Христићу и Кутикију награда „Мали принц”

Зоран Христић, наш прослављени композитор и познати италијански приповедач, глумац и позоришни редитељ Мимо Кутикио, овогодишњи су добитници Награде за животно дело „Мали принц“,

за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, а награде ће им бити уручене 25. септембра на отварању 23. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици.

Мимо Кутикио је италијански приповедач, глумац и позоришни редитељ. Долази из породице истакнутих луткара и један је од последњих наследника традиције сицилијанског луткарства (Opera dei Puppi), које је данас препознато од стране Унескоа као део усменог и нематеријалног наслеђа човечанства. У Палерму је 1973. основао Позориште лутака „Санта Розалија“, а четири године касније асоцијацију Figli d’Arte Cuticchio, чији је циљ очување уметности сицилијанског луткарства.

Зоран Христић се као композитор нарочито истакао у области сценске, филмске и позоришне музике. Посебно је значајан његов допринос сценској музици у театру за децу и луткарском позоришту за шта је више пута награђиван. Високе уметничке домете је остварио у антологијским представама за децу „Митови Балкана” и „Смрт Омера и Мериме”, као и у представама „Симпатија и антипатија”, „Куцкава бајка”, „Хобит” и друге. Христићев опус обухвата солистичка и камерна остварења, вокално-инструментална дела, балете, радиофонска остварења, музику за позориште (преко 100 сценских дела), филм (35 играних филмова) и телевизију.

- Прво ме је усрећио назив награде: „Мали принц“! Тај малиша ме је вратио у време када сам прегршт нота слао деци директно у срце и душу, када сам, како у образложењу пише,“допринео развоју културе и сценске уметности за децу“. Да ли сам изнова „мали принц” који музиком милује децу? Да ли сам стварно у животу урадио тако племенити гест? Тако други кажу, а ја прво морам да одагнам неверицу“, рекао је Христић.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици - један од најзначајнијих позоришних фестивала за децу до 18 година у свету, чије ће се 23. издање одржати од 25. до 30. септембра, представиће у такмичарском програму 16 најрелевантнијих луткарских и драмских представа за децу из 11 земаља, а пратећи садржај чине филмски програм, изложбе, радионице, промоције књига, наступи на централном градском тргу...

Н. П.

 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести