ПОКРЕНУТ СИСТЕМ „ПРОНАЂИ МЕ“ Вучић: Ако пронађемо макар једно дете, ово се многоструко исплатило

Систем "Пронађи ме" за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица, пуштен данас у рад. Презентацији и пуштању у рад присуствовао је председник Србије Александар Вучић.
1
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Дозволу за пуштање у рад овог система издао је управо је председник Вучић, након потписивања споразума између ресорсних министарстава. Јавности је на лицу места презентовано како ће изгледати и функционисати алармни систем када неко дете у Србији нестане.

Систем "Пронађи ме" имплементиран је на иницијативу Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД).

Вучић се обратио окупљенима рекавши да се прави карактер једног друштва осликава у томе како се то друштво опходи према својој деци, како је рекао Нелсон Мандела.

- Без бриге о деци ми не можемо рећи да бринемо о будућности наше земље - истакао је Вучић.

Како каже, ако овај систем помогне да се бар једно дете пронађе, све се исплатило многоструко.

Вучић је апеловао на државне органе да раде на смањењу вршњачког насиља.


СМС поруке, прекид ТВ сигнала

У случају да се овај систем покрене, сви грађани у Србији ће добити СМС поруку. Такође, биће прекинути сви телвизијски програми и на екрану ће се приказати порука.


- Када говоримо о вршњачком насиљу, данас га има мање него пре 20, 30 година, али данас га видимо... То је важно, то насиље оставља последице на нашу децу - казао је Вучић.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Преседник Вучић је рекао да је систем 'ПРОНАЂИ МЕ' добар, да је софтвер добро урађен, те додао да је важно што је МУП пристао на овако велику промену.

- Поносан сам на то што сте успели да направите, да будемо једини у региону и верујем да ћемо моћи да се похвалимо да смо један, два или три дечја живота сачували или спасили. Када добијем ту статистику из МУП-а, увек размишљате шта смо урадили да део тога нисмо спречили - навео је Вучић.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил каже да овај систем функционише само када су сви уједињени.

- То је програм који захтева људе и технологију, али пре свега вољу да се на нечему заједно ради. Поносан сам да представљам америчку амбасаду, јер смо могли да покренемо све ово, и учествујемо. Свако од нас дође у тренутак када може да каже да је нешто учинио,а Игор је учунио - прича ХИл.

Што се тиче технологије, она помаже да се дете брже пронађе, и зато је Амбер алерт важан, навео је ХИл.

- Хвала свима на свему што је учињено. Чуо сам да ће аеродроми да буду повезани... Моја жена и ја смо били на железничкој станици, чули смо да ће и оне да се укључе, што је добро - навео је амбасадор.

Фото: Screenshot/ Pink TV

Игор Јурић, оснивач система "Пронађи ме" истакао је да је до сада урађено много.

- Могу са поносом да истакнем да је ово први систем који постоји у региону. Ниједна земља нема овакав систем, и неће га неко време имати. Људи су импресионирани. Само мој тим може да прича о томе, шта је пролазио, кога смо вули за рукав да би све ово било. Председник Вучић је подржао наш рад и био најзаслужнији за ово што смо учинили - рекао је Јурић.

 Морам да истакнем да смо прошли кроз тежак период, где смо у једној трагедији у једној школи, дожовели да је дете убило другу децу, рекао је он, наводећи да овај рад не сме да престане.

- Имамо обавезу да унапредимо свој рад - рекао је Јурић.

Јурић је потом истакао да ће оправдати поверење држави као и министарству здравља.

- Имали сми велику помоћ амбасаде САД. Господине Хил, мени је приоритет моја држава, инситуције... Очекујем да то радите и ви, нама је потребно ваше искуство, и хвала вам што сте довели људе који о свему овоме могу да говоре. Имамо људе који су изгубили своју децу, и то су истински хероји - додао је Јурић.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Као родитеље вас молим, као представнике ове земље, да више радимо, и подржимо нашу децу, навео је Јурић.

- Хвала свима, и хвала мојој Тијани - навео је Јурић.

Дневник, пинк.рс

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести