ПРАЗНИК ФИЛМА Фестивал "Шпански метар" од 29. маја до 10. јуна у Новом Саду и Београду

Филмски фестивал "Шпански метар", са двадесет филмова из земаља шпанског говорног подручја, биће одржано од 29. маја до 10. јуна у Београду и Новом Саду.
r
Фото: Pixabay.com

Овогодишњи Шпански метар биће одржан од 29. маја до 3. јуна у Дворани Културног центра Београд, након чега ће део филмова бити представљен од 4. до 10. јуна у Културном центру Новог Сада.

Фестивал ће 29. маја у 19 часова отворити шпански филм "Место за столом" (El Comensal) чији сценарио и режију потписује Анхелес Гонсалес-Синде. Снажну причу о суочавању са губитком родитеља, и то у различитим историјским периодима, на великом платну дочарали су Хинес Гарсија Миљан и Сусана Абаитуа који се појављују у главним улогама.

Поред овог, главни фестивалски програм Савремени филм доноси још једанаест остварења која поред Шпаније стижу и из Аргентине, Чилеа, Колумбије, Кубе, Еквадора, Мексика и Перуа. Потрага за сопственим идентитетом, миграције, класни сукоби и свакодневни, интимни проблеми окосница су овог програма који чине узбудљиве драме, урнебесне комедије, историјске приче као и експериментални формати.

Фото: Pixabay.com

Програмску целину женски угао чине три краткометражна играна остварења, као и један дугометражни документарни филм. Ови филмови одабрани су у сарадњи са организацијом ТРАМА (Координатор филмских, видео и мултимедијских смотри и фестивала) и део су дугогодишњег настојања Института Сервантес да посебну пажњу скрене на занимљиве филмске приче шпанских ауторки.

Улазнице за све пројекције у оквиру ова два програма биће пуштене у продају 15. маја, а могу се купити на благајни Дворане Културног центра Београда. И овог пута публика ће бити у прилици да погледа неке од култних шпанских остварења у оквиру циклуса посвећеног актуелном добитнику почасне награде Гоја. Ове године то је Хуан Марине, рестауратор и директор фотографије који више од осам деценија посвећено ради на очувању и рестаурацији филмског материјала.

Четири филма на којим је Марине радио биће бесплатно доступна публици широм Србије у онлајн формату, путем Вимео канала Института Сервантес. Филмови ће моћи да се погледају у оригиналној верзији са титловима на српском језику од 29. маја у 19 часова до 3. јуна у 19 часова. Након тога, шпански метар путује у Нови Сад. Свих дванаест остварења из програма Савремени филм биће приказано од 4. до 10. јуна у Културном центру Новог Сада.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести