Културни додатак

Култура / Културни додатак УВЕК НАСМЕЈАНА СТАРА ДАМА Ка осмеху Европе, Јелена Марићевић Балаћ
(Академска књига, 2023)
Култура / Културни додатак ЕПИКА КАО ИЗВОР НАДАХНУЋА „Бановић Страхиња” Васе Поморишца постаће део колекције Галерије Матице српске
Свестрани уметник Васа Поморишац, последњи од 11 стипендиста Матице српске, рањеник у бици на Добруџи и сликар у атељеу Врховне команде српске војске, био је први српски витражиста школован у Лондону који је приказао на британском острву лепоту манастира Манасије копирајући фреске, илустратор српског епског циклуса, ванредно цењен портретиста широм света и угледни професора.
Култура / Културни додатак ФИЛМ НЕДЕЉОМ Горко-слатка младост
Може ли се ишта ново написати, одглумити, снимити, уопште ново рећи о породици, па још дисфункционалној, по правилу крњој због овог или оног људског, или неког другог разлога? Да, може и има шта да се о томе још нешто каже, на изненађење свих нас помало или више свеопштом отупелошћу седираних или очајнички блесаво раздраганих, када се појави неко ко заиста зна шта ради и има вере у то.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Мадлин Мартин: Последња књижара у Лондону
Преводилац: Ели Гилић, Издавач: Лагуна 2022.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Романи, лажи и топ листе
Почетак је године и сезона одабира награда за најуспешнија књижевна дела из 2023. увелико траје. Неке су већ додељене (Београдски победник Матијевићу, Нинова Грабовцу, Златна књига Матице српске и Бескрајни плави круг Пишталу, Змајева Ђерићу, Виталова Игору Маројевићу, Пешићева Шапоњи...), а неке лауреате тек треба дочекати (награде са именима Деснице, Васиљева, Матијевића...).
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (1)
Новембарски Абу Даби - као и читаво Арапско полуострво - неодољиво климатски и биоритмички подсећа на Медитеран у рано лето (или позно пролеће). Путник ту необичну сличност осети чим слети на аеродром и таксијем се запути ка граду, а нарочито када стигне на одредиште, распакује се и у ситне сате прошета околином.
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: ЕЛИЕЗЕР ПАПО, ТЕОЛОГ И ПИСАЦ Стари завет је живи текст Бога живога
Елиезер Папо се овдашњој читалачкој публици приближио историјским романом Сарајевска мегила (2001), који је био у ужем избору за Нинову награду, те двема збиркама приповетки, Сефардске приче (2000) и Часовничар и сачасници (2007).
Култура / Културни додатак НЕШТО ИЗМЕЂУ Повратак у Чарнок
1. Археолошко налазиште из млађег гвозденог доба, у атару Бачког Доброг Поља (од 1945, раније: мађ. Kisker, нем. Klein Keer): видљиво је постојање два типа насеља (отвореног и затвореног), град са утврђењем елипсастог облика и насеље ван зидина бедема.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Заљубљени читалац
Ма колико се чинило да су јунаци књижевних рукописа, у одштампаној књизи, током месеци, година, деценија, током стотина година па и више, у књигама штампаним у сто, хиљаду, па и више примерака увек исти, непроменљиви, то засигурно није тачно.
Култура / Културни додатак ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТИ, WОСТОК Другачија реалност
Данило Милошев (1963), много познатији по псеудониму Wосток, спада међу најзначајније ствараоце домаћег андерграунд стрипа (или алтернативног односно ауторског стрипа).
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Кен Игулден: Капије Атине
Кон Игулден (1971) је британски писац популарних историјских романа, најпознатији по серијалу о Јулију Цезару.
Култура / Културни додатак КРИТИКА Испод покорице стварности
„Поглед под сукњу света”, Татјана Јанковић (Агора, 2023)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Хелсинки (4)
Ступио сам у музеј савремене уметности Киасма.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Сосуке Нацукава: Мачак који је спасао књиге
(Лагуна, 2022)
Култура / Културни додатак ДРАМСКИ ПИСАЦ КАО ГЛАВНИ ЈУНАК Аутор! Аутор!
„Људи од воска“, наслов драмског триптиха хрватског савременог аутора Мате Матишића, недавно успешно постављеног у сомборском Народном позоришту (режија Иван Алач), може послужити као вишеструко симболични путоказ у разматрању проблематичне ситуације наше савремене домаће драме.
Култура / Културни додатак ИЗ БЕСЕДЕ НА УРУЧЕЊУ НАГРАДЕ КОЈА НОСИ ИМЕ ВЕЛИКОГ МАТИЧАРА Галаксија Младена Лесковца
Не знам да ли Младен Лесковац у Новом Саду или у којем приградском насељу има улицу са својим именом. Али не знам ни иког из неколико првих деценија након Другог светског рата ко сличан спомен и признање заслужује пре и више од Младена Лесковца.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Библиотека за пусто острво
Робинсон Крусо, тај најчувенији јунак “пустог острва” на свету, на почетку изгнанства има ту срећу да после бродолома сачува алатке и оружје затечене на пловилу у тренутку несреће, али и понешто од потребштина друге врсте: “На пример, у капетановој кајити и кајити његовог помоћника пронашао сам мастило, перо и хартије... географске карте и бродски дневник... Дошле су ми до руку и неке књиге на португалском језику”.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Хелсинки (3)
Нисам помислио да су ђубретари и скејтбордови део историје.
Култура / Културни додатак БОШКО СУВАЈЏИЋ, ПЕСНИК И КЊИЖЕВНИ ТЕОРЕТИЧАР: Помиловање, за Десанку, тражим
Из издавачке радионице Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић” у Ваљеву изашла је научна монографија проф. др Бошка Сувајџића „Сунце сија. Фолклорни и митски обрасци у поезији Десанке Максимовић”.
Култура / Културни додатак УЗ ОДЛАЗАК ЈЕДНОГ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ САВРЕМЕНИХ СРПСКИХ ПИСАЦА Приповедачки аманет Горана Петровића
Опус академика Горана Петровића (1961–2024) је, поетички и стилски гледано, препознатљив.
EUR/RSD 117.2028
Најновије вести