ОСУДИЛИ СЛАВНОГ РЕДИТЕЉА НА ЗАТВОР И БИЧЕВАЊЕ Мохамед Расулоф побегао из Ирана уочи премијере у Кану

Прослављени ирански редитељ Мохамед Расулоф, чији се најновији филм "Семе свете смокве" такмичи на Филмском фестивалу у Кану, побегао је из Ирана након што је осуђен на осам година затвора и бичевање.
s
Фото: Youtube printscreen/Berlinale - Berlin International Film Festival, Pixabay.com

Он је навео да се налази на неодређеној локацији у Европи.

"Морао сам да бирам између затвора и одласка из Ирана. Тешка срца сам одабрао егзил", навео је редитељ, преноси Ројтерс. Он је рекао да је одлуку донео након што је пре месец дана сазнао да му је казна потврђена. "Знајући да ће вест о мом новом филму бити откривена врло брзо, знао сам да ће без сумње на ових осам година бити додата нова казна", додао је.

Расулоф, коме је пасош одузет у септембру 2017, такође је критиковао власти у Ирану и позвао светску биоскопску заједницу да стане уз филмске ствараоце који се суочавају са цензуром и одбрани слободу говора.

"Захвалан сам пријатељима, рођацима и појединцима који су ми љубазношћу, несебичношћу, а понекад и ризикујући себе, помогли да пређем границу и дођем до сигурног уточишта на овом тешком и дугом путу. Жив сам да то испричам", написао је он на Инстаграму.

Његова изјава подстакла је спекулације да би редитељ могао да присуствује премијери свог филма следећег петка у Кану. Иранске власти су извршиле притисак на иранског редитеља, који је освојио главну награду Берлинског филмског фестивала са својом драмом "Нема зла" 2020. године, да повуче свој филм из Кана. 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести