СВАКОГ ДАНА 45 РАДНИЦА ЈКП „ЧИСТОЋА” ОДРЖАВА ГРАД Хвала им за чист Нови Сад

Сваког јутра пре свитања, док Новосађани спавају, 45 радница „Чистоће“ излази на улице града и сакупља опушке, папире и остали отпад.
1
Фото: ЈКП Чистоћа

Најдужи стаж има Мира Богдан, која ће у новембру ће напунити 40 година рада у том предузећу

- Заволела сам овај посао - каже Мира Богдан и напомиње да би опет исто изабрала. - Све сам од себе дала да на мојим улицама буде лепо и чисто. Посао сам са уживањем радила, а сада због здравља припремам кафу и оброке за колеге, у нашим просторијама. Учим младе како да воле свој посао, јер мислим да је то важно, оставити свој траг, бити поштен радник, који даје максимум. Велики број запослених даје све од себе и поносим се њима. 

Фото: ЈКП Чистоћа

Говорећи о својим радним данима Маја Мацакања, Миланка Јелковић и Ева Мишковић напомињу да је посао с повећањем броја становника постао велики изазов. 

- Наша шефица Данијела увек је ту за нас, да саслуша и помогне, чак и када су неке личне ствари у питању - објашњава Маја Мацакања, која је седам година у „Чистоћи“, те истиче да добри међуљудски односи у колективу чине посао лакшим. - Највеће задовољство ми је добро урађен посао, и у професионалном смислу, најбољи осећај за мене је кад се окренем и иза себе погледам чист тротоар, који је био прекривен опушцима.

Фото: ЈКП Чистоћа

Не мали број грађана баца отпад где не треба, посебно у центру, где опушака бачених по улицама не мањка. 

- Радни дан ми почиње у 4 часа, а у 4.50 полази  мој аутобус из Ковиља - наводи Миланка Јелковић. - Дођем на посао, облачим униформу и понесем алат: метлу, лопату, брезу, канту, џакове, рукавице и боцкалице. Задовољна сам послом и платом, али пре свега осећам се поштовано у колективу, што много значи. 

Фото: ЈКП Чистоћа

Вредне жене истичу да у Новом Саду  нема предрасуда према радицима „Чистоће“, те да обављајући свој посао развијају нова познанства, будући  да сваког јутра сусрећу исте људе. Рад у „Чистоћи“ постао је начин живота, како за запослене у том предузећу, тако и за њихове породице. Већ 20 година Ева Мишковић сваког дана креће на посао у 5.05 часова, а тренутно је задужена за чишћење дела центра, око Дунавског парка. 

- Ја сам строга и код куће и не волим да ишта остаје запрљано и да ствари нису на свом месту - објашњава Ева Мишковић. - Деца и унуци то добро знају и труде се да све буде под конац кад се вратим са посла. А ако не буде, у шали кажу, ‘брзо склањај, вратила се’. Папириће увек носим са собом и код куће их бацим, а то је навика и мојих укућана али и великог броја Новосађана. Све увек добро прегледам, да нема примедби на мој рад. Волим да будем одлична, пет!
Када је о плановима за будућност реч Ева каже да чека да добије јубиларну награду за радни стаж, да оде мало у бању, на годишњи, па у пензију. Време је да се и нове генерације покажу.

Фото: ЈКП Чистоћа

Сложни колектив прославиће 8. марта - Дана жена, а на питање шта је то што истински желе једногласно су одговорају – здравље, док се, како кажу, све остало може стећи радом.

Фото: ЈКП „Чистоћа“
 

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести