ДАНАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ Србија добија стабилно снабдевање гасом из Азербејџана по повољној цени!

Гасни интерконектор Србија-Бугарска, чији ће почетак рада свечано бити обележен данас, изузетно је значајан за нашу земљу и када је реч о снабдевености гасом, али и због тога што представља још један алтернативни доток овог енергента по повољној цени, оцењују саговорници Курира.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Како је најављено, тим поводом, председник Србије Александар Вучић угостиће председника Републике Азербејџан Илхама Алијева, председника Републике Бугарске Румена Радева и амбасадора ЕУ у Србији Емануела Жиофреа.

Фактор стабилности

Чињеница да Србија добија још један приступ гасу неспорно је од изузетног значаја за нашу државу, оцењује за Курир економиста Миладин Ковачевић. Што више партнера имамо у погледу куповине гаса, то смо енергетски стабилнији, јер нико не може да нас уцени. Притом, не верујем да ће нам продавати гас скупље од Русије, иако од "Гаспрома" имамо уступке по питању цене - истиче Ковачевић.

Он подсећа да и даље имамо бенефицирану цену гаса, као и да је наш уговор подигнут на три милијарде кубика, а да је остала и цена, која није већа од око 300 долара за 1.000 кубних метара.


Чињенице

  • из Азербејџана ћемо до 2026. добијати до 400 милиона кубних метара гаса годишње
  • од 2027. године количине гаса из Азербејџана могу се повећати и до три пута
  • гасовод Србија-Бугарска има капацитет 1,8 милијарди метара кубних
  • гасовод омогућава транзит гаса из Азербејџана и Каспијског региона до земаља централне Европе
  • гасовод Србија-Бугарска важан је и због гасификације југоисточног дела Србије и процеса зелене транзиције
  • изградња гасовода од Ниша до Димитровграда, у дужини од 109 километара, трајала је 12 месеци

Фото: Youtube printscreen/ K1 Televizija

- Но, и цене гаса из Азербејџана ће држати паритет с тим ценама. Ово сасвим сигурно представља фактор стабилности снабдевања - нагласио је Ковачевић.

Дејан Иветић, стручњак за гас, указује да отварање овог гасног интерконектора ствара могућност да се на домаће тржиште уведе још неки гас који није руски.


Билатерални сусрети и приказ војне опреме

Током данашњег боравка у Нишу, како је најављено, планирани су и одвојени билатерални сусрети председника Србије Александра Вучића с председницима Азербејџана и Бугарске, као и приказ опреме и способности јединица Војске Србије - противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица.


- Први пројекат тог типа настао је још осамдесетих година. Он отвара могућност да се дође до гаса из Азербејџана, а кад буду урађени и други терминали, допремаћемо и гас из Америке. Овиме се отварају нова тржишта и за друге играче осим "Гаспрома" - каже Иветић за Курир.

Важна алтернатива

Стевица Деђански, стручњак за енергетику, такође истиче огроман значај новог гасног интерконектора.

Фото: Youtube printscreen/ Novo jutro

- Што се тиче ове интерконекције, она само показује да Србија размишља о својој снабдевености на више страна, да се не вежемо само за једну, па да после евентуално останемо без гаса уколико се она прекине. Као што смо раније увозили гас само преко Мађарске и Украјине, политиком и радом смо успели да направимо наставак Турског тока и имамо снабдевања из два правца, па ако један буде у застоју, имамо алтернативу. Такође, радимо и на другим правцима, један је улагање у конекцију за Грчку, за течни нафтни гас и завршили смо ову са Азербејџаном, што нам омогућава знатне количине гаса. Тиме постајемо безбеднији, што је кључна ствар, можда чак и битнија од цене која зависи од главног добављача. Добро је да имамо и алтернативу руском гасу,, који добијамо по повољним ценама - закључио је Деђански за наш лист.

(Курир, И. Жигић)

 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести