Савез самосталних синдиката Србије обележио 116 година рада

СОМБОР: Савез самосталних синдиката Србије је свечаном академијом и седницом Већа СССС у сомборском Народном позоришту обележио 116 година синдикалне борбе за права радника.
Zoran Antic SSSS/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Седници су, поред делегата Већа Савеза самосталних синдиката из целе Србије присуствовали и Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Љубисав Орбовић председник Већа СССС, генерална директорка Фонда ПИО Драгана Калиновић, овдашњи представници локалне самоуправе на челу са замеником градоначелнице Антониом Ратковићем, као и представници удружења послодаваца.

Државни секретар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић је, поздрављајући присутне, рекао да се социјални мир не може наметнути, али се може остварити развојем институција социјалног дијалога.

- Желим да истакнем да ће Министарство за рад и даље, заједно са социјалним партнерима, наставити рад на активностима обезбеђења бољих услова рада за запослене, нових видова радног ангажо­вања, стварање услова за веће запошљавање, обезбеђење социјалног дијалога и усклађивање наших прописа са прописима Европске уније у области рада.- пренео је Антић став ресорног министарства, али и српске Владе.

Присутне је поздравио и председник овдашњег огранка Савеза самосталних синдиката Зоран Пурић, као и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић који је истакао да Синдикат обележава 116 година борбе за права и достојанства радника.

- Данас, као и сваке године, ми славимо прошлост и одајемо почаст прецима који су својом борбом, достојном али тешком, и својим жртвама успели да се изборе за многа права радника - нагласио је у свом обраћању Орбовић и указао на данашњи положај радника и сегменте на којима треба радити како би тај положај био бољи.

Фото: Dnevnik.rs

Честитајући синдикалцима њихов дан, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, је истакао да је Синдикат остао јединствен у протеклих сто и више година, те да је кроз различите видове борбе успео да изврши утицај на доносиоце одлука и закона којима се достигао висок степен заштите права запослених каква ми данас имамо у Републици Србији.

- Данас је ваша организација незамењиви део друштвеног дијалога и решења која су уткана у законе наше државе, а све са циљем и намером да и у овом важном сегменту друштва будемо чланови европске породице народа - рекао је Антонио Ратковић и додао да је град Сомбор, и сам као послодавац, позитивно увек одговарао на све оправдане синдикалне захтеве засноване на закону.

И убудуће ће се то чинити кроз форму радних тела и комисија у којима представници општинске организације имају своје запажено место, што кроз људски однос и разумевање и организације и сваког појединачног запосленог у систему локалне самоуправе, обећао је у име локалне самоуправе заменик сомборске градо­на­челнице Антонио Ратковић.

Након пригодног програма, у чијем уметничком делу су учествовали ученици сомборске Музичке школе „Петар Коњовић“, на свечаној седници уручена су и признања која се истакнутим појединцима и синдикалним организацијама додељују поводом 27. априла. 

М. Мћ

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести