Тржиште достављача хране високо концентрисано, препоруке за три министарства

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције оценила је да је тржиште дигиталних платформи за посредовање у продаји и испоруци претежно ресторанске хране и осталих производа високо концентрисано, а министарству трговине препоручено је да изради релеватне прописе, министарству рада да контролише статус ангажованих у том сектору док је ресору здравља препорука да провере доставу у смислу безбедности хране.
glovo dostavljac dostava, Pixabay.com
Фото: pixabay.com

 Узевши у обзир обавезе преузете Споразумом о стаблизацији и придруживању, Комисија је у секторској анализи објављеној на сајту навела да даје препоруку свим надлежним институцијама Србије да спроведу анализу постојећих законских решења која уређују ту област.

Апеловано је на усклађивање националног законодавства са актуелним правним актима Европске уније.

Ресорном Министарству за трговину препоручено је да започне израду релевантних прописа којим би се уредило пословање дигиталних платформи.

То подразумева формирање Регистра дигиталних платформи, као и Регистра достављача претежно ресторанске хране.

Комисија сматра да је неопходно разграничити делатност пружања

поштанских услуга од делатности доставе хране из ресторана, с обзиром да дигиталне платформе не послује у складу са Законом и подзаконским актима везаним за поштанске услуге.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална

питања препоручено је да изврши контролу примене прописа из области Закона о раду запослених у дигиталним платформама, као и запослених који раде за привредна друштва односно предузетнике који врше доставу хране.

"С обзиром на очекивани развој платформске економије, у први план долазе питања правног регулисања нових односа и обезбеђења заштите права њихових учесника", констатовала је КЗК.

Бројна истраживања међународних организација показују да већина људи који раде на радним местима сматра да је њихова безбедност недовољна, што се односи на недостатак заштите на раду, немогућност колективног решавања спорова и недостатак заштите у плаћању.

Наглашава се да је то у великој мери последица непостојања

јединственог усаглашеног приступа законском регулисању запошљавања на платформама.

Препоручено је Министраству за здравље и њиховим инспекцијама, да провере да ли привредна друштва и предузетници који врше доставу хране примењују прописе у смислу Закона о безбедности хране.

Секторска анализа рађена је за 2020. и 2021. годину а КЗК наводи да је тржиште дигиталних платформи за посредовање у продаји и испоруци претежно ресторанске хране и осталих производа у посматраном периоду било високо концентрисано.

Наводе да је Глово након преузимања бренда Донеси, у 2021. години стекао тржишни удео од 60-70 процената, а конкурент,

Њолт остварио је тржишни удео од 30-40 посто.

Додају да локалне дигиталне платформе на овом тржишту не врше значајан конкурентски притисак.

Истичу да је крајем 2021. године забележен улазак новог конкурента, власника дигиталне платформе Мистер Д, те да је у Србији регистровано и друштво Болт Сервицес доо чији је једини члан Болт Тећнологy из Естоније који може бити потенцијални конкурент на том тржишту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести