Културни додатак

Култура / Културни додатак ПРИЧЕ О КЊИГАМА Хм, ко је то појео књижевног јунака?
Ако ћемо говорити право, онда нам ни мало није страно нити необично да животиње, са којима, како је то већ Бог самерио, делимо живот на овој планети, често користимо не само као (не)пријатељеу “стварном животу”, него и као књижевне јунаке.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Рем Колхас: Делирични Њујорк; ретроактивни манифест за Менхетн
Преводилац: Соња Сич, Издавач: Културни центар „Милош Црњански“ 2024.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ „Порекло ноћне таме“ Џона Треша
„Порекло ноћне таме“ Џона Треша је неконвенционална романсирана биографија Едгара Алана Поа.
Култура / Културни додатак ДЕВЕТА УМЕТНОСТ: „10. ОКТОБАР”, ПРВИ И ДРУГИ ТОМ Пријатељица смрти
Агилна „Чаробна књига“ у библиотеци „Riznica Bonelli Gigante“ објављује стрипове из куће „Sergio Bonelli Editore“, италијанског стрип гиганта; мада је у својој земљи, бившој Југославији и делу Европе овај издавач пре свега био познат по јунацима какви су Загор, Текс Вилер, Мали ренџер, менаџери су наставили да шире лепезу јунака и допунили је Диланом Догом, Мартијем Мистеријом, Мистер Ноом а још касније Натаном Невером, Драгонером...
Култура / Културни додатак УЗ РЕТРОСПЕКТИВНУ ИЗЛОЖБУ ЂОРЂА АНДРЕЈЕВИЋА КУНА У ГАЛЕРИЈИ САНУ У БЕОГРАДУ Уметник, радник, борац
Поводом изложбе Ђорђа Андрејевића Куна (Вроцлав, 31. март 1904 – Београд, 17. јануар 1964), треба нагласити да је реч о једном од најангажованијих уметника у Југославији, који је различите ангажмане доследно изражавао кроз своје дело.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Мирис књига и живот у скамијама
Мирис пакета књига тек пристиглих из штампарије обично први пут, у пуном интензитету, осетимо када добијемо товар уџбеника и лектире у првом сусрету са школом. То је мирис који се више не заборавља, а везује нас заувек за одрастање и образовање, за школу. 
Култура / Културни додатак ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ЧАСОПИСА „ХИД“ Органски део једне културе
Новосадски часопис за књижевност, уметност и друштвена питања „Хид“ (Мост) ове године слави деведесету годишњицу непрекидног излажења и по томе је најстарији часопис на целокупном мађарском језичном подручју.
Култура / Културни додатак КЊИЖЕВНА КРИТИКА Ако је чекање кључ, заборав је брава: „Чекање заборав”, Мориса Бланшоа
(Академска књига, Нови Сад, 2024) 
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Миодраг Булатовић у Острогу (1)
Док Буле говори о страхотама Голог отока, ја се присјећам многих прича страве и ужаса које ми причаху моји најближи, голооточки мученици Илија, Лука, Љубица, Љубомир Ђурић, и не само они. У том тренутку испричах му како су их свезане одвели из Брскута, огњишта Ђурића, а мало ниже на мјесташцу Ћетково гувно прате их комшије и другови који су мијењали кокарду за петокраку, пјесмом: „Ој, Стаљине, стара бако, не вара се Тито лако...”
Култура / Културни додатак АНДРЕА ЈЕФТАНОВИЋ, КЊИЖЕВНИЦА: Потрага за изгубљеним завичајем
Прозна списатељица и историчарка литературе Андреа Јефтановић данас је једна од водећих књижевница у Чилеу, чији стваралачки опус обухвата седам књига прозе и есеја, међу којима су најзначајнији романи “Ратна позорница” и “Језичка географија”, две збирке приповедака и монографија посвећена истакнутој драмској ауторки Исидори Агире.
Култура / Културни додатак ДЕВЕТА УМЕТНОСТ Трилогија „Легенде данашњице” Енкија Билала и Пјера Кристен: Летеће село из (не)постојећег града
Два аутора, сада већ доајени француског и европског ауторског стрипа, један на почетку каријере а други са већ завидним искуством, на средини седме деценије прошлог века, спојили су свој креативни потенцијал како би љубитеље девете уметности увели у измаштани свет који заправо није био далеко од реалности у коју је цивилизација већ (тада) дубоко упловила.
Култура / Културни додатак ПОГЛЕД НА САВРЕМЕНУ ЖЕНСКУ СЛОВАЧКУ КЊИЖЕВНОСТ (2) Сензибилно, али брутално
Светлану Жухову читаоци код нас познају по књизи награђеној европском наградом – "Слике из живота М". Написала је и збирке прича Dulce de leche, Yesim, Лопови и сведоци. Као писац, настоји да разуме своје јунаке, разлоге њиховог понашања и међусобних односа, пише о теми страности у смислу боравка у иностранству али и отуђења, о трагање за необичним у свакодневници. 
Култура / Културни додатак КЊИЖЕВНА КРИТИКА Фрагменти породичне историје „Ноћ пре пада у реку”, Дубравке Ребић
(Прометеј, Нови Сад, 2023)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Чехов на Јалти 
...И коначно су ме позвали на телефон, а тихи пригушени глас је рекао: „Да, да, добио сам рукопис.. Дођите, попричаћемо“. Он ме је назвао по имену и по оцу. Био сам усхићен – „Он ме се сећа, није ме заборавио“ .
Култура / Културни додатак ПРИЧЕ О КЊИГАМА Животи писаца
Животи писаца – “Животи песника”, како је то већ давно беше рекао Едгар Л. Докторов - често наликују на истинске романе, а почесто баш на оне без хепиенда, тј. трагичне или бар бизарне.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Моника Компањикова: Пети брод
Преводилац: Едита Поволни Кмећко, Издавач: Агора 2024.
Култура / Културни додатак БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА, 28-30. ЈУН, ЛЕСКОВАЦ Најбољи у региону, најмасовнији на свету
Балканска смотра младих стрип аутора је најстарији стрип фестивал у региону (у коме се одржава чак 50 стрип фестивала); постоји од 1998. године и 2024. се одржава по 26. пут.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ "Потез пером" изгубљене приче Терија Прачета
(Лагуна, 2024)
Култура / Културни додатак СЛУЧАЈ СЕНЋАНСКОГ МАЂАРСКОГ КАМЕРНОГ ПОЗОРИШТА Водостај Тисе у порасту
Током прошле недеље недвосмислено смо се осведочили да је на нашој позоришној мапи рођено ново, оригинално жариште позоришне енергије: његов назив гласи Сенћанско мађарско камерно позориште (Zentai Magyar Kamaraszínház), а његова „уметничка мајка“ и особа најзаслужнија за његов поцват је глумица и редитељка Кинга Мезеи.
Култура / Културни додатак ПОГЛЕД НА САВРЕМЕНУ ЖЕНСКУ СЛОВАЧКУ КЊИЖЕВНОСТ (1) Тиха феминизација
Након својеврсне ренесансе крајем прошлог века, словачка књижевност у новом миленијуму бележи за овај културни контекст несвакидашњи квалитативно-квантитаивни успон који се последњих година испољава као велики број нових имена и квалитетних наслова. Иако су подједнако присутна оба пола, чини се ипак да је тај процес обележен благом феминизацијом ове уметничке области. 
EUR/RSD 117.0706
Најновије вести