић, начелница кабинета за ендокринологију КЦ Србије, за знање, пожртвованост и спремност за помоћ свима и увек и нарочите подвиге.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести