Завод за културу Војводине покренуо едицију „Додир”

У Заводу за културу Војводине, у последње време снажно окренутом и савременој уметничкој сцени, у оквиру издавачке делатности покренута је едиција “Додир”.

 Едиција “Додир” је необична већ на први поглед, а сваки даљи контакт, па и додир с њом, читаоца претварају и у гледаоца и у слушаоца. О чему је заправо реч?

“Додир” је едиција публикација замишљених тако да упарују разнородне, а ипак блиске ауторе, објашњава директор Завода за културу Владимир Копицл. Идеја је не да се читају, него да публици пруже јединствен и непоновљив “књижевни” осећај који би чувао оно по чему су аутори својствени, као и тему којој је посвећена њихова сарадња.

Целу причу најбоље објашњава прво издање које обједињује музичко умеће композиторке Александре Вребалов и сликарство Драгана Јанкова. Издање носи наслов: “Море наде” Александра Вребалов/ “Бакарно море” Драган Јанков. Музика Александре Вребалов слуша се док се гледају слике и цртежи Драгана Јакова. А може и обрнуто. Или како год. Две су ствари, а омот један.

Александра Вребалов се захвалила Владимиру Ваљаревићу и Мирославу Христову (Медитације из Источне капеле), као и трију “Ориел” (Душе, бродови путују), за дозволу за употребу снимака. Новосадска композиторка у посвети из Њујорка је написала да је њено “Море наде” инспирисано истоименим циклусом слика Драгана Јанкова.

Мирне површине, кодиране поруке љубави, интроспекција, исијавање светлости, елементи су који су инспирисали звук на ЦД-у, који композиторка описује као далека сећања, гласове, бродске сирене, звона и мора, испреплетене, слојевите, прозирне, растворене у тишину.
О препознатљивим цртежима Драгана Јанкова, пак, пише Слободан Тишма. Он у њима види управо музику, флуид, благи, невидљиви ветар, илузионизам, синтезу, мешање различитх елемената који афирмишу радост стварања. Ово последње би се баш могло рећи и за едицију “Додир”.

Примећујући да је море вечита тема Драгана Јанкова, Тишма ће рећи и да то није побеснело море, Чудовиште Океан који гута све људско, него да је то морска обала, место где се сусрећу земља, море и ваздух, стварајући предмете који су артефакти људског света.Могло би се рећи - море у музици, море на сликама - и ето нама освежења за врела градска лета.

И. Бурић
 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести